Logo
nieuws

Nederlandse voetballer hangt schoenen aan de wilgen om dokter te worden


Splinter de Mooij, een 19-jarige jeugdspeler van Feyenoord, baarde deze week opzien met een bericht op zijn Instagram-account. Daarin maakte De Mooij namelijk bekend te stoppen als professioneel voetballer en zich te richten op zijn maatschappelijke carrière. De Mooij wil namelijk dokter worden. 

Maatschappelijke carrière boven voetbalcarrière

Het is algemeen bekend dat doorbreken bij een topclubs als Feyenoord maar voor weinigen is weggelegd. Per generatie schopt een enkeling het tot een basisplek in Feyenoord 1. Het voordeel is wel dat een opleiding genoten bij de vaderlandse top drie een soort van bestaanszekerheid geeft van een carrière. Afvallers van Feyenoord, Ajax en PSV zijn gewild bij Eredivisie- en Keuken Kampioen Divisie-clubs. Geen van deze paden zal De Mooij gaan bewandelen. Na de ondertekening van zijn eerste contract zei de jeugdspeler nog dat het zijn droom is om ooit in De Kuip te spelen. Inmiddels is hij tot inkeer gekomen en gaat hij voor een andere droom: arts worden. 

Interesse van buitenlandse clubs

Potentie was er wel degelijk. Niet voor niets toonden Crystal Palace en 1899 Hoffenheim interesse in de toen 17-jarige De Mooij. Met een driejarig contract wist Feyenoord de middenvelder uit handen te houden van deze clubs. Zij kunnen nu de naam helemaal uit hun scoutingsapparaat verwijderen. Na zeven geweldige jaren vindt De Mooij het mooi geweest. "Na 7 geweldige jaren bij Feyenoord heb ik vandaag Feyenoord laten weten de club te zullen verlaten om mijn tweede droom waar te gaan maken namelijk om arts te worden. In september van dit jaar start ik met mijn studie geneeskunde. Bedankt Feyenoord, de staf van Feyenoord Academy en Key Sports voor de prachtige opleiding en begeleiding die ik van jullie heb gekregen. En voor mijn teamgenoten: dank voor de vriendschappen en alles wat we samen hebben meegemaakt!", schrijft de tiener op Instagram. 

Italiaanse generatiegenoot studeert aan Havard University

Het is een stap die jeugdspelers steeds vaker maken. Zo maakte ook de Italiaan Alessandro Arlotti de keuze om op 18-jarige leeftijd te stoppen met voetballen. Hij was jeugdinternational en speelde bij Monaco, maar greep de kans om te studeren aan Havard met beide handen aan en zei de voetbalwereld gedag.