Logo
betting-nieuws

Wat zijn de effecten van het spelen achter gesloten deuren?


Het beeld dat we al van de Bundesliga kennen, zal straks ook zichtbaar zijn in Spanje en Engeland, waar de grootste competities ook weer van start gaan. Uit de resultaten van de wedstrijden in de Duitse competitie kunnen al de eerste conclusies worden getrokken over het spelen zonder publiek. De effecten daarvan zijn duidelijk zichtbaar. Wat die effecten precies zijn, leggen we hieronder uit.

Top bookmakers WijWedden

0 1

Jacks.nl

Alg. ranking

0 2

Bet365

Alg. ranking

Het thuisvoordeel achter gesloten deuren 

Uit eerder onderzoek van Pinnacle bleek dat teams die thuis spelen een voordeel hebben van een kwart tot een half doelpunt per thuiswedstrijd. Daarnaast verhoogt het spelen voor eigen publiek de winkans met zo'n 45% in de vijf grootste competities van Europa. De grote vraag is wat de invloed is van het gepassioneerde publiek op het bestaan van het thuisvoordeel? Wordt de aanwezighied van supporters onder- of overschat? 

Thuispubliek, arbitrage en andere factoren

In theorie zou de VAR doof moeten zijn voor het lawaai van het publiek en altijd een objectieve beslissing moeten maken. Iedere vergelijking die scheef loopt tussen een beslissing die in het voordeel is ten opzichte van de thuisploeg ten opzichte van de uitspelende ploeg, zou er op kunnen duiden dat de VAR gevoelig is voor de druk van het thuispubliek. 

Er bestaat ook wetenschappelijk bewijs voor de beïnvloeding van het thuispubliek op de arbitrage. Tijdens een onderzoek in de jaren '90 werden 40 scheidsrechters gevraagd te kijken naar de wedstrijd Liverpool - Leicester City. 20 van de 40 leidsmannen bekeken de wedstrijd met geluid van het publiek, de andere 20 zonder. Scheidsrechters die keken mét het lawaai van het thuispubliek waren geneigd minder vaak in te grijpen, wanneer de thuisploeg een overtreding beging, dan de scheidsrechters die keken zonder geluid. 

Er is bewijs dat het spelen op vertrouwde grond voor een team kan bijdragen aan het thuisvoordeel. Op instinctieve wijze wil het thuisspelende team haar territorium verdedigen ten opzichte van de indringers, de uitploeg. Een studie wijst uit dat teams die spelen voor hun eigen publiek een hoger testosterongehalte hebben. 

Andere factoren die zouden kunnen bijdragen aan het hebben van thuisvoordeel zijn de vetrouwelijkheid van het stadion en de afmetingen van het veld. Op basis daarvan zou je kunnen zeggen dat het thuisvoordeel nog steeds overeind blijft, ook al is er geen publiek aanwezig. 

Problemen en mogelijkheden 

Het is misschien wat teleurstellend dat de impact van het spelen zonder publiek niet echt goed te definiëren is. Het thuisvoordeel bestaat namelijk uit meer dan alleen het thuispubliek. Spelers voelen zich ook fijner in hun eigen kleedklamer, bijvoorbeeld. Toch biedt het wel mogelijkheden voor gokkers om van deze onzekerheid te profiteren. 

Aangezien het voor de bookmaker lastig is om het thuisvoordeel mee te laten wegen in de noteringen, zal de gokker dit zelf moeten doen. Door eigen onderzoek kan men tot de conclusie komen, dat het thuisvoordeel voor sommige ploegen helemaal wegvalt door afwezigheid van het publiek. Het is belangrijk om de reeds gespeelde wedstrijden te bestuderen.  

cijfers-wijzen-uit-je-hoeft-geen-rekening-te-houden-met-het-thuisvoordeel
betting-nieuws

Cijfers wijzen uit: je hoeft geen rekening te houden met het thuisvoordeel

De sfeergroepen in Duitsland zijn bekend over de hele wereld. Een wedstrijd over de grens herinner...

Lees meer