Logo
betting-nieuws

Vijf manieren om sfeer te krijgen in een stadion achter gesloten deuren


De Bundesliga gaat volgende week weer van start, helaas wel achter gesloten deuren. De uitstekende sfeer bij de meeste clubs in Duitsland is één van de redenen wat deze competities zo aantrekkelijk maken. Het publiek gaat 90 minuten lang te keer. Die sfeer kan veel vergoeden, als het voetbal tegenvalt. 

Het eerste wat spelers doen, bij winst of verlies, is het bedanken van de supporters. Het kabaal van de Ultra's zorgt altijd voor wat extra vuur binnen de lijnen. Die paar procent extra, die spelers daardoor kunnen geven, het blijft iets ongrijpbaars. Maar niet voor niets spreken we over een thuisvoordeel, wannneer een team in eigen stadion speelt. Dat valt voorlopig weg. De vooruitzichten zijn bedroevend.

Op z'n vroegst mag er waarschijnlijk pas volgend jaar weer publiek naar het stadion. Daarom moet er naar alternatieven gezocht worden, om de spelers toch iets van stadionbeleving te geven. Het spelen voor 50.000 toeschouwers geeft een adrenalinekick van jewelste. We hebben vijf manieren op een rij gezet waarmee getracht wordt iets van die sfeer na te bootsen. 

1. Kartonnen borden plaatsen 

Dit alternatief is in de afgelopen weken al uitgebreid in het nieuws geweest. Het begon in Wit-Rusland, waar de stadions, ondanks dat de competitie doorloopt, steeds leger raakten. Daar bedachten ze iets op. Er werden kartonnen borden geplaatst, met daarop gezichten van supporters. Zo leek het stadion wat voller. Dat idee werd overgenomen door Bundesliga-club Borussia Mönchengladbach. 

Een deel van het Borussia-Park is al gevuld met seizoenskaarthouders afgebeeld op kartonnen borden. De supporters kunnen tegen een kleine vergoeding een bord van zichzelf laten plaatsen. Zo helpen ze de club ook op financieel gebied een handje. Het ziet er in het begin misschien wat vreemd uit, maar het went snel. De verwachting is dat meerdere clubs dit voorbeeld zullen volgen. 

2. Muurschilderingen

Bij een gebrek aan toeschouwers zien we dat clubs er voor kiezen om tribunedelen af te dekken met (reclame)doeken. Denk maar eens aan het Gelredome of aan De Koel in Venlo, die volhangt met van die commerciële doeken. Het is niet echt een mooi gezicht. Mooier vinden wij daarom het plaatsen van muurschilderingen op de lege tribunes. Daar heb je misschien niet snel een beeld bij, maar Arsenal deed het al eens in het verleden tijdens de verbouwing van het legendarische Highbury. 

Op de plekken van het stadion die onder handen werd genomen hing men destijds muurschilderingen op, die een nostalgisch gevoel opriepen bij de fans. In een oogopslag lijkt het net alsof er wél supporters op de tribune zitten. Kijk zelf maar. 

3. Vervang de vaste commentatoren door fans

FOX Sports probeerde het tien jaar geleden al eens en misschien is dit het moment voor een terugkeer: supporters op de plek van de commentator. Voor de krakers tussen Ajax en PSV stelde de betaalzender twee prominente fans van beide clubs voor als commentator. Zo hebben de acteurs Frank Lammers, als PSV-supporter, en Jack Wouterse, als Ajacied, commentaar gegeven bij de wedstrijd. De wedstrijd met commentaar van de prominenten werd op een ander kanaal uitgezonden. 

4. Laat opgenomen stadionsongs afspelen tijdens de wedstrijd 

Het gezang en gejuich van een vol stadion bezorgt menigeen kippenvel op de armen. Het kan voor de tv-kijker raar overkomen, maar voor de spelers in het veld zal het stadiongeluid vertrouwd klinken. De bekende liederen die normaal gesproken van de tribunes afdalen, worden afgespeeld door de speakers. Is het een manier om het thuisvoordeel na te bootsen? Dat zal de praktijk moeten uitwijzen. 

In Italië doet men er alles aan om ook de Serie A weer van start te laten gaan. Laten we hopen dat de stadionspeaker van Napoli dan ook weer naar binnen mag. Deze man maakt sfeer voor tienduizenden! 

5. Geef de communicatie van de scheidsrechters vrij 

Bij een aantal andere sporten is het al gebruikelijk dat het publiek live mee kan luisteren bij de communicatie tussen de scheidsrechters. In het voetbal wordt hier, in het kader van transparantie, ook steeds meer gehoor aan gegeven. Het is wel zo dat dit pas achteraf gebeurd en de fragmenten die we horen, gefliterd zijn. 

Het wordt pas echt interessant als supporters live mee kunnen luisteren. Dat kan ook mooie momenten opleveren. Denk maar eens aan het voorbeeld van Frenkie de Jong, die tijdens de kampioenswedstrijd van Ajax vorig jaar vroeg aan scheidsrechter Danny Makkelie, om zo lang mogelijk door te laten gaan. 

quarantainetip-waarom-iedereen-voetbal-is-oorlog-moet-kijken
betting-nieuws

Quarantainetip: waarom iedereen 'Voetbal is oorlog' moet kijken

'Voetbal is oorlog' is een documentaire over de roemruchte voetbalclub Achilles '29 uit Groesbeek....

Lees meer