Logo
wedden-voor-beginners

Waar je op moet letten als je live gaat inzetten op voetbalwedstrijden


Het is Champions League-avond en bent vergeten om een weddenschap te plaatsen voordat de wedstrijd begint. Bookmakers bieden de mogelijkheid om ook nog in te zetten als het eerste fluitsignaal heeft geklonken. In dit artikel leggen we uit waar je op moet letten als je besluit live een weddenschap te plaatsen.

De enige legale aanbieder van sportweddenschappen in Nederland, TOTO, biedt nog niet de optie aan om live in te zetten op sportwedstrijden. Dit wordt mogelijk wanneer de Wet kansspelen op afstand in werking treedt. Toch zijn de meeste spelers in Nederland wel bekend met het fenomeen live wedden. Alle buitenlandse bookmakers beschikken over deze optie, die mateloos populair is doordat tegenwoordig het gros van de spelers via hun mobiele telefoon speelt. Dat maakt het eenvoudig om snel in te zetten en in te spelen op de gebeurtenissen op het veld. 

Live wedden uitgelegd

De bookmaker waar jij je account hebt zet bepaald de noteringen voor de wedstrijd. Als de bal eenmaal rolt zullen de noteringen veranderingen aan de hand van wat er op het veld gebeurt. Als Team A vooraf als favoriet werd bestempeld en onverhoopt op achterstand komt in de eerste minuten van de wedstrijd, zul je dit meteen terugzien in de noteringen. Team A blijft favoriet voor de winst, maar de kans daarop is wel aanzienlijk verminderd en dus past de bookmaker de noteringen aan. 

Iemand die op Team A wilde inzetten krijgt na de voorsprong van Team B een betere notering dan vóór aanvang van de wedstrijd. Dat maakt het aantrekkelijk om live in te zetten. De schommelingen van de noteringen tijdens de wedstrijden worden niet alleen bepaald door doelpunten. Iedere actie of gebeurtenis tijdens de wedstrijd kan van invloed zijn op de noteringen. 

De noteringen worden bepaald door een algoritme van een computer die constant informatie verzameld over de desbetreffende wedstrijd. Het duurt een paar tellen voordat de computer de nieuwe informatie heeft verwerkt. Je kunt bijvoorbeeld pas weer inzetten op een doelpunt van Team A, nadat de toegekende penalty voor Team A, is genomen. 

Op het moment dat er een wedstrijdbepalende gebeurtenis plaatsvindt, het toekennen van een strafschop of het wegsturen van een speler, legt de bookmaker het live wedden even stil. In die tijd past de bookmakers de noteringen aan op wat er zojuist op het veld heeft plaatsgevonden.

Meerdere manieren om te winnen

Ten eerste kun je wachten met inzetten. Je zinspeelt om in te zetten op het team waarvan jij denk dat ze gaat winnen. Omdat je nog niet zeker van je zaak bent, besluit je de eerste paar minuten te kijken hoe ze voor de dag komen. Pas daarna besluit je of je gaat inzetten. Het is mogelijk om in te zetten op verschillende aspecten van het spel. Zo kun je bijvoorbeeld wedden op het eerstvolgende doelpunt van Team A of Team B. Het geeft de gokker meerdere mogelijkheden om te winnen. Deze opties zijn er namelijk niet voordat de wedstrijd begint, wat logisch is. 

Eén van de bevoegheden die je moet bezitten voor een succesvolle live bet is het veranderen van gedachten. De weddenschap op Team A, die je vooraf helemaal uitgedokterd had, is na 30 minuten al stuk. Het team staat achter en is met tien man komen te staan na een rode kaart. Op dat moment kun je ervoor kiezen om in te zetten op het andere team en de nieuwe informatie in je voordeel te gebruiken. In principe geeft het je meer kans om te winnen, omdat je over meer informatie beschikt dan voor het begin van de wedstrijd.

Zorg altijd voor voldoende voorkennis

Ondanks het feit dat je gaat gokken op iets dat op dit moment staat te gebeuren, is het wel verstandig om over de nodige kennis van beide teams te beschikken. Dit is essentieel om een weloverwogen keuze te maken tijdens het wedden. Weet je bijvoorbeeld dat de thuisploeg altijd een sterk laatste kwartier speelt, maar bij het ingaan van dit kwartier tegen een 0-1 achterstand aankijkt, zullen de noteringen voor een overwinning voor de uitploeg laag zijn, en de noteringen voor een gelijkspel hoog. Omdat jij weet dat de thuisploeg een sterk laatste kwartier kan spelen, is het dus verstandig om in te zetten op een gelijkspel, gezien de hoge noteringen en de bij jou aanwezige voorkennis.

Vergelijk de noteringen bij andere bookmakers

De noteringen van live-bets zijn heel wisselvallig, en dus ook bij iedere bookmaker verschillend. Het is dus verstandig om, net zoals voor de wedstrijd, te vergelijken wat de noteringen zijn bij de verschillende bookmakers om jou winst te optimaliseren en zo hoog mogelijk te krijgen.

Zet in op het juiste moment

Zoals al eerder vermeld, zijn de noteringen heel wisselend, omdat ze gaan over een gebeurtenis die nu plaatsvindt, en dus iedere seconde kan veranderen. Het kan dus handig zijn om jouw weddenschap nog even uit te stellen. Je wilt bijvoorbeeld inzetten op een doelpunt voor de uitploeg, het is niet verstandig om dit te doen op het moment dat de thuisploeg een dreigende hoekschop of vrije trap gaat nemen, beter is het echter om te wachten tot na dit moment, en probeer in te schatten wat het juiste moment is om te reageren en te anticiperen.

Bijvoorbeeld wanneer een verdediger een overtreding begaat. De tegenstander houdt balbezit en dus geeft de scheidsrechter voordeel. Uiteindelijk krijgt de verdediger geen kaart, maar hij staat wel op de radar van de arbiter. De kans is groot dat de scheidsrechter bij de eerstvolgende overtreding van de verdediger wél een gele kaart trekt. Het zijn spelsituaties waar je op kunt inspelen door nadat de leidsman voordeel heeft gegeven, in te zetten op een kaart van de verdediger die overtreding beging. 

Denk als een trainer

Bedenk goed wat de tactiek van de trainer is, en ga hierin mee. Jij moet zelf denken wat de trainer op een bepaald moment en in een bepaalde situatie zou doen. Een behoudende coach als Mourinho zal bijvoorbeeld bij een 1-0 voorsprong altijd alles op de verdediging gooien, en kosten wat het kost deze voorsprong koesteren. Een aanvallende trainer als Guardiola zou er bij City altijd voor kiezen om, zelfs bij een 0-5 voorsprong, te gaan voor dat extra doelpunt, op dat moment is het dus slim om op de klok te kijken hoeveel tijd er nog is voor dit extra doelpunt, en aan de hand daarvan een keus te maken. Kennis van de coaches is echter wel een deel huiswerk doen. Denk dus zoals de trainer van het team het zou doen.