Logo
nieuws

Dit is het vermogen van NBA-legende Michael Jordan


Door de Netflix-docuserie The Last Dance staat Michael Jordan weer volop in de belangstelling. Jordan wordt door velen gezien als de beste basketballer aller tijden en heeft de status van een heilige. Door de entree van Jordan in de NBA is de sport zo populair geworden als nu, zegt men. Daar is de voormalige ster van de NBA ook rijkelijk voor beloond. Volgens Forbes is Jordan de rijkste atleet aller tijden.

Een speler waar mensen voor naar het stadion gaan; zo'n iemand was Michael Jordan. Hij was beter dan alle anderen en zette het basketbal in z'n eentje op de kaart. In eerste instantie lukt hem dat vooral als individuele speler. Jordan scoorde de meeste punten, maar titels leverde dat niet op. Totdat de Chicago Bulls erin slaagde een winnend team samen te stellen onder leiding van Phil Jackson.

De heilige drie-eenheid, Jordan, Scottie Pippen en Dennis Rodman was het fundament van de ploeg die de titels in de NBA aaneenreeg. Ondanks de aanwezigheid van Pippen en Rodman, bleef Jordan de absolute ster van de Bulls. Op het hoogtepunt werd de Amerikaan in één adem genoemd met The Beatles. Hoe groot de status is van Jordan en de Bulls wordt in The Last Dance zichtbaar aan de oppervlakte, wanneer ze naar Parijs vliegen voor een oefenpotje in aanloop naar het nieuwe seizoen. Journalisten en handtekeningenjagers hangen als een zwerm bijen om de sterren heen. 

De beste speler, werd ook de best betaalde speler van de NBA. Jordan streek in 13 seizoenen bij de Bulls en twee seizoenen bij de Washington Wizards, zo'n 94 miljoen op, rekende Forbes uit. In zijn laatste twee seizoenen bij de Bulls steeg zijn jaarsalaris uit boven de 30 miljoen dollar per jaar. Jordan zwaaide in 1998 af bij het team waar hij zijn grootste successen behaalde. Wijlen Kobe Bryant was 16 jaar later de eerstvolgende NBA-speler die in dezelfde salariscategorie als Jordan kwam te zitten. Het LA Lakers-salaris van Bryant bedroeg 30 miljoen dollar. 

Het vermogen van Jordan kreeg gestalte door zijn lucratieve sponsorcontracten buiten het salaris van de Bulls om. Jordan is onlosmakelijk verbonden met sportgigant Nike, waarmee hij een eigen schoen ontwierp. Daar vloeide zijn eigen merk Air Jordan uit voort. Zijn eerste 'koelkastcontract' met Nike in 1984 had een waarde van 500.000 dollar verspreid over vijf jaar. De waarde van Jordan steeg tot ongekende hoogte. Van zijn totale vermogen komt de bijdrage van Nike neer op zo'n 130 miljoen dollar. 

Naast Nike werd Jordan het gezicht van Coca Cola, Gatorade en Chevrolet en sloot hij deals met McDonald's, Wheaties en Hanes. In bijna vier decennia leverde al dit sponsorgeld hem een fortuin op van 1,7 miljard dollar. 

Inmiddels staan er zes afleveringen online op Netflix van The Last Dance. Deze week verschenen aflevering 5 en 6 op de streamingsdienst. In totaal heeft de serie 10 afleveringen. 

met-deze-vijf-netflix-series-overleef-jij-het-voetballoze-weekend
betting-nieuws

Met deze vijf Netflix-series overleef jij het voetballoze weekend

Door het coronavirus zullen we deze maand even op een houtje moeten bijten als het gaat om inzetten...

Lees meer