Logo
betting-nieuws

Zweedse amateurs cancelen oefenpotje door massale weddenschappen


Nietsvermoedend organiseerden Eskilstuna FC en Näshulta GoIF voor afgelopen maandag een oefenwedstrijd. In Zweden zijn bijeenkomsten tot 50 personen nog toegestaan en dus leek het de clubs uit de zevende en achtste idee wel een goed idee om het in een vriendschappelijk duel tegen elkaar op te nemen. Ze wisten alleen niet dat de bookmaker ook lucht kreeg van het duel. 

Door het geringe aantal sportwedstrijden over de hele wereld struinen de bookmakers het internet af naar wedstrijden die nog wél doorgaan. Zodoende kunnen ze hun klanten toch nog de kans geven om in te zetten op een wedstrijd. De bookmaker stuitte op het vriendschappelijke treffen tussen de teams uit de Zweedse Kelderklasse en maakte het mogelijk om in zetten op dit duel, met alle gevolgen van dien. 

De vriendschappelijke wedstrijd tussen de Zweedse amateurs gingen niet door, nadat de spelers van de teams door mensen uit de hele wereld benaderd werden. Gokkers probeerden contact te leggen via social media met de trainers en spelers. De voorzitter van Eskilstuna FC, Bengin Ozeran, vertelt over de chaotische dag aan fotbollskanalen. "Ze zeiden dingen als 'ik hoop dat je verliest' of 'veel succes'. Het waren meer dan 100 mensen in een uur. Het was een chaos. Het was geen leuke dag", concludeert Ozeran. 

Om de veiligheid van de spelers te waarborgen werd in overleg besloten de wedstrijd niet door te laten gaan. Ozeran heeft geen idee wat de gevolgen waren geweest als de wedstrijd wel doorgang had gevonden. De gokkers pakten het immers zeer serieus aan. "Ze zochten ook contact met een coach uit dezelfde divisie om te kijken hoe we spelen en hoe we speelden in het verleden. Ook zochten mensen contact met een aantal oud-spelers van ons om uit te zoeken met welke opstelling we zouden gaan spelen. Het was ziek." 

Op Twitter zijn nog tips te vinden voor de wedstrijd. 

Het bleek overigens niet de enige amateurwedstrijd die werd gepresenteerd door de bookmaker. Eerder ontving een andere club uit hetzelfde dorp ook al haatberichten. "Buitenlanders beledigden onze club. We werden ervan beschuldigd onze eigen wedstrijd 'gefixed' te hebben. Iemand zei dat hij hoopte dat we zouden sterven aan het coronavirus", vertelde de voorzitter van AC Primavera, Daniel Karlsson. 

De Zweedse voetbalbond is op de hoogte van deze voorvallen en adviseert de amateurclubs hun oefenwedstrijden niet meer openbaar te maken. "Op die manier hopen we dat gokbedrijven deze wedstrijden niet meer op het spoor komen, waardoor er ook niet meer op ingezet zal kunnen worden", aldus Johan Claesson, Integrity Officer, van de bond. Volgens Claesson hebben zich al zo'n 30 clubs gemeld met dezelfde problemen. 

waarom-iedere-voetballiefhebber-the-english-game-moet-kijken
betting-nieuws

Waarom iedere voetballiefhebber The English Game moet kijken

Voetbal is al decennia lang een sport waarin alle lagen van de maatschappij samen komen. Toen de...

Lees meer