Logo
nieuws

Engelsen kiezen shirt van Nederlands elftal tot mooiste ooit


In deze voetballoze periode blijft de hang naar het spelletje onverminderd groot. Legendarische wedstrijden uit het verleden worden iedere week uitgezonden om de honger te stillen. maar ook de shirts van de voetbalclubs zijn erg populair. Zo is er op dit moment in Nederland een verkiezing van het mooiste Eredivisie-shirt gaande en vinden ze in Engeland het shirt van Oranje het mooiste van allemaal.  

De liefde voor de voetbalshirts komt ook op Twitter tot uiting. Onder de hashtag voetbalshirtchallenge vinden verzamelaars en liefhebbers elkaar en delen ze iedere dag een shirt. De mooiste klassieke tricots komen voorbij, evenals als shirts uit hoeken van de wereld waarvan je nog nooit gehoord hebt. Het voetbalshirt leeft als nooit tevoren. Normaliter is dit ook de tijd waarin de speculaties over het shirt voor het volgende seizoen op gang komen. Het aantal gelekte shirts lijkt vooralsnog mee te vallen en dat heeft natuurlijk alles te maken met de coronacrisis. 

De oranje attributen kunnen dit jaar in ieder geval op zolder blijven liggen doordat het EK is verschoven naar de zomer van 2021. De kledingsponsor van Oranje, Nike, had al een shirt ontworpen voor het Europese eindtoernooi. Waarschijnlijk zullen er een aantal details moeten worden aangepast, zodat het volgend jaar gewoon gebruikt kan worden. 

Dat de Nederlandse shirts in trek zijn bij voetbalfans over de hele wereld bleek wel uit een verkiezing van het gerenommeerde France Football. Het voetbaltijdschrift riep het Ajax-shirt, waarin de Amsterdammes begin jaren '70 drie keer op een rij de Europa Cup I wonnen, uit tot mooiste ooit. Het shirt waarin het Nederlands elftal tijdens het WK van '74 in aantrad werd derde bij deze verkiezing. 

De Engelse bookmaker PaddyPower besloot de mening van haar community te peilen via Twitter. Het wedkantoor selecteerde een zestiental iconische landenshirts en verdeelde die over vier groepen. De Nederlandse afgevaardiging bestond uit shirt waarin in 1988 het EK werd gewonnen. Volgens sommigen bloedmooi, anderen vinden hem spuuglelijk. Maar dat terzijde. Nederland 'versloeg' in de poule de shirts van West-Duitsland uit 1990, van Peru uit 1978 en van Italië uit 1980. 

In de finale van de verkiezing had het shirt van de ploeg van Rinus Michels geduchte concurrentie van het designshirt van Nigeria uit 2018. Daarnaast waren de shirts van Kameroen uit 2002 en Ierland uit 1990 de andere kanshebbers. Met een ruime meerderheid kozen de volgers van Paddy Power het shirt uit 1988 van het Nederlands elftal tot mooiste landenshirt ooit gemaakt. Het oranje shirt kreeg 42% van de ruim 6,5 duizend stemmen. 

Het shirt staat voor altijd in het geheugen gegrift van de Nederlandse voetbalfans. Ook al behoor je niet tot de generatie die het team Europees kampioen zag worden, er wordt nog vaak teruggeblikt op dat historische eindtoernooi. Naast de winst in München blijft er nog een beeld hangen dat gekoppeld wordt aan dit iconische shirt. Op weg naar de finale versloeg Oranje Duitsland. Na afloop werden shirts uitgewisseld met de Duitsers waarna de huidige bondscoach Ronald Koeman zijn achterste afveegde met shirt van Olaf Thon. 

rtl-neemt-je-mee-terug-naar-de-heroische-uefa-cup-finale-van-2002
nieuws

RTL neemt je mee terug naar de heroïsche UEFA Cup-finale van 2002

Pierre van Hooijdonk, Paul Bosvelt, John Dahl Tomasson, Bonaventure Kalou en Robin van Persie: het...

Lees meer