Logo
betting-nieuws

'Matchfixing gaat toenemen door legalisering Nederlandse gokmarkt'


De omvang van matchfixing in Nederland zal toenemen door het legaliseren van de gokmarkt. Dat is de verwachting van Maarten van Bottenburg, hoogleraar bestuurs- en organisatiewetenschappen en sportontwikkeling.

Tegenover het ANP voorziet Van Bottenburg een steeds groter probleem. Het kan al gebeuren bij amateurwedstrijden. Bijvoorbeeld als een team de rekening van de tegenstander betaalt om degradatie te voorkomen. Dit soort gevallen komen vaak niet boven water. Excessen bij professionele sportwedstrijden wel. "Het gaat in de publiciteit vooral over gok-gerelateerde matchfixing. Daarvan is het goed geld verdienen. Er is sprake van criminaliteit. Hier wordt de politie bij betrokken." 

Er ligt een grote uitdaging voor de sportbonden om matchfixing te bestrijden. Voorlichting wordt gezien als één van de maatregelen om het kwaal te bestrijden, maar er is meer nodig. "Bijkomend probleem is dat de sportwereld altijd autonoom is geweest. Bij een overtreding gaan sporters niet naar de burgerrechter, maar naar de tuchtcommissie. Men is niet gewend om het samen aan te pakken", legt Van Bottenburg uit. 

Welke bookmakers komen naar Nederland? 

Van één buitenlandse bookmaker is bekend dat ze direct een vergunning indienen bij de Kansspelautoriteit. Het gaat om het Britse Bet365, dat groot is in het aanbieden van online sportweddenschappen en casino's. Er werken meer 4000 mensen bij Bet365 verspreid over kantoren in onder andere Malta, Manchester, Gibraltar en Australië. Het geeft de omvang aan van zo'n bookmaker, waarvan er nog tientallen staan te trappelen om zich te begeven op de Nederlandse markt. 

Bet365 heeft een voorsprong op zijn concurrenten als de vergunningaanvraag wordt goedgekeurd. Veel Nederlanders spelen bijvoorbeeld ook bij gokkantoren als Bwin, Unibet of MrGreen. De verwachting is dat deze partijen pas in 2022 hun activiteiten mogen ontplooien in Nederland, schrijft de NOS. "De partijen die op 1 oktober aan de slag mogen hebben dus een voorsprong. Die zullen eerder stappen kunnen zetten en kunnen de werving van spelers dan al starten", laat René Janssen van de Kansspelautoriteit weten aan de NOS