Logo
betting-nieuws

Belchinezen in Nederland, hoe zat dat ook alweer?


We schrijven het jaar 2009. Het Nederlandse voetbal is in de ban van belchinezen, Aziatische goksyndicaten die mannetjes in de stadions hebben zitten om uitslagen te bellen. FC Eindhoven wordt als eerste club beticht van banden met de Chinese gokmakffia, ook wel de belchinezen genoemd.  

De bal komt aan het rollen door Voetbal International. Destijds droeg het voetbalprogramma ook nog de naam van het magazine en kon het tv-programma ook leunen op de redactie, die het blad wekelijks maakte. VI-journalisten Iwan van Duren en Tom Knippen berichtten als eerste over een onderzoek van de politie en de KNVB naar omkoping in het Nederlandse voetbal. 

Volgens de KNVB en de politie zouden er bovenmatig veel Chinese bellers op de tribune zitten bij FC Eindhoven. Deze 'belchinezen' geven continu telefonisch het spelverloop door aan een gokbedrijf in China of Zuidoost-Azië. Wedstrijden uit de Eerste Divisie blijken enorm populair aan de andere kant van de wereld. Er wordt volgens Van Duren ingezet op wie de aftrap neemt bij Helmond Sport - MVV. 

Een aantal jaren nadat er voor het eerst bericht werd over het fenomeen 'belchinees', werd er in 2012 één gespot bij de wedstrijd Almere City - FC Oss. In deze wedstrijd vielen er drie rode kaarten in één helft. Een deel van het aanwezige publiek dacht toen dat de wedstrijd gefixed was door een goksyndicaat uit Azië. Het publiek keerde zich massaal tegen een, in hun ogen, zogeheten belchinees. 

 

Uiteindelijk is er in de afgelopen decennia bij één wedstrijd matchfixing vastgesteld. Voormalig Willem II-speler Ibrahim Kargbo maakte voor de wedstrijd Willem II - FC Utrecht op 9 augustus 2009 een afspraak met matchfixer Wilson Raj Perumal. Kargbo sprak met Perumal af dat FC Utrecht met meer dan één doelpunt verschil zou winnen. Kargbo verzekerde dat keeper Michael Aerts zou meewerken. De KNVB vond onvoldoende bewijs dat de doelman meewerkte aan het plan van de middenvelder uit Sierra Leone.