Logo
wedden-voor-gevorderden

Value Betting: De voor- en nadelen van deze tactiek


Een weddenschap plaatsen kun je op veel manieren doen. Er zijn tientallen tacktieken die verzekeren dat ze je de meeste winst opleveren. In die reeks hoort 'value betting' ook thuis. Veel gokkers zweren bij deze tactiek, andere raden het af vanwege de risico's. Wat is value betting nu precies en hoe kun je er je voordeel mee doen? Onderstaand artikel geeft je alle ins en outs om te bepalen of dit een tactiek is waar jij plezier aan denkt te gaan beleven. 

Het fenomeen value betting houdt kortgezegd in dat je speelt op noteringen die in verhouding erg hoog aangeprezen staan. Een simpel voorbeeld leert ons hoe je gemakkelijk kunt inschatten of een bepaalde weddenschap 'value' bevat. Stel iemand houdt iets achter zijn rug en jij moet raden in welke hand het zit. Dan heb je 50% kans. Links of rechts. Een logische notering voor deze gok zou dan - heel zwart wit gezien - 2.00 moeten zijn. Elke odd die in zo'n situatie hoger ligt, noemen we 'value'. Dit is puur vanwege het feit dat dit om de lange termijn winstgevend is. Heel kort door de bocht is dit de definitie van value betting.

Top bookmakers WijWedden

0 1

Jacks.nl

Alg. ranking

0 2

Bet365

Alg. ranking

Het inschatten van je kansen is bij sportweddenschappen ligt echter een stukje complexer dan het bovenstaande voorbeeld. Hoe schat je de kansen voor een kampioenschap van Ajax in? Hoe weet je dat Chelsea haar wedstrijd tegen Sunderland gaat winnen? Hoe weet je uberhaupt of jouw inschatting rendabel kan zijn ten opzichte van de odds die je aangeboden worden. Een groot gedeelt van value betting draait dan ook om ervaring. En bij ervaring hoort vallen en opstaan.

Het is in ieder geval zaak om je huiswerk te doen. Verdiep je in de wedstrijd, in de ploegen en in de scheidsrechter. Vergelijk tevens de noteringen van verschillende bookmakers met elkaar. Dat laatste is essentieel. Het hebben van accounts bij diverse aanbieders kan nooit kwaad, maar is in het geval van value betting extra belangrijk. De quoteringen kunnen immers fors uit elkaar liggen, en daar kun jij als 'value better' van profiteren. 

Als we bovenstaand voorbeeld van Chelsea tegen Sunderland er opnieuw bijpakken, dan kunnen we strategie omtrent value betting nog wat nader toelichten. Een overwinning van Chelsea levert je bij de beste bookmaker een odd van 1.30 op. Voor de winst van Sunderland staat een maximale notering van 8.20. Wanneer je je blindstaart op de odds dan zal je denken dat inzetten op Chelsea de meeste kansen biedt. Logisch, maar de favoriet wint niet altijd. Hoe weet je dan wanneer inzetten op de underdog rendabel kan zijn? Daarvoor moeten we dieper op de materie ingaan.

bijlage

Stel je doet je huiswerk goed en daaruit blijkt dat Chelsea ongeveer 70% kans heeft op een overwinning. De winkansen voor Sunderland liggen op 15%. Als je dit doorberekent naar de odds dan zou een logische notering van Chelsea 1.43 zijn. Maar de hoogste odd die aangeboden wordt is slechts 1.30. Een reële notering voor Sunderland zou 6.67 zijn. Echter, de hoogste quotering die aangeboden wordt is 8.20. Dit is hoger dan je berekend had, en dus de moeite waard om op te wedden. 

Noteringen omzetten in percentages doe je overigens met de volgende formule: 1 / notering x 100 = %

Stel dat je op bovenstaand voorbeeld nu twee euro inzet op winst van Sunderland. Als je dit 100 keer doet dan ben je 200 euro kwijt. Echter heb je de winkansen van Sunderland nauwkeurig berekend op 15%. Dit betekent dus dat Sunderland in theorie 15 van de 100 potjes zou winnen. Met een notering van 8.20 betekent dit dat je 2 x 8.20 = 16.40 x 15 = 246 euro wint (exclusief de 200 euro die je geïnvesteerd hebt). Op de lange termijn altijd winst dus.

Natuurlijk zijn bovenstaande voorbeelden - inclusief noteringen - fictief. En value betting hangt ook erg af van hoe goed je jouw huiswerk doet en hoe accuraat je inschattingen zijn. Maar in feite doe je hetzelfde als de bookmakers: je maakt een inschatting. Is jouw inschatting beter dan die van de bookmakers, dan maak je op lange termijn winst. Dit kost echter wel veel tijd. Daarnaast leer je value betting alleen middels vallen en opstaan. Ervaring opdoen is belangrijk. 

Deze tactiek kan op de lange termijn erg winstgevend zijn, maar kost je ook veel tijd en inspanning. Overweeg goed of dit aan jou is besteed. Een beetje huiswerk doen is echter altijd beter dan helemaal geen huiswerk doen. Of je nou aan value betting gaat doen of niet, het kan nooit kwaad om je kansen eens goed in kaart te brengen.