Logo
betting-nieuws

Waarom iedere voetballiefhebber The English Game moet kijken


Voetbal is al decennia lang een sport waarin alle lagen van de maatschappij samen komen. Toen de sport nog in de kinderschoenen stond in Groot-Brittannië speelde alleen de elite voetbal. Het was een sport voor 'gentlemen'. The English Game vertelt het verhaal van de ontstaansgeschiedenis van ons geliefde spelletje.  

De serie verscheen afgelopen week op Netflix en is een ware hit onder voetballiefhebbers. The English Game gaat ver terug in de tijd; 1879 om precies te zijn. We zien de aanloop van wat we nu profvoetbal noemen. Meerdere onderzoeken stellen dat op 12 november 1892 de eerste profwedstrijd werd gespeeld in Engeland.

Fans van het immense populaire Peaky Blinders zullen aspecten van herkennen, vanwege de tijdspanne waarin deze serie zich afspeelt. Wat direct opvalt zijn de verschillen met het voetbal zoals we dat nu kennen. 

Ruim 120 jaar geleden verschenen de teams in stoffen kledij op het veld. Korte broeken kenden ze toen nog niet. Men speelde met driekwartbroeken met daaraan vast bretels, om de broek hoog te houden. Darwen, speelde in een soort van gevangenispakken. De elite had het destijds wel beter voor elkaar. Zij hadden al oog voor het totaal plaatje. Old Etonians FC, het team dat bestaat uit de welgestelden, speelde in witte broeken gecombineerd met een lichtblauw vaal shirt met lange mouwen. Dat gaf hen een bijna onoverwinnelijke uitstraling. 

Het voetbal wordt gespeeld zoals we dat nu eigenlijk nog alleen uit De Kelderklasse kennen. De ondergrond doet weinig onder voor de weilanden uit de onderste regionen van het amateurvoetbal en van techniek of tactiek had men toen ook nog niet gehoord. Voetbal werd gespeeld op basis van strijdlust, en dat wordt prachtig in beeld gebracht. Keiharde tackles, hier en daar een elleboogje. Voetbal zoals het ooit bedoeld was. 

The English Game laat de grote verschillen in Engeland zien tussen arm en rijk. De klassenstrijd die op dat moment gaande was, werd uitgevochten op het veld. De voetbalwedstrijden tussen de elite en de arbeiders zorgden voor verbroedering. Uiteindelijk zorgen de rivaliserende teams ervoor dat de elitaire sport toeganglijk wordt voor de massa, zoals we dat nu ook kennen.

De kranten zorgden in die tijd voor het ontstaan van het wedden op voetbal. Nadat het een sport van de massa werd, gaven de kranten de mogelijkheid om wedstrijden te voorspellen tegen betaling. Het was de eerste vorm van gokken op voetbalwedstrijden en vormt het begin van het online inzetten op sportweddenschappen zoals we dat nu kennen. In de jaren '60 werd het inzetten op sportweddenschappen eindelijk legaal. 

De reden waarom we de serie zo van harte aanbevelen, is omdat het je een stukje kennis bijbrengt. Het vertelt het verhaal waarom wij, in normale tijden, iedereen week met 22 man op het veld staan en proberen die bal in het netje te leggen. Dit is voetbal in de puurste vorm, zoals het alleen nog op zondagochtend om 9.30 uur wordt gespeeld. 

met-deze-vijf-netflix-series-overleef-jij-het-voetballoze-weekend
betting-nieuws

Met deze vijf Netflix-series overleef jij het voetballoze weekend

Door het coronavirus zullen we deze maand even op een houtje moeten bijten als het gaat om inzetten...

Lees meer