Logo
betting-nieuws

Voetballers die van een gokje houden: deze Premier League-sterren gingen hun boekje te buiten


Het grote geld in de Premier League gaat gepaard met verleidingen, die niet altijd goed kunnen uitpakken voor de voetballers. Het is voor hen de kunst om op de juiste manier om te gaan met de bakken met geld die ze verdienen. Natuurlijk hoort daar een peperdure auto bij en allerlei andere exorbitante uitgaven, maar sommigen gaan een stapje verder en worden gestraft door de voetbalbond, omdat ze de gokregels overtreden. 

Joey Barton

Enfant terrible Joey Barton sierde de voorpagina's van de tabloids in 2017. De middenvelder, die gedurende zijn carrière een reputatie opbouwde van lastpak, werd voor ruim een jaar geschorst door de FA. Barton, die destijds onder contract stond bij Burnley, had een groot gokprobleem. Na onderzoek kwam de FIA erachter dat hij op maar liefst 1260 wedstrijden had ingezet. Hij deed dat in de periode van 2006 tot en met 2016. Het is voor Premier League-voetballers ten strengste verboden om te gokken op wedstrijden tijdens hun actieve loopbaan. 

In eerste instantie kreeg Barton een schorsing van anderhalf jaar aan zijn broek. Met succes tekende hij beroep, waardoor de schorsing met vijf maanden werd ingekort. Wel bleef de boete van 33.000 euro staan. Barton, die één keer uitkwam voor de Engelse nationale ploeg, benadrukte dat het niet om matchfixing ging. Volgens hem werd er door de FA met twee maten gemeten, omdat hij al het een en ander op zijn kerfstok had staan.

"Ik accepteer dat ik de regels heb geschonden, maar ik word zwaarder gestraft dan minder controversiële spelers. Ik heb gestreden tegen mijn gokverslaving en die medische documenten heb ik ook aan de voetbalbond laten zien. Ik ben niet de enige in het voetbal die een gokprobleem heeft", aldus Barton, die na zijn schorsing geen nieuwe club meer kon vinden en zijn schoenen aan de wilgen hing in 2018. 

Daniel Sturridge 

Een recenter voorbeeld van een Premier League-ster die tegen de lamp liep is Daniel Sturridge. Vorige maand kreeg de oud-speler van onder andere Liverpool, Manchester City en Chelsea te horen dat hij voor vijf maanden geschorst is. Nog voordat de corona-pandemie een voet aan de grond kreeg in de wereld, zat voor Sturridge het seizoen er dus al op. Het contract bij het Turkse Trabzonspor werd direct ontbonden. 

Sturrigde zou een goede bekende van hem gevoelige informatie hebben gedeeld over een op hande zijnde transfer. Met die informatie kon zijn kennis inzetten op die transfer. Volgens Sturridge was het gewoon een onschuldig gesprek dat hij had met familie over wat er gaande was in de voetbalwereld. Hij is het dan ook niet eens met de schorsing die hij kreeg opgelegd. "Ik zal me er hard voor maken dat andere spelers in de toekomst gewoon alles tegen hun familie kunnen zeggen zonder dat ze het risico lopen dat ze ervoor bestraft worden", zo liet hij na het vonnis een videobericht weten. 

Jack Wilshere 

Als rijzende ster van Arsenal ging Jack Wilshere in 2012 zijn boekje te buiten. De middenvelder was iets te loslippig geweest op Twitter en kreeg daarvoor een waarschuwing van de UEFA. Wilshere plaatste een bericht op het sociale medium dat hij tien pond had ingezet op Emmanuel Frimpong. Zijn teamgenoot zou het eerste doelpunt maken tegen Olympiakos Piraeus in de Champions League. 

Het Twitter-bericht kwam ook onder de neus van de UEFA terecht en stelde een onderzoek in naar Wilshere. De overkoepelende voetbalbond kon niet aantonen dat Wilshere ook daadwerkelijk deze weddenschap had geplaatst. Zelf ontkende de Engelsman ook dat hij had gewed op zijn teamgenoot. Wilshere kwam er met een waarschuwing genadig van af. "De speler heeft een waarschuwing gekregen voor het schenden van de ethische code en het in gevaar brengen van de integriteit van het voetbal", zo liet een woordvoerder van de UEFA destijds weten. 

Football4sale

Een onthullende undercoveroperatie van de Daily Telegraph legde in 2016 een bom onder het Engelse voetbal. Harry Redknapp bevestigde in een geheim opgenomen gesprek dat spelers van zijn team gokte op hun eigen wedstrijden. Het medium maakte niet bekend om welk team het ging waar Redknapp de coach van was. 

In de omvangrijke operatie werd ook de naam van oud-international Jimmy Flod Hasselbaink genoemd. Hasselbaink ging verder dan in het inzetten op wedstrijden. De oud-spits probeerde wat extra geld te pakken door te bemiddelen bij transfers. Dit kwam aan het licht toen hij in de val werd gelokt door journalisten van de Telegraph

Yerry Mina

Yerry Mina, de Colombiaanse sloper van Everton, was zich van geen kwaad bewust toen hij in zee ging met een gokbedrijf genaamd Betjuego uit zijn thuisland. Mina verscheen in een spotje van het gokbedrijf en dat is in strijd met de regels van de FA. De speler van Everton moest een bedrag van 11.204 euro aftikken. 

De ontwetendheid van Mina zorgde ervoor dat hij in de fout ging. Zijn club Everton liet weten dat de gebrekkige kennis van de Engelse taal ervoor zorgde dat Mina de regels niet begreep. 

wat-is-een-goede-weddenschap-voor-het-door-coronavirus-uitgestelde-ek
betting-nieuws

Wat is een goede weddenschap voor het door coronavirus uitgestelde EK?

Het EK voetbal is door de pandemie van het coronavirus verschoven naar de zomer van volgend jaar....

Lees meer