Logo
betting-nieuws

Ajax de club uit pot 3 met de meeste kans om door te gaan in de Champions League


In een groep met Liverpool, Atlanta Bergamo en FC Midtjylland slaagde Ajax er niet in om te overwinteren in de Champions League. Dat moet dit jaar anders, althans die wens is er. Het is geen keiharde doelstelling, maar een poule met Borussia Dortmund, Sporting Portugal en Besiktas biedt mogelijkheden. Volgens de berekening van het gerenommeerde Euro Club Index maakt Ajax van alle clubs uit pot 3 de meeste kans om door te stoten.

De Euro Club Index is een ranglijst waar de sterkte van teams wordt ingedeeld op basis van resultaten van de afgelopen drie seizoenen. Daar rolt voor de clubs een score uit die hun plek op de ranglijst bepaalt. De meest recente resultaten wegen daarbij zwaarder meer dan uitslagen uit een verder verleden. De data komt voort uit wedstrijden uit de nationale competities, bekercompetities, Champions League, Europa League en de UEFA Super Cup. 

Het ECI-model uitgelegd

Het resultaat van een wedstrijd hangt volgens het ECI-model af van drie factoren: de sterkte van de teams, het thuisvoordeel en de recente vorm van de teams. De sterkte van een team wordt berekend op basis van prestaties in de nationale competities en de Europese competities van de afgelopen drie seizoenen. Wint een topteam een lastige uitwedstrijd, dan krijgt het meer punten. De ranking wordt na iedere speelronde bijgewerkt. 

Wanneer een team dat actief is in Europa speelt tegen een team dat niet actief is in Europa, heeft de deelnemer van de Europa League of Champions League een hogere ECI-ranking dan een team dat alleen in de nationale competitie haar wedstrijden afwerkt. Voor een voorspelling van een wedstrijd worden de rankings va de teams tegen elkaar afgezet. Daar rolt een percentage uit dat de kansen weergeeft voor een overwinning, gelijkspel of verlies. 

Ajax favoriet voor plek twee in de poule

Het model van Hybercube en Gracenote heeft nu ook de kansen berekend op het bereiken van de volgende ronde voor de clubs uit pot 3. Ajax stroomde vanuit die pot de groepsfase in. Op basis van de Euro Club Index heeft de loting het gunstigst uitgepakt voor Ajax. Euro Club Index berekende dat Ajax de meeste kans heeft van alle clubs uit pot 3 om zich bij de eerste twee van de poule te voegen en zodoende te overwinteren in de Champions League.