Logo
betting-nieuws

Beleef het legendarische WK Voetbal uit 2014 dit weekend opnieuw


Het WK Voetbal in 2014 lijkt al weer een eeuwigheid geleden. Het eindtoernooi in Brazilië was de laatste waar Oranje zich voor kwalificeerde. Een toernooi dat bij velen nog vers in het geheugen gegrift staan. Het werd het toernooi van Robin van Persie, Tim Krul, Arjen Robben en natuurlijk bondscoach Louis van Gaal.  

Er zijn een aantal sportmomenten in je leven waarvan je altijd zal bijblijven waar je was op het moment dat het gebeurde. De openingswedstrijd van Oranje in 2014 op het WK tegen Spanje is ook zo'n moment. Eindelijk kreeg het Nederlands elftal de kans om zich te revancheren voor de verloren WK-finale in 2010. De teen van Iker Casillas doet de huidige generatie voetballiefhebbers net zoveel pijn als het schot op de paal van Rob Rensenbrink in 1974.

Spanje beschikte in die periode over een bijzonder stel voetballers. Nadat het WK in Zuid-Afrika was gewonnen kroonden de Spanjaarden zich twee jaar later ook tot Europees Kampioen. Een groot deel van die selectie was er in Brazilië opnieuw bij, net zoals Van Gaal beschikte over spelers die de WK-finale hadden bereikt in 2010. Ondertussen hadden ook een aantal ervaren jongens afscheid genomen als international en was er de nare smaak van het desastreus verlopen EK in 2012. 

Aan Van Gaal de schone taak om de scherven bij elkaar te rapen, te zoeken naar kwaliteit en een team te smeden. De trainer had slechts een handjevol spelers die voor hem een wedstrijd zouden kunnen beslissen en met die gedachte ging Van Gaal op zoek naar de juiste formatie. Hij kwam uit op een on-Nederlandse 5-3-2 formatie. Dat leidde in de voorbereiding op het WK tot de nodige kritiek. Nederland was altijd een gidsland geweest dat de aanval zocht. 

De verdedigende formatie van Van Gaal was de goden verzoeken in de ogen van critici. Doof voor kritiek sleepte Van Gaal verder aan zijn systeem. De volgende elf namen stuurde de Amsterdammer het veld in tegen Spanje: Cillessen; Janmaat, De Vrij, Vlaar, Martins Indi, Blind; De Guzman, De Jong, Sneijder; Van Persie en Robben. Van Gaal wist heel goed dat Oranje het voetballend af zou leggen tegenover de balvaardige Spanjaarden. 

In de beginfase van de wedstrijd werd het Nederlands elftal onder de de voet gelopen door de regerend wereldkampioen. Het was aan Cillessen te danken dat het na een half uur spelen slechts 1-0 stond voor Spanje. Xabi Alonso had zijn team via een strafschop op voorsprong gebracht. Op slag van rust deed Van Persie iets dat nog nooit eerder in een shirt van het Nederlands elftal was vertoond. De spits, toen nog van Manchester United, schatte een dieptepass van Blind op waarde in. Zwevend ging hij naar de bal, hij tilde zijn hoofd iets, zodat over Casillas in het doel plofte: 1-1. 

Blind bleef ook in de tweede helft met mooie passes strooien. In de 53ste minuut promoveerde Robben een pass tot doelpunt door twee Spaanse verdedigers uit te kappen en Oranje op voorsprong te zetten met een harde knal. Daarmee groeide het geloof bij het team van Van Gaal. Toen De Vrij na ruim een uur spelen de 1-3 binnenkopte uit een vrije trap van Sneijder wist iedereen: dit gaat Oranje niet meer weggeven. 

Van Persie, die een fout van Casillas afstrafte, en Robben, die zich solo een weg naar het doel dribbelde, strooiden extra zout in de Spaanse wonden en zorgden voor een afgetekende 1-5 overwinning. Ongekende weelde voor Van Gaal en z'n mannen, die met zijn, voor Nederlandse begrippen, ongewone formatie het gelijk aan zijn zijde kreeg. 

New Wave 

Het moge duidelijk zijn dat Van Gaal niet beschikte over The New Wave waar Ronald Koeman nu mee mag werken. Het grootste talent aanwezig in de selectie was Memphis Depay. Het staat in schril contrast met de groep talenten waar Koeman voor het EK volgend jaar uit kan kiezen. Depay vestigde zijn naam door de winnende te maken in het tweede groepsduel met Australie (2-3).

In de laatste groepswedstrijd tegen Chili verzekerde Oranje zich van de groepswinst door middel van twee gouden wissels van Van Gaal. Invaller Leroy Fer opende ver in de tweede helft de score: 1-0. Depay greep opnieuw zijn kans en verdubbelde vlak voor het eindsignaal de score. Dat Oranje als groepswinnaar zou doorstoten naar de achtste finale had niemand durven voorspellen. 

Er volgden gedenkwaardige wedstrijden tegen Mexico (No era penal) en Costa Rica, waarin wisselkeeper Tim Krul een heldenrol vertolkte. Tot ieders verbazing haalde Van Gaal, vlak voordat de penaltyserie begon, Cillessen naar de kant. Krul ging doel op staan voor de strafschoppenserie en stopte twee Costa Ricaanse pogingen. 

Nadat Nederland zich in de halve finale stukbeet op Argentinië, werd gastland Brazilië in de troostfinale nog wel even met overtuiging aan de kant geschoven: 0-3. Zodoende verliet de equipe van Van Gaal het WK met een bronzen plak op zak. 

De NOS zendt zondagmiddag de meest legendarische wedstrijd van het toernooi uit. Vanaf 15.00 is Spanje - Nederland te zien op NPO 1.