Logo
nieuws

Europese topclubs zien miljarden in rook opgaan door corona


De coronacrisis heeft ook een gat geslagen in de inkomsten van de Europese topclubs, zo blijkt uit een publicatie van zakelijk dienstverlener Deloitte. Het is voor het eerst sinds 2008 dat de inkomsten van de clubs niet zijn gestegen. 

Barcelona dat nog altijd geen akkoord kan bevestigen over de contractverlenging van Lionel Messi is misschien wel het meest exemplarisch. Het financiële wanbeleid van de Catalanen in de afgelopen jaren komt door corona dubbel zo hard als een boemerang terug in het gezicht. Barcelona is één van de drijvende krachten geweest van het betalen van exorbitant hoge salaris voor middelmatige salarissen. Andere clubs konden niet achterblijven, waardoor de gortige salarishuishouding een blok aan het been is voor veel topclubs. Barcelona zoekt noodgedwongen in de categorie van gratis spelers naar versterkingen. 

Ruim 3 miljard verlies

Voorlopig lijken de clubs in Engeland de dikste huid te hebben. Manchester United legde een kleine 100 miljoen euro neer voor Jadon Sancho die overkwam van Borussia Dortmund. De verkoop van de Sancho-shirts over de hele wereld moet de omzet van de Mancunians wat verder opkrikken, want in de kosten snijden gaat door de langdurige contract met vette salarissen moeilijk. De totale omzet van de Europese voetballerij is gedaald met 3,7 miljard euro naar 25,2 miljard euro. 

Lege stadions

De salarissen bleven in de Premier League overigens gewoon stijgen, zij het wel met 4%. Ruim een jaar lang spelen zonder publiek is dus niet fataal geworden voor de meeste clubs, maar wel tot een verlies van een 1 miljard euro geleid in de grootste competitie ter wereld. De Premier League heeft de supporters, net als iedere andere competitie overigens, hard nodig. Daarom mag de volle capaciteit van de stadions bij aanvang van de competitie weer bezet worden.