Logo
betting-nieuws

Zoveel kunnen clubs verdienen met deelname aan de nieuwe Super League


Een kartelvorming van twaalf Europese eliteclubs heeft een bom gelegd onder de Champions League. De clubs uit Italië, Engeland en Spanje willen een nieuwe competitie opzetten met daarin alleen de grootste clubs van Europa. Deelname aan de Super League brengt deze clubs nóg meer geld in het laatje in vergelijking met de Champions League. 

Op zondag onthulde de groep clubs bestaande uit - Manchester City, Manchester United, Chelsea, Liverpool, Tottenham Hotspur Arsenal, AC Milan, Juventus, Atletico Madrid, Real Madrid - hun plannen. Het leidde direct tot een storm aan kritiek van fans en onder meer Manchester United-legende Gary Neville. The New York Times meldt dat deelname aan dit toernooi voor de clubs een bedrag kan opleveren dat oploopt tot 400 miljoen dollar. Dat is het viervoudige van wat clubs kunnen verdienen in de UEFA Champions League. Het is één van de grootste drijfveren van deze clubs geweest om zo'n toernooi te beginnen, waarbij ze niet afhankelijk zijn van een overkoepelende voetbalbond en zelf de touwtjes in handen hebben. 

Paris Saint-Germain wil loyaal blijven aan de UEFA, zo heeft de club laten weten. Bayern München heeft de uitnodiging links laten liggen. Of Borussia Dortmund toetreedt, is nog niet bekend. De grote man achter videostreamingservice DAZN, JP Morgan, is één van de geldschieters. Hij zou 6 miljard in het project hebben gestoken, waarvan 3,5 miljard voor de uitzendrechten. Uiteindelijk doen er 20 clubs mee aan de Super League, zo is de bedoeling. 

Volgens het statement dat zondag naar buiten kwam was het orignele plan om binnen nu en twee jaar te starten met de Super League. Echter, als alles volgens plan loopt, wordt de eerste wedstrijd in de Super League komende augustus al afgewerkt. "We zijn er door overvallen", zei Gijs de Jong, de secretaris-generaal van de KNVB, in een reactie tegenover de NOS. "Een paar clubs leggen daar nu een bom onder."