Logo
nieuws

Maakt Ajax nog kans op Europa League-finale bij uitsluiting Manchester United?


Het Europese topvoetbal trilt op z'n grondvesten door de aankondiging van de Super League. Een verbond van 12 clubs die in de nieuwe Champions League gaan spelen. Het statement van de Super League kan verstrekkende gevolgen hebben en de huidige Champions en Europa League-campagne ontwrichten. Keert Ajax bijvoorbeeld terug in de Europa League?

Ajax terug in de Europa League?

Jesper Møller, voorzitter van de Deense voetbalbond en UEFA-bestuurslid, liet tegenover DR wat de mogelijke consequenties zullen zijn voor de clubs die zich hebben aangesloten bij de Super League en nog meedingen naar de Champions League. Real Madrid, Manchester City en Chelsea spelen volgende week de halve finales van het kampioenenbal. Maar Møller liep alvast op de zaken vooruit. Komende vrijdag staat er een buitengewone vergadering gepland van de UEFA. "Deze drie clubs zullen moeten vertrekken. Daarna bekijken we hoe we het seizoen in de Champions League gaan afronden", zei Møller over de mogelijke uitkomst van deze vergadering. 

Mocht de UEFA daadwerkelijk overgaan tot uitsluiting van deze Champions League-clubs, dan ligt het in de lijn der verwachting dat hetzelfde gaat gebeuren met de Super League-clubs in de Europa League. Manchester United en Arsenal behoren ook tot de founders en nemen het in de Europa League op tegen AS Roma en Villareal. Mochten deze Engelse clubs wegvallen, dan lonkt er mogelijk een halve finale-plek voor Ajax, dat in de kwartfinale werd uitgeschakeld door AS Roma. Daarover zal vrijdag meer duidelijkheid komen. Maar in Amsterdam zullen ze daar allerminst rekening mee houden. Het Spaanse Granada werd uitgeschakeld door Donny van de Beek en co. Logischer zou zijn als deze ploeg de plek van United inneemt.

Voorlopig blijft Manchester United favoriet voor de eindzege van de Europa League. De bookmakers hebben hun weddenschap nog open staan. Wint United de Europa League, dan ontvang je ongeveer 2,65 keer je inzet terug. 

Verdiensten Ajax in Europa 

Mocht het avontuur van Ajax in Europa nog een vervolg krijgen, dan zullen de totale inkomsten van de Amsterdammers voor dit seizoen nog verder oplopen. De groepsfase in de Champions League en de twee knock-out rondes in de Europa League leverde Ajax 50,6 miljoen euro op. De deelname aan de Champions League droeg verreweg het meeste bij aan deze som geld. De startpremie voor dit seizoen bedroeg 15,3 miljoen euro. Ajax won twee keer en werd daarvoor beloond met een bedrag van 2,7 miljoen euro per zege. Het gelijke spel tegen Atalanta leverde 900.000 euro op. Het bedrag liep verder op door de coëfficiëntenpremie en gelden uit de marketpool.