Logo
nieuws

UEFA snijdt in prijzengeld EURO 2020: zoveel miljoenen ontvangt de Europees kampioen


Als gevolg van de coronapandemie heeft de UEFA moeten snijden in het prijzengeld voor EURO 2020 dat vrijdag van start gaat. Over de deelnemende landen is er minder geld te verdelen dan in eerste instantie de bedoeling was. De Europees kampioen kan echter nog steeds meer opstrijken dan de kampioen van 2016. 

Prijzengeld meer dan in 2016

De UEFA heeft 40 miljoen euro bezuinigd op het prijzengeld. Er is dit toernooi in totaal 331 miljoen euro te verdelen. Dat is nog altijd meer dan het vorige EK, toen de UEFA 301 miljoen beschikbaar stelde. De Europees kampioen van deze editie kan een kleine 30 miljoen euro in totaal bijschrijven. Naast de finale moeten daarvoor ook alle groepswedstrijden in winst worden omgezet. Het maximale bedrag voor de kampioen komt neer op 28,25 miljoen euro. Het maximum voor de kampioen in 2016 was 27 miljoen euro. 

1 miljoen euro per overwinning

De KNVB zal handenwrijvend op de tribune bij een doelpunt van Oranje. Frank de Boer en zijn mannen kunnen de voetbalbond een grote financiële dienst bewijzen. De KNVB is sowieso al verzekerd van het startgeld dat 9,25 miljoen euro bedraagt. Voor iedere overwinning ontvangt een land 1 miljoen euro. Bij een gelijkspel krijg ieder land de helft van dit bedrag. Wanneer Oranje de groepsfase overleeft en zich plaatst voor de achtste finales ontvangt de bond 1,5 miljoen euro. Een plek in de kwartfinales levert 2,5 miljoen euro op. De halve finalisten krijgen vier miljoen euro, de kampioen ontvangt 8 miljoen euro en de verliezend finalist 5 miljoen euro.