Logo
betting-nieuws

Dit verdient de gemiddelde top-amateurvoetballer in Nederland


Dat er in de top van het Nederlandse amateurvoetbal goed betaald wordt, mag geen verrassing meer heten. Al sinds jaar en dag verkiezen veel spelers, die uitstromen bij bijvoorbeeld een tweede elftal van een Eredivisieclub, een contract bij een Tweede of Derde Divisie-club boven een verbintenis in de Keuken Kampioen Divisie. RTV Rijnmond zocht uit hoeveel deze spelers nou daadwerkelijk verdienen. 

Amateurclubs veranderen in semi-profclubs naarmate ze hoger komen te voetballen. Ze komen op een gegeven moment in een spagaat terecht. Gaan we ons ten koste van alles handhaven op het hoogste niveau of laten we ons afzakken en gaan we verder met onze 'eigen jongens'. Om te kunnen blijven doen op dat niveau worden clubs haast gedwongen te kijken op andere velden. Spelers in de hogere amateurdivisies weten maar al te goed dat ze goed kunnen verdienen in de Hoofdklasse, Derde of Tweede Divisie. 

Het is een nobel streven om met alleen maar jongens uit de regio te blijven spelen, maar in de praktijk blijkt dat toch een stuk moeilijker. Clubs met grotere financiële slagkracht halen de beste spelers bij de concurrenten weg. Er onstaat zodoende een sneeuwbaleffect naar onderen. Spelers uit de klasses onder de Hoofdklasse worden op hun beurt weer verleid met een maandelijkse vergoeding. Die staat niet in verhouding met wat er in de Hoofdklasse wordt betaald. 

Het onderzoek van RTV Rijnmond wijst uit dat de gemiddelde amateur in de hoofdklasse zo'n 7.000 tot 15.000 euro per jaar kan opstrijken. Er zitten ook uitschieters naar boven tussen. Het betreft dan wel spelers die op een hoger niveau acteren dan de Hoofdklasse. Spijkenisse was bereid zo'n 2000 per maand te betalen aan voormalig FC Volendam-spits Kees Tol. Bij Spakenburg, Quick Boys en IJsselmeervogels groeiden de bomen tot in de hemel. Er is een voorbeeld bekend van een speler die bij IJsselmeervogels 20.000 euro per jaar kon verdienen. 

Een voordeel van het voetballen bij de top van de amateurs, is dat spelers er naast nog een maatschappelijke carrière kunnen opbouwen. Dit maakt het voor velen ook veel aantrekkelijker om een lager niveau te acteren in plaats van in de Keuken Kampioen Divisie, waar je soms wedstrijden speelt voor krap 1000 mensen en er wél elke dag getraind dient te worden. 

dit-is-het-gemiddelde-salaris-van-een-eredivisie-speler
betting-nieuws

Dit is het gemiddelde salaris van een Eredivisie-speler

Hoe houden de Eredivisie-clubs het hoofd boven water? Aangezien de competitie straks weer van start...

Lees meer