Logo
betting-nieuws

Zien we straks ook bookmakers op de shirts van Eredivisie-clubs?


In Spanje speelde aantal clubs na de hervatting van de competitie zonder een sponsor op hun shirt. De noodtoestand was nog van kracht in het land en daarom was reclame voor gokken maar minimaal toegestaan. Valencia, Alavés, Leganés, Granada, Mallorca, Sevilla, Osasuna en Levante speelden daarom niet met hun hoofdsponsor op het shirt. Al deze clubs worden namelijk gesponsord door wedkantoren. 

Top bookmakers WijWedden

0 1

Jacks.nl

Alg. ranking

0 2

Bet365

Alg. ranking

In landen als Spanje en Engeland zijn de bookmakers al langer prominent in beeld. De wedkantoren krijgen steeds meer macht in het mondiale voetbal. Hoewel er ook een donkere kant zit aan de gokwereld, zwichten bestuurders van competities en clubs voor het grote geld van de wedkantoren. De helft van de Premier League-clubs en 17 van de 24 clubs uit de Championship spelen met een bookmaker op hun shirt. De gokkantoren zijn bereid grote bedragen neer te leggen voor hun logo op de shirts van de clubs, die actief zijn in de best bekeken competities ter wereld. 

Aan het begin van dit jaar klonk er in Engeland kritiek, vanwege steeds groter wordende invloed van de bookmakers. Reclame van deze websites zijn overal zichtbaar. Is het dan nog wel verantwoord om met een goksite op je shirt te spelen als er ook kinderen in hetzelde shirt rondlopen? Deze discussie werd op gang gebracht en een aantal bookmakers was bereid vrijwillig afstand te doen van sponsoruitingen op voetbalshirts. De bookmakers mogen blijven adverteren, als het maar op verantwoorde wijze gebeurd, was de strekking van het verhaal. 

Het is een discussie die we in Nederland nog niet hoeven te voeren. De Wet Kansspelen op Afstand maakt het straks voor gokbedrijven mogelijk om legaal te adverteren met hun diensten. Dat kan dus ook via shirtsponsoring. Voor clubs uit de Eredivisie kan het zeer interessant zijn om in zee te gaan met zo'n gokbedrijf. Het is een nieuwe bron van inkomsten, naast het bestaande sponsorbestand. Ter illustratie: in België sloot Club Brugge een deal met bookmaker Unibet voor zo'n 3 miljoen per jaar. 

Clubs uit de Eredivisie komen straks voor een keuze te staan. Willen ze miljoenen incasseren en daarmee het gokken aanmoedigen? Of laten ze het geld liggen om reputatieschade te voorkomen. 

De Wet Kansspelen op Afstand moet per 1 januari 2021 in werking treden. Op dit moment is de enige legale aanbieder van sportweddenschappen, TOTO, verbonden aan het voetbal door de sponsoring van het KNVB-bekertoernooi. Met ingang van het seizoen 2021/'22 zal het rijtje gokbedrijven een stuk langer zijn, zo is de verwachting. 

Christ Woerts, voormalig directeur van o.a. Feyenoord, Sunderland, Coca-Cola en Heineken, legde een aantal jaren geleden uit waarom we nog geen shirtsponsoring van bookmakers in de Eredivisie zien. Volgens Woerts loopt de sport een enorme achterstand op, doordat de regulering van het online kansspelen pas volgend jaar in werking treedt. 

bookmakers-voorlopig-nog-niet-zichtbaar-op-shirts-in-la-liga
betting-nieuws

Bookmakers voorlopig nog niet zichtbaar op shirts in La Liga

Wedkantoren en voetbal zijn onmiskenbaar met elkaar vervlochten. Veel van die bookmakers hebben hun...

Lees meer