Logo
wedden-voor-beginners

Uitgelegd: hoe emoties jouw sportweddenschappen beïnvloeden


Kort gezegd betekent gokken dat je goed overwogen beslissingen maakt, met een risicovolle uitkomst. Het begrijpen en berekenen van die risico's is de sleutel om te bepalen wat je weddenschappen waard zijn. Zijn emoties van invloed op je besluitvorming? En helpt de honger om te gokken je onzekerheid weg te nemen? In dit artikel leggen we het uit.  

Sommige mensen zijn beter in het nemen van onzekere beslissingen dan anderen, maar hoe komt dat? In de context gezien van het gokken zijn deze beslissingen vaak heel erg complex. Mensen die wiskundig goed onderlegd zijn, een goed geheugen hebben en beschikken over kennis van de materie, hebben daarom een voordeel. Deze congnitieve vaardigheden zijn aangeleerd. Maar hoe zit met de vaardigheden, die niet aangeleerd zijn, maar toch van invloed zijn op je besluitvorming?

De illusie van controle  

De illusie van controle laat de overtuiging zien dat wij mensen de controle hebben over bijna alles. Deze misvatting resulteert vaak in het feit dat belangrijke factoren over het hoofd zien. Men zegt dat je op deze factoren geen invloed op hebt. 

Onderzoek naar een aantal van deze factoren heeft een aantal interessante resultaten opgeleverd. Een deel van dit onderzoek is in zekere zin van toepassing op sportweddenschappen. 

De frontale kwab is een gedeelte van de hersenen dat als laatste volledige ontwikkeld is. Belangrijke functies zoals denken en het gedragen worden vanuit hier geregeld. Er is een onderzoek dat laat zien dat mensen met schade aan de frontale cortex ernstig beperkt werden in hun besluitvorming. Ondanks deze beperking werkten de intellectuele functies wel normaal. 

De onderzoekers ontdekten dat mensen met schade aan de frontale cortex niet de gevolgen in zagen voor de toekomst van de belissingen die ze namen. Of dat nou positief of negatief was. Feitelijk waren ze zich niet bewust van de toekomst. In plaats daarvan laten ze zich leiden door vooruitzichten op de korte termijn en beschikken ze niet over het vermogen om te leren van hun fouten. 

Daarbij wees een andere studie uit dat mensen die schade hebben aan de frontale cortex de neiging hebben om slechte inschattingen te maken van te nemen keuzes. Het spreekt voor zich dat dit niet helpt bij het inzetten op sportwedstrijden. 

Het is niet bewezen dat er mensen met psychotische klachten last hebben van onvermogen om de juiste beslissing te nemen, maar er bestaat wel een casuaal verband. Dat geldt net zo voor mensen die afhankelijk zijn van drugs, zoals cocaïne en alcohol. De testresultaten van deze mensen loopt parrarel met mensen die schade hebben aan de frontale cortex. De werking en functionaliteit van dit hersendeel kan dat de uitkomsten voor het plaatsen van een weddenschap aanzienlijk beïnvloeden. 

De frontale cortex van je hersenen regelt ook de expressie en ervaringen met emotie. Patiënten die schade hebben aan dit hersendeel hebben moeite om hun emoties uit te drukken, zo ontdekte de Italiaanse neurowetenschapper Antonio Damasio.

Een somatische stempel is een fysiologische reactie. Dat kan bijvoorbeeld het krijgen van kippenvel zijn of het samentrekken van de spieren. Deze reacties zijn gekoppeld aan een emotionele gebeurtenis. In de loop van de tijd worden deze reacties door je hersenen gekoppeld aan situaties uit het verleden. Daardoor worden beslissingen die je nog gaat nemen beïnvloed door eerdere emoties. Dat gebeurt vooral wanneer het cognitieve proces overbelast raakt en je niet in staat bent een rationele beslissing te nemen. 

De slimmere gokker is misschien beter in het negeren van emotionele reacties, wanneer er een beslissing met veel onzekerheid moet worden genomen. Hij of zij doet dat een beroep op de hogere cognitieve processen. 

De invloed van emotie op besluitvorming 

Kan de besluitvorming worden beïnvloed door de opspelende emotionele toestand? Het antwoord op die vraag is: ja. Dan is het nog de vraag of de emotie de besluitvorming belemmert of juist bevordert. Het kan beide. Wanneer emoties de besluitvorming blemmert koppel je oude herinneringen aan de emotie die op dat moment opsteelt. Andersom denken sommigen dat gevoelens de besluitvorming bevorderen doordat er aandacht wordt besteed aan het werkgeheugen. 

Meerdere onderzoeken naar het effect van emotie op besluitvorming toonden aan dat niet zozeer het gevoel dat je ervaart het besluit beïnvloed, maar meer de manier hoe je daarmee omgaat. Ben je in staat emoties aan de juiste oorzaak toe te wijzen, dan neemt de kans op vooringenomen besluitvorming af. Een studie toonde aan dat aandelenhandelaren die intense emoties ervaarden, betere beslissingen namen. 

Kan het hebben van honger helpen bij een weddenschap? 

Ook is aangetoond dat emoties zoals het hebben van honger kunnen helpen bij complexe besluitvorming met onzekere resultaten. De studie onderzocht het effect van honger hebben op prestaties van mensen die meededen aan een experiment. De hongerige deelnemers presteerden beter dan hun verzadigde tegenstanders. 

Daarmee wordt gesuggereerd dat mensen die honger hebben beter in staat zijn om de afweging tussen risico en beloning te beoordelen. Dit is nodig om de onzekerheid van een beslissing weg te nemen. De factoren die onze besluitvorming kunnen beïnvloeden zijn eindeloos, zo blijkt maar weer. Zo is er ook een onderzoek dat stelt dat een hogere BMI of hoger vetpercentage leidt tot een minder goede beslissing. 

Het nemen van een goede beslissing onder druk hangt af van een groot aantal factoren. Deze factoren bestaan onder andere uit onze cognitieve vaardigheden zoals een goed geheugen, 

Het nemen van goede beslissingen onder onzekerheid hangt af van een groot aantal factoren. We weten zeker wat sommige hiervan zijn, vooral degenen die cognitief zijn. Een goed geheugen, een voortschrijdend inzicht hebben en risico's kunnen inschatten. 

Dan zijn er ook factoren die we onbewust over het hoofd zien en waarvan we niet zeker weten of deze de besluitvorming kunnen beïnvloeden. Met deze factoren doelen we op de functie van de frontale cortex die onzer emotionele toestand bepaalt. 

Hoe dan ook, elke keer dat we voor een complexe beslissing staan, zijn er talloze, vaak onbewuste processen die ons vermogen om optimaal te handelen beïnvloeden. Het besef dat deze factoren op de achtergrond een keuze kunnen beïnvloeden stelt je in staat makkelijker rekening te houden met bevooroordeelde resultaten. 

waarom-geduld-een-essentiele-eigenschap-is-voor-iedereen-die-succesvol-wil-zijn
wedden-voor-beginners

Waarom geduld een essentiële eigenschap is voor iedereen die succesvol wil zijn

Het beeld dat bestaat over professionele gokkers wordt vaak geromantiseerd door voorbeelden met...

Lees meer