Logo
nieuws

Waarom zijn grote gokbedrijven op Malta gevestigd? Dit is de reden!


Veel grote online gokbedrijven, waaronder Unibet, zitten met hun hoofdkantoor gevestigd op Malta. Dit eiland is een Zuid-Europese dwergstaat gelegen in de Middellandse Zee. Met nog geen half miljoen inwoners is Malta slechts een klein nietszeggend landje. Maar waarom willen gokbedrijven dan toch zo graag daar hun hoofdvestiging hebben? Wij zochten het uit.

De economie van Malta draait grotendeels op de belasting die de overheid ontvangt uit het online gokken. En dit willen de bestuurders van het land graag zo houden, zo blijkt uit het jaarverslag van de lokale kansspelautoriteit. Eind 2015 hadden 269 gokpartijen in totaal 490 vergunningen voor online kansspelen lopen op het Zuid-Europese eiland.

Dat gokbedrijven kiezen voor een licentie op Malta komt doordat een aantal landen, waaronder Nederland, nóg geen eigen vergunningenstelsel hebben voor online gokken. En de landen die dat wel hebben heffen een - in verhouding met Malta - zeer hoog belastingtarief. Doordat de gokbedrijven zich vestigen op Malta, hebben ze toch een vergunning van een EU-lidstaat.

In het jaarverslag van de Malta Gaming Authority (MGA) valt te lezen dat gokken goed is voor maar liefst 8,2% van de gehele economie op het eiland. De MGA laat er dan ook geen misverstand over bestaan: Malta moet voorloper blijven op het gebied van deze wetgeving om zo de Europese 'gaming hub' te blijven.

bijlage

De medewerkers van de lokale kansspelautoriteit zijn bijvoorbeeld druk bezig om hun geloofwaardigheid hoog te houden. Spelers in heel Europa moeten weten dat gokbedrijven met een Maltese vergunning te vertrouwen zijn. Zo wil de MGA online spelers beschermen en verzekeren van eerlijk spel. 

Aan de andere kant zullen gokpartijen er ook alles aan doen om hun Maltese licenties te behouden. In Malta betalen ze namelijk een enorm laag belastingtarief. Gokbedrijven hoeven op het Mediterrane eiland slechts €7.000 kansspelbelasting per maand te betalen. Dat is een schijntje gezien de inkomsten die de (grote) gokbedrijven binnen harken. Ter vergelijking: in België betaal je 11% kansspelbelasting en in Nederland wordt dat - als de gokwet erdoorheen komt - zelfs 29%. 

Het is dus wel duidelijk waarom gokbedrijven hun hoofdkantoor graag vestigen op het zonnige Malta.