Logo
betting-nieuws

Vier mogelijke effecten van het spelen zonder publiek op de Premier League


De Premier League kan profiteren van het pionierswerk dat momenteel wordt gedaan in de Bundesliga. Voetballen zonder publiek is een totaal andere tak van sport dan mét. Zeker in de grote Duitse en Engelse competities, waar de invloed van de supporters niet onderschat mag worden. Wat staat de Premier League straks te wachten? Wij hebben vier mogelijke effecten voor je op een rij gezet. 

Top bookmakers WijWedden

0 1

Jacks.nl

Alg. ranking

0 2

Bet365

Alg. ranking

Iedereen met ook maar een klein beetje sympathie voor Liverpool sprong een gat in de lucht. De Premier League wordt hervat op 17 juni en dat betekent dat Liverpool, na de laatste landstitel 1990, op sportieve wijze zich kan kronen tot kampioen van Engeland. Het plan om de competitie weer te hervatten heeft vorm gekregen onder de naam 'Project Restart'. 

De Bundesliga is het voorland van de Premier League. Daar hebben de meeste teams alweer vier wedstrijden gespeeld, zonder problemen. Eén van de dingen die ontbreken in de Duitse competitie is de fanbeleving. Het is iets wat ze in Engeland ook hoog in het vaandel hebben staan. 'No football without fans', is een veelgehoord credo aldaar. Nu al deze fans thuiszitten, is voetbal een echte tv-sport geworden. Door nog iets van sfeer in de huiskamers te krijgen, heeft de Bundesliga besloten fangeluid onder de wedstrijden te schuiven. Dat maakt het al een stuk prettiger om naar te kijken. 

Rare manier van juichen 

De hervatting in de Bundesliga begon met de Kohlenpottderby, normaal gesproken een wedstrijd waar veel druk op zit en de supporters op intense wijze meeleven. Scoren in een derby geeft onlading, maar in een leeg stadion is dat toch anders. Zo bleek tijdens Borussia Dortmund - Schalke '04. De spelers van Dortmund hadden al wat voorbereid. Het doelpunt van Erling Braut Haaland werd op een weinig spontane manier gevierd. 

Daar stoort Hertha Berlin-spits Vedad Ibisevic zich ook aan. Hij stelt dat voetballers geen robots zijn en moet kunnen juichen met passie. Daar hoort dus ook fysiek contact bij. Onderzoekers kwamen tot de conclusie dat voetballers normaal gesproken tijdens het juichen het langst fysiek met elkaar contact maken. Dat passievolle juichen, zal dus nog wel even achterwege blijven. 

Minder druk op de schouders van de scheidsrechters

Scheidsrechters zijn bijna iedere wedstrijd wel een keer de gebeten hond. De ene scheidsrechter stapt makkelijker heen over z'n miscalculatie dan de ander. Blijft de arbiter fouten maken, dan gaat het publiek zich er mee bemoeien. Zodoende kunnen supporters ook iets van inlvoed uitoefenen op de beslissingen die een scheidsrechter neemt. 

De arbiters en de Bundesliga, en straks in de Premier League, zullen toch net even wat meer ontspannen het veld betreden. De spelers zijn de enigen zij moeten zien te beteugelen. De afwezigheid van het publiek heeft geen invloed op het aantal kaarten dat gegeven wordt. In het eerste weekend na de coronapauze werden er 24 kaarten getrokken in de Bundesliga. Dat aantal paste in de trend van de speelronden voor de coronacrisis. 

De zuivere speeltijd is in de Bundesliga wel toegenomen. Spelers zijn toch minder snel geneigd tijd te rekken of andere rariteiten uit te halen, om de tegenstander het leven zuur te maken. 

Jonge spelers floreren 

Het staat buiten kijf dat Kai Havertz en Erling Braut Haaland over een schat aan talent beschikken. Is het een toevallige samenloop van omstandigheden dat juist deze spelers floreren voor de lege tribunes? De druk die jonge spelers ervaren in competities in de Bundesliga en met name de Premier League is ongekend hoog. De drang om zich te bewijzen kan volledig de verkeerde kant uitslaan. In de Premier League heeft de coach de beschikking over 15 gelijkwaardige spelers. 

Grijp je je kans niet, dan kun je weer achteraan sluiten. Wellicht helpt het jonge spelers om in leeg stadion te spelen. Ze kunnen onbevangen de wedstrijd in gaan en hun talent etaleren. Hopelijk spiegelen de talenten in de Premier League zich aan Havertz en Haaland en zien we ook in Engeland de talenten de aandacht naar zich toe trekken. 

Het thuisvoordeel valt weg 

Het verschil tussen uit en thuis valt volledig weg. Waar normaal gesproken de kleinere clubs nog wel eens konden verrassen in eigen huis, is nu de kwaliteit van de selecties leidend. Dat wijzen de statistieken ook uit. Meer over dit fenomeen vind je in onderstaand artikel 

cijfers-wijzen-uit-je-hoeft-geen-rekening-te-houden-met-het-thuisvoordeel
betting-nieuws

Cijfers wijzen uit: je hoeft geen rekening te houden met het thuisvoordeel

De sfeergroepen in Duitsland zijn bekend over de hele wereld. Een wedstrijd over de grens herinner...

Lees meer