Logo
betting-nieuws

Quarantainetip: waarom iedereen 'Voetbal is oorlog' moet kijken


'Voetbal is oorlog' is een documentaire over de roemruchte voetbalclub Achilles '29 uit Groesbeek. De documentaire laat van dichtbij de ondergang van de ambitieuze club zien, die in het seizoen 2013/'14 promotie maakte naar de Eerste Divisie. Als kleine vereniging blijkt het verrekte lastig om dit niveau actief te blijven. De ambities zijn er wel, maar de middelen niet. De stress die daarbij om de hoek komt kijken, wordt perfect in beeld gebracht in 'Voetbal is oorlog'.

Eén van de hoofdrolspelers in de film/documentaire is Eric Meijers. Meijers groeide in zijn eerste periode bij witzwarten uit tot één van de beste amateurcoaches van het land. Hij reeg de successen aaneen met Achilles. Onder zijn leiding werd de club onder meer algeheel kampioen van de amateurs, werd de beker voor de amateurs gewonnen en schakelde Achilles diverse profteams uit in het hoofdtoernooi van de KNVB Beker. 

Zijn succesvolle periode bij zijn jeugdliefde leverde Meijers een mooie stap op. Hij werd hoofdtrainer van Helmond Sport in de Eerste Divisie. Zo kwam hij met de Brabanders ook tegen Achilles te spelen, die inmiddels waren gepromoveerd. Na een avontuur met JVC Cuijk, keerde Meijers voor aanvang van het seizoen 2016/'17 terug op De Heikant. Meijers kreeg de opdracht om Achilles in de Eerste Divisie te houden, maar daar slaagde hij niet in. Het tumultueuze seizoen van de Groesbekers werd vastgelegd in de documentaire. 

Het verval waarin de club raakt, doet denken aan de serie over Sunderland op Netflix. Naarmate het seizoen vordert stijgt de spanning binnen alle geledingen van de club. Er komen spelers op proef, die niet of nauwelijks iets bijdragen. Meijers schiet volledig uit zijn slof tijdens de thuiswedstrijd tegen FC Dordrecht. Zijn keeper is de kop van jut. Door een ogenschijnlijke fout komen de Dordtenaren op 1-1, waarna Meijers helemaal los gaat. Hij draagt een zender voor de documentaire. "Wat een kutkeeper. Wat hebben wij toch een kutkeeper, zeg. Godverdomme, wat hebben wij een kutkeeper", scheldt hij naar de rest van zijn stafleden. 

Het is deze scène die hem ineens een bekende Nederlander maken. Na afloop van de wedstrijd is de frustratie nog niet gezakt. Meijers richt zijn pijlen op dagblad De Gelderlander. "Het hele seizoen heb je kut geschreven. Geen positieve letter. Kutkrant! Kutkrant!", schreeuwt hij in de mixed zone. De scènes gaan viral over het internet, maar vertellen niet hele verhaal van de documentaire. 

Uiteindelijk is de documentaire namelijk een blauwdruk geworden voor hoe het niet moet als ambitieuze amateurclub. De transformatie van amateurvereniging naar profclub gaat gepaard met bakken vol geld en om structureel op dat niveau te blijven is er nóg meer geld nodig. Eén van de voorwaarde om een stabiele profclub te worden is dat er beslissingen worden genomen op basis van ratio in plaats van emotie. 

De geldschieters van de vereniging, de familie Derks, is zeer nauw verbonden bij de club. Bijna ieder lid van de familie heeft wel een functie. Hun liefde voor de club maakt blind en dat leidt uiteindelijk tot een catastrofe. Ze moeten hun grote droom opgeven. Exemplarisch voor de grootheidswaanzin van de club is de lening die Achilles probeert af te sluiten bij een Braziliaanse bank. 

'Voetbal is oorlog' is te zien via NPO Start. 

update-op-deze-competities-kun-je-weer-inzetten
betting-nieuws

UPDATE: Op deze competities kun je (weer) inzetten

Zuid-Korea, Servië, Turkije en natuurlijk Duitsland: in al in deze landen wordt er op korte termijn...

Lees meer