Logo
betting-nieuws

Dit is het gemiddelde salaris van een Eredivisie-speler


Hoe houden de Eredivisie-clubs het hoofd boven water? Aangezien de competitie straks weer van start voor lege tribunes, zal het geld ergens anders vandaan moeten komen. In de afgelopen weken gaat het veel over mogelijke loonoffers die spelers moeten doen. PSV neemt hierin het voortouw. Maar wat verdient de gemiddelde Eredivisie-speler eigenlijk? 

Namens de clubs gaat de FBO in gesprek met de spelersvakbond VVCS over een salarisverlaging. De verwachting is dat de spelers uit de Eerste Divisie buiten schot blijven. Het modale salaris op het tweede niveau in Nederland is al dermate laag dat daarin niet valt te snijden, zo liet Evgeniy Levchenko, voorzitter van de VVCS, eerder weten. 

De cijfers die Voetbal International deze week publiceert laten zien dat de bomen niet meer tot de hemel groeien in de Eredivisie. De loonskloof tussen de top van de vaderlandse competitie en de rest wordt alleen maar groter. Ajax was hard op weg een heel groot gat te slaan richting de andere 17 clubs. Naar verluidt verdient Hakim Ziyech zo'n vier miljoen euro per jaar in Amsterdam. In diezelfde categorie zitten ook teamgenoten Dusan Tadic en Daley Blind. De salarissen van de grootverdieners van Ajax zijn meer dan tien keer zo hoog als het gemiddelde loonstrookje in de Eredivisie. 

Aan het einde van het vorige decennium had een willekeurige middenvelder van FC Groningen het beter voor elkaar. Volgens VI lag het gemiddelde salaris toen op zo'n 355.000 euro. Vervolgens werd er een daling ingezet, die in 2015 een halt is toegeroepen. Sindsdien gaan de salarissen weer omhoog in de Eredivisie. Het gemiddelde jaarinkomen van een Eredivisie-speler komt in 2019 neer op zo'n 291.000 euro. 

De trend die Ajax heeft ingezet, door geen salarisplafond meer aan te houden, leidt ertoe dat de concurrentie mee moet. Een mooi voorbeeld daarvan is het transferspel rondom Steven Berghuis vorige zomer. Mark van Bommel liet Berghuis weten erg gecharmeerd te zijn van de Feyenoorder. De voormalig trainer van PSV had hem een plek op de nummer tien-positie beloofd. Feyenoord wilde Berghuis echter niet verkopen en deed hem een verbeterde aanbieding. Zaakwaarnemer Mino Raiola sleepte er een prima deal uit voor zijn cliënt. De Oranje-international strijkt nu een jaarsalaris van twee miljoen euro op in Rotterdam-Zuid. 

Het geeft aan dat het gemiddelde salaris niet helemaal illustratief is voor wat men verdient in de Eredivisie. De verschillen tussen de onderkant en bovenkant lijken vooral erg groot te zijn. 

de-vijf-nederlanders-met-de-meeste-premier-league-wedstrijden-achter-hun-naam
nieuws

De vijf Nederlanders met de meeste Premier League-wedstrijden achter hun naam

De invloed van het Nederlandse voetbal in de Premier League is in de afgelopen decennia steeds...

Lees meer