Logo
wedden-voor-gevorderden

Strategie: John L. Kelly's formule


John L. Kelly (junior) was een Amerikaanse onderzoeker met een uitzonderlijk succesvolle formule in de jaren '50. Kelly genoot een groot aanzien door het laten toepassen van deze formule bij roulette- en blackjack-tafels. Zijn strategie werd al snel overgenomen en succesvol toegepast op o.a. beurzen. Hoewel Kelly overleed in 1965, is zijn formule springlevend. Zo ook bij voetbal- en overige weddenschappen.

De kracht van Kelly's formule zit hem in de specifieke uitkomst die jou als gokker vertelt hoeveel je moet inzetten. Zo probeerde hij aan de hand van statistieken de winkansen te berekenen, om vervolgens met zijn vaste formule te bepalen welk percentage van zijn bankroll verstandig was om in te zetten. De formule oogt misschien wat ingewikkeld, maar dat is die niet. 
De formule van Kelly is inmiddels één van de meest gebruikte strategieën, aansluitend op een goed bankroll management. Bij een bankroll management zorg je ervoor dat je duidelijk inzichtelijk hebt wat je kunt missen. Daarnaast maak je voor jezelf een afweging wat je wilt gaan inzetten. In het geval van de Kelly formule hoeft dat laatste niet, de berekening bepaald namelijk welk precentage het verstandigst is.

Top bookmakers WijWedden

0 1

Jacks.nl

Alg. ranking

0 2

Bet365

Alg. ranking

De formule van Kelly

Aan de hand van onderstaande formule berekende Kelly zijn inzet. De waarden zijn als volgt:
Formule: (B*P - Q) / B
B = de notering -1
P = de kans van winnen
Q = de kans van verliezen
Als we gebruik willen maken van de formule, zullen we eerst een wedstrijd moeten vinden waarop we gaan inzetten. In dit voorbeeld kiezen we voor Manchester City - Southampton. Manchester City staat tweede, Southampton staat op de zevende plaats (voorbeeld). In dit geval is Manchester statistisch gezien de favoriet, en dus besluit je op hen in te zetten. Het is echter lastig te bepalen welk bedrag, aangezien Southampton dit seizoen wel is wil verassen. We besluiten de Kelly strategie toe te passen. 

Waarde B: 0.80
De notering van Manchester City staat momenteel op 1.80. Doen we deze notering -1, dan komt de waarde uit op 0.80. 

Waarde P: 0.59
Om de winkans te berekenen, gaan we naar het wedstrijdoverzicht en bekijken we de statistieken. Op dit moment van schrijven heeft Manchester alle 4 de laatste wedstrijden gewonnen. Southampton één. Ook de onderlinge wedstrijden werden de laatste 2 keer gewonnen door Manchester. Qua spel statistieken staat Southampton er echter iets beter voor. We schatten de winkans uiteindelijk (in dit geval puur op statistieken) op 59% voor Manchester City. De waarde P komt in dat geval uit op 0.59.

Waarde Q = 0.41
Het resterend percentage, dat overblijft om de weddenschap te verliezen, is in dit geval 41%, en dus 0.41.

Formule: (0.80*0.59 - 0.41) / 0.80 = 0.08. 

Conclusie: In dit geval adviseert Kelly je 8% van je gehele bankroll in te zetten. Critici vinden de kelly strategie echter vrij agressief. Bij een verkeerde inschatting van de winkansen geeft het vaak een enorm hoog percentage aan. Het is dus verstandig om in veel gevallen voorzichtig te zijn. Strategische spelers die liever niet te agressief spelen en wat minder willen inzetten, kunnen kiezen de uitkomst uiteindelijk te delen door twee, of in sommige gevallen vier. Want ondanks dat John L. Kelly en veel beursgangers succesvol bleken: bij voetbal is de winkans een stukje lastiger in te schatten.