Logo
nieuws

Ajax boekt succes in hoger beroep tegen dopingschorsing André Onana


Goed nieuws voor Ajax en André Onana. Het hoger beroep dat zij aantekenden bij het CAS is succesvol gebleken. Het internationaal sporttribunaal heeft besloten de schorsing van Onana te verkorten. De keeper uit Kameroen hoeft zodoende niet 12 maanden, maar 9 maanden toe te kijken vanaf de zijlijn.

Onana werd enige tijd geleden door de UEFA voor 12 maanden geschorst, omdat hij positief had getest op doping. Volgens de keeper was er geen sprake van doping, maar had hij per ongeluk het medicijn van zijn vrouw geslikt. De voetbalbond wilde echter van geen wijken weten en liet de zware schorsing staan. Vanaf dat moment mocht Onana geen enkele voetbalactiviteit meer uitvoeren. Ajax en haar keeper gingen in hoger beroep bij het CAS, maar deze zaak kwam pas vandaag voor. Het was het wachten echter waard, want het hoger beroep bleek succesvol. Het CAS heeft besloten de schorsing met drie maanden te verkorten tot een duur van 9 maanden.

Onana vanaf november weer onder de lat

Door de uitspraak van het CAS mag de 25-jarige Onana vanaf 4 november 2021 weer plaatsnemen onder de lat, bij Ajax of ergens anders. Hoewel de Amsterdammers nog steeds balen dat ze maandenlang geen beroep kunnen doen op de keeper uit Kameroen, is algemeen directeur Edwin van der Sar wel blij met de uitspraak van het internationaal sporttribunaal. "Wij hebben met deze uitspraak van het CAS drie maanden winst geboekt ten opzichte van de oorspronkelijke schorsing. De stap naar het CAS is dus niet voor niks geweest", aldus de Ajax-topman in een verklaring.

Er blijft echter wel een nasmaak hangen bij de Amsterdamse topclub. "Ik heb gemengde gevoelens bij de uitspraak, want ons doel was dat hij vanaf deze zomer weer aan wedstrijden mee had mogen doen", zo zegt Van der Sar. Onana is dus niet vrijgesproken van het gebruik van doping, maar kan wel eerder dan verwacht weer onder de lat plaatsnemen. Op 30 oktober vorig jaar testte hij positief op het verboden middel Furosemide.