Logo
betting-nieuws

Zes toppers die zowel het shirt van Borussia Dortmund als dat van Bayern München droegen


Achter de dominantie van Bayern München in de Bundesliga gaat een helder beleid schuil: verzwak de concurrenten en haal de beste spelers van de competitie naar München. Daarbij wordt geen rekening gehouden met de sentimenten onder de supporters. Wanneer Bayern aanklopt, gaat een speler van een middenmoter of subtopper snel overstag. Zodoende heeft Bayern ook meerdere malen toppers uit Dortmund naar München gehaald.

Top bookmakers WijWedden

0 1

Jacks.nl

Alg. ranking

0 2

Bet365

Alg. ranking

Mario Götze  

Mario Götze gold als het grootste talent van de Dortmund-opleiding van zijn generatie. Niet voor niets maakte de creatieve middenvelder al op 17-jarige leeftijd zijn debuut in de hoofdmacht. Onder de vleugels van trainer Jürgen Klopp wist Götze zijn potentie volledig waar te maken. Klop maakte van hem een belangrijke schakel en zo had Götze een groot aandeel in de titels in 2011 en 2012. 

Samen met Marco Reus en Robert Lewandowski vormde hij een trio waar de hele Bundesliga voor vreesde. Pep Guardiola was ondertussen aangesteld als trainer van Bayern München. Guardiola was erg gecharmeerd van Götze en wist het oogappeltje van Klopp te verleiden vooor een overstap naar München. In zijn eerste seizoen als speler van Bayern bereikte de ploeg de Champions League-finale waarin Borussia Dortmund de tegestander was. Bayern won met 2-1, maar Götze maakte geen minuten tegen zijn oude teamgenoten door een hamstring blessure. 

Nadat Guardiola vertrok en Carlo Ancelotti hem opvolgde, keerde Götze weer terug naar de plek waar hij zijn opleiding genoot en doorbrak. 

Christian Nerlinger

Christian Nerlinger maakte furore in de Bundesliga in de jaren '90. Zijn carrière vertoont vertoont gelijkenissen met die van Mario Götze, maar begon in tegenstelling tot Götze in München. Al op 19-jarige leeftijd werd de in Dortmund geboren Nerlinger toegevoegd aan de hoofdmacht van Bayern München. Hij werd een vaste waarde bij Bayern en vertrok na zes jaar. In 1998 maakte Nerlinger de overstap naar de club uit zijn geboorteplaats. 

Het werd niet de periode waar Nerlinger op had gehoopt. In drie seizoenen kwam hij, mede door blessureleed, tot slechts 59 optredens voor Borussia Dortmund. Nerlinger hing in 2005 zijn schoenen aan de wilgen. 

Mats Hummels

De clubs Bayern München en Borussia Dortmund zijn helemaal verweven in de carrière van Mats Hummels. Hummels genoot zijn opleiding in München, maar wist niet direct te door te breken. Hij maakte zijn minuten vooral in het tweede elftal van Bayern en werd in januari 2008 verhuurd aan Borussia Dortmund. Daar ontwikkelde Hummels zich tot één van de beste verdedigers van de Bundesliga. 

Hummels vormde een koppel met de Serviër Neven Subotic in het hart van de defensie. Voor slechts vier miljoen euro werd Hummels in 2009 definitief overgenomen van Bayern. In de zomer van 2016, met twee landtitels op zak, bewandelde Hummels weer de omgekeerde weg. Het kwam hem op kritiek te staan vanuit de Dortmund-supporters. Vorig jaar zomer werd Hummels voor ruim 30 miljoen euro door Dortmund weer overgenomen van Bayern en lijkt de cirkel rond voor de centrale verdediger. 

Thomas Helmer 

Thomas Helmer kwam, mede door zijn multifunctionaliteit, tot meer dan 400 wedstrijden in de Bundesliga. Helmer kon uit de voeten als centrale verdediger of verdedigende middenvelder. Als verdediger van Arminia Bielefeld kwam hij op de radar te staan van Borussia Dortmund. Helmer speelde zes seizoenen voor de club uit Dortmund. Er kwam een einde aan zijn periode aldaar toen Olympique Lyon zich meldde voor hem. 

Bayern München hengelde ook naar de diensten van Helmer, maar Dortmund wilde de verdediger annex middenvelder liever niet verkopen aan haar rivaal. Helmer ging naar Frankrijk, maar streek drie maanden later alsnog neer in München. Bij Bayern werd Helmer aanvoerder en werd hij drie keer kampioen in zeven jaar tijd. 

Robert Lewandowski 

Eén van de beste spitsen die de Bundesliga ooit heeft gekend: Robert Lewandowski. Hij werd in de harten gesloten door de Dortmund-fans toen hij tijdens zijn debuut trefzeker was in de Kohlenpott-derby tegen Schalke '04. Lewandowski had met Lucas Barrios een geduchte concurrent voor spitspositie. Door een blessure van Barrios werd Lewandowski de nummer één spits in Dortmund en reeg hij de doelpunten aaneen. 

Een conflict met de clubleiding over zijn salaris leidde ertoe dat de Pool in 2014 gratis de deur uitliep. In januari van dat jaar tekende hij al een contract bij Bayern München, terwijl hij nog een half seizoen onder contract stond bij Dortmund. Het schoot in het verkeerde keelgat bij de supporters van Dortmund en haalden de banden onder zijn auto vandaan. 

De sleet zit er nog niet op bij Lewandowski. Hij is dit seizoen opnieuw lijstaanvoerder als het gaat om doelpunten. De aanvaller van Bayern heeft er al 27 in liggen. 

Torsten Frings 

Als middenvelder van Werder Bremen speelde Torsten Frings zich in de kijker van tal van topclubs. Bremen bereikte uiteindelijk een akkoord met Borussia Dortmund over een transfer. Daar domineerde Frings samen met Tomas Rosicky het middenrif. Hij bleef slechts twee seizoenen in Dortmund om vervolgens de overstap naar Bayern München te maken. In 2004 tekende Frings voor drie jaar in München. 

Frings werd door trainer Felix Magath niet op zijn favoriete plek gezet en dat leidde het vertrek in van de midddenvelder. Hij trok de deur in München achter zich dicht en keerde terug naar de vertrouwde omgeving van Bremen. Frings sloot in 2013 zijn carrière af in de MLS bij Toronto. 

bundesliga-tip-borussia-dortmund-brengt-spanning-volledig-terug-voor-ruim-drie-keer-je-inzet
betting-nieuws

Bundesliga-tip: Borussia Dortmund brengt spanning volledig terug voor ruim drie keer je inzet

In misschien het vreemdste Bundesliga-seizoen ooit kan Borussia Dortmund een serieuze gooi doen naar...

Lees meer