Voor de documentaire Keeper werden vijf doelmannen uit het amateurvoetbal gevolgd. Het werd een zoektocht naar de motivatie en karaktereigenschappen van de speler, die als enige de bal met handen mag pakken.
De keeper is de solist binnen het team. Er ligt automatisch meer druk op de schouders van een keeper. Wanneer hij of zij in de fout gaat, heeft dat direct gevolgen voor de stand op het scorebord. Ze worden vaak omschreven als de vreemde eend in de bijt. Maar waarom is dat zo? Op die vraag probeert deze documenaire antwoord te geven.
“Over het algemeen zijn keepers perfectionisten met een enorme drang om te presteren. Het is nodig om mild te kunnen zijn voor jezelf, want je blijft een solist. Aan de ene kant voel je je heel eenzaam soms, maar je krijgt ook veel waardering." Hans van Breukelen. #Op1 pic.twitter.com/sDZE4xO7en
— Op1 (@op1npo) June 7, 2020
In de film wordt de kijker meegenomen in de spanning die een keeper voelt tijdens de wedstrijd. Iedere corner of vrije trap kan voor de tegenstander een mogelijkheid zijn tot het maken van een doelpunt. De doelman kan zich onderscheiden door de bal te keren. Dat spookt constant door het hoofd van de doelverdediger. Ze worden daardoor akelig perfectionistisch en dat kan verkeerd uitpakken, zoals voormalig international Hans van Breukelen hierboven beschrijft.
Documentaires over de beste voetballers, vaak een middenvelder of aanvaller, zijn er genoeg gemaakt. Een inkijkje in het hoofd van de keeper zien we maar zelden, en dat maakt deze docu uniek.
De film kun je hier terugkijken.