Logo
betting-nieuws

Deze miljoenen loopt Nederlands voetbal mis bij verbod op gokreclame


Het Nederlandse voetbal reageert verbaasd op het voorgenomen verbod op sportsponsoring. De sector is 'zeer teleurgesteld' en noemt het beleid 'wispelturig'. 'Wat onze sector niet begrijpt, is dat aanpassing in de praktijk een stap terug betekent naar de situatie van voor de huidige wetgeving', aldus de KNVB, de Eredivisie, de Keuken Kampioen Divisie (KKD) en de FBO (Federatie van betaald voetbal organisaties).

Top bookmakers WijWedden

0 1

Jacks.nl

Alg. ranking

0 2

Bet365

Alg. ranking

Als het aan de overheid ligt, komt er per 1 januari 2025 een definitief einde aan sportsponsoring door gokbedrijven. Vanwege de legalisering van de online gokmarkt, hebben clubs, de Eredivisie, de KKD en de KNVB allerlei contracten afgesloten. Wanneer deze de prullenbak in moeten, vrezen zij onevenredig hard geraakt te worden in de bedrijfsvoering en beperkt in de commerciële mogelijkheden.

Financiële gevolgen

De voetbalsector verwacht dat de directe gevolgen uitkomen op ongeveer 40 miljoen per jaar, de indirecte gevolgen bedragen circa 30 miljoen per jaar. 'Dit zijn inkomsten die clubs investeren in hun teams, jeugdopleidingen, innovatie, maatschappelijke programma’s in de regio, aanpak matchfixing, trainers en de brede voetbalinfrastructuur in Nederland. Deze inkomsten zouden door dit verbod uiteindelijk in 2025 volledig wegvallen. Terwijl er juist wel rekening is gehouden met deze inkomsten bij beleidskeuzes voor de komende jaren waarbij het wegvallen van deze inkomsten bijna onmogelijk zijn op te vangen.'

Tegenstander totaalverbod

In de reactie op het voorgenomen besluit worden de risico’s van gokken op voetbalwedstrijden tegelijkertijd ook onderstreept. ‘Wij voelen een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid om nadere regels en kaders op te stellen. Echter, wij zijn geen voorstander van een totaalverbod van sportsponsoring, omdat de beoogde doelstellingen daarmee niet gehaald zouden worden. Verantwoorde sportsponsoring draagt niet bij aan een toename van kansspelverslaving of verhoogde integriteitsrisico’s. Het tegendeel is waar. Wij zijn met onze maatschappelijke voorbeeldrol juist een podium om mensen te behoeden voor de gevaren van kansspelen.’

Alternatief

In plaats van een totaalverbod stelt de voetbalsector een gezamenlijk plan voor. Dit plan moet doelgericht interventies bevatten voor een effectieve bestrijding van de risico's. Ook ontvangt de overheid de oproep een gedegen onderzoek uit te voren naar de effecten van sportsponsoring in Nederland. Wanneer de overheid voet bij stuk houdt, wil de voetbalsector graag dat het kabinet zoekt naar een compensatieregeling voor die 70 miljoen euro.

Lees hier de complete reactie