WijWedden

Bookmakers: Het ontstaan van de (online) bookmaker en de werkwijze van een bookmaker

Maandag, 26 september 2016, 09:39

Wie heeft besloten een gokje te wagen bij een sportwedstrijd komt mogelijk in contact met een bookmaker. Een bookmaker is een persoon die een weddenschap organiseert, vaak doet hij dit namens een organisatie maar soms opereert hij ook zelfstandig. Bookmakers waren aanvankelijk actief bij de paardensport en later gingen bookmakers ook bij andere sportwedstrijden en andere gebeurtenissen aan de slag. Zo ook het voetbal.

Nog geen account bij een online bookmaker? Bookmaker MrGreen is meerderemalen uitgeroepen tot beste online casino en geeft een flinke bonus bij je eerste storting.

Maak hier een account en claim tot 50 euro stortingsbonus!

Registratie weddenschappen
Ook bij grote gebeurtenissen, zoals bijvoorbeeld de Brexit, zijn dus bookmakers actief. De bookmaker registreert wie deelneemt aan een weddenschap en wat de inzet van deze persoon is. Ook bepaalt de bookmaker de quotering en de hoogte van de bedragen die worden uitgekeerd bij winst. Het woord ‘bookmaker’ is afkomstig uit het Engels en is gebaseerd op het noteren van de weddenschappen in een notitieboekje (‘book’). Bookmakers gaan zodanig te werk dat ze bij een weddenschap een aardige winst kunnen overhouden.

Gelijke verdeling
In het geval van een voetbalwedstrijd zal een bookmaker bij ieder duel proberen de winst veilig te stellen door op beide teams een zelfde aantal weddenschappen afgesloten te krijgen. Als bijvoorbeeld 10 deelnemers op een overwinning van ploeg X gokken, 10 deelnemers op een gelijkspel voor ploeg X gokken en 10 deelnemers op een verlies voor ploeg X gokken, is er dus sprake van 30 deelnemers. Daarmee heeft de bookmaker dus de zekerheid dat 20 deelnemers fout hebben gegokt. Een gelijke verdeling over de mogelijke uitslagen is dus van groot belang als de bookmaker winst wil maken.  

Software
Tegenwoordig zijn veel bookmakers online actief en werken ze met software die voor hen een zo groot mogelijke winst kan genereren. Dergelijke software kan ervoor zorgen dat noteringen automatisch worden bijgesteld als de inzet van de deelnemers niet zodanig is als verwacht. De bijstelling wordt door middel van een algoritme uitgevoerd. Hoewel de berekening van de juiste bijstelling wellicht ingewikkeld kan zijn, is het principe allerminst erg ingewikkeld. Het is namelijk zeer duidelijk dat de bookmaker met het gebruik van een goede methode altijd kan rekenen op winst.

Noteringen
Wanneer team A beduidend sterker is dan team B dan zijn de noteringen aan het begin van de weddenschap 1.50 voor team A en voor team B staat een notering van 3.00. Als een totaalbedrag van €1000 op team A en een totaalbedrag van €500 op team B wordt ingezet, is het winstbedrag dat wordt uitgekeerd in beide gevallen €1500. In het geval van een gelijkspel gaat de volledige winst naar de bookmaker. De kans dat team A wint is echter zeer groot, dus daarmee is ook de kans groot dat veel deelnemers hun geld zullen inzetten op team A.

Aanpassingen in noteringen
Wanneer teveel deelnemers op team A wedden, past de software in dat geval de noteringen aan: de notering van team A wordt verlaagd, terwijl de notering van team B wordt verhoogd. Op die manier zullen meer deelnemers worden verleid om op team B te gokken. Door middel van de software wordt de inzet dus gestuurd en op die manier kan de bookmaker dus praktisch altijd rekenen op een zekere winst. Als deelnemer speel je dus min of meer tegen de andere deelnemers en niet tegen de bookmaker. 

Bonussen
Veel (online) bookmakers bieden geregeld bonussen aan om het gokken voor deelnemers aantrekkelijk te houden. Zo ontvang je bij sommige bookmakers een welkomstbonus als nieuwkomer. Als je bovenop je eerste storting een nieuw bedrag stort, krijg je soms een bonus van 10% van het nieuw gestorte bedrag. Indien je dus een groot bedrag bovenop het eerste bedrag stort, kun je dus een behoorlijk bedrag ontvangen. Op deze manier word je gestimuleerd om regelmatig te wedden of een fors bedrag in te zetten. Bij sommige bookmakers krijg je juist een grote(re) bonus wanneer je al regelmatig hebt gespeeld, als een soort van beloning voor je deelname.

Vergunning
Vandaag de dag functioneren bookmakers grotendeels alleen, dus de bookmakers zullen behoorlijk profiteren van de nieuwe gokwet die met ingang van 2017 van kracht zal zijn. Bookmakers kunnen voor de Nederlandse markt vanaf 2017 dus een vergunning krijgen. Vanaf 2017 mogen bookmakers een .nl domein gebruiken voor hun websites en vooral de Nederlandse bookmakers met een groot (potentieel) bereik is dit een voordelige ontwikkeling. Ook is het voor bookmakers vanaf 2017 mogelijk om als shirtsponsor van (prof)clubs actief te worden. Op deze manier wordt het consumentenbereik van bookmakers vergroot. Dankzij de legalisering zal ook de Nederlandse overheid profiteren van de belastinginkomsten die de bookmakers genereren.

Bookmaker Naam Ranking Actie
Tipbet     AANRADER! Tipbet
€100 bonus - 100% verdubbeling
NetBet     AANRADER! NetBet
€50 bonus bij eerste storting
Mybet Mybet
€100 bij eerste storting
Bet-at-home Bet-at-home
Geen actie bekend
Interwetten Interwetten
Geen actie bekend

Like je ons al op Facebook?

Reacties

Bookmaker reviews

Betting nieuws Alle artikelen Naslagwerk

Alle artikelen bekijken
Nederlands grootste en fanatiekste
facebookpagina over wedden:

Ik heb al geliked