Logo
betting-nieuws

Ajax - sc Heerenveen van 11 jaar geleden: "Hey Marco, bedankt hè, pannenkoek!"


Het komt niet vaak voor dat sc Heerenveen met een hogere klassering dan Ajax naar Amsterdam komt. De Friezen hebben na vier speelronden een punt meer dan de Amsterdammers en staan derde. Ajax bezet de vijfde plek. Voor de confrontatie van zondag tussen beide teams gaan we terug naar een editie uit 2009, toen Marco van Basten aan het roer stond in de Arena.

Van Basten kent een prima eerste seizoenshelft als eindverantwoordelijke van Ajax. Hij verliest met zijn team één keer voor de winterstop, uit bij AZ en speelt gelijk tegen FC Utrecht. Na de winterpauze wint FC Groningen met 1-0 van de Amsterdammers. Daarna volgt de thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen. Ajax moet winnen om de nare smaak van het verlies in het Hoge Noorden weg te spoelen. In een uiterst zwakke wedstrijd is Heerenveen in de Arena met 0-1 te sterk.

Het zorgt voor chagrijn op de tribunes. Voor één supporter is echter de maat helemaal vol. Hij daalt af van de tweede naar de eerste ring om verhaal te kunnen halen bij Van Basten. Wanneer Van Basten de trap afloopt richting de catacomben wordt hij door de supporter uitgemaakt voor 'pannenkoek'. De camera van de livestrategie draait nog en volgt Van Basten. In eerste instantie negeert hij de boze fan, maar vlak voor het ingaan van de catacomben draait Van Basten zich om en richt hij zich tot de gefrustreerde supporter. Het zijn beelden die de hele wereld over gaan. Vooral het 'Hey Marco, bedankt hè, pannenkoek' blijft bij velen op het netvlies staan. 

Dat 'pannenkoek'-etiket draagt Van Basten tot op de dag van vandaag met zich mee. In zijn boek wordt dit incident uitgebreid beschreven door Van Basten. Hij heeft er lang last van gehad. De classificatie van pannenkoek deed hem zeer. "Juist omdat het zo onschuldig is, zo gewoon. Omdat het zo'n lullig woord is. En dat maakte het uitermate pijnlijk: die vent had geen ongelijk. Het was een voltreffer van die jongen", schrijft hij in zijn biografie. 

De goede vorm van Heerenveen ten spijt, ze blijven zondag de underdog. Door de nederlaag in Groningen tegen de plaatselijke FC ging Ajax met de pest in het lijf de interlandperiode in. Tegen de Groningers liet de Mexicaan Alvarez opnieuw zien niet van toegevoegde waarde te zijn op het middenrif van de Amsterdammers. De verwachting is dat Ten Hag het één en ander gaat veranderen voor het duel met de Friezen. De roep om Tadic in de punt van de aanval op te stellen wordt steeds groter. 

Heerenveen verloor, na een abominabel slechte voorbereiding, nog geen Eredivisie-wedstrijd. Dat houdt de bookies niet tegen om torenhoge noteringen neer te zetten voor de bookies. Het is een indicatie dat de ploeg van Johnny Jansen niet als favoriet afreist naar de hoofdstad. 

maak-kennis-met-de-bloedmooie-vrouw-van-mario-gotze
betting-nieuws

Maak kennis met de bloedmooie vrouw van Mario Götze

Op DeadlineDay wist PSV vlak voor het sluiten van de markt nog een grote vis binnen te hengelen. De...

Lees meer