Logo
betting-nieuws

Dit zijn de vier meest voorkomende type gokkers


Ben jij de frequente gokker met een uitgekiende strategie of speel je voor de lol? Het brede scala aan inzet-mogelijkheden bij de bookmakers zorgt ook voor verschillende types op de gokmarkt. In dit artikel stellen we vier verschillende type gokkers aan je voor. Welke van de vier ben jij?

Sommigen begeven zich op de gokmarkt met het idee dat ze een stabiel inkomen kunnen overhouden aan hun gokactiviteiten, de ander zet met enige regelmaat in met de gedachte er iets aan over te houden, en er is ook een groep die gewoon voor de lol speelt, want inzetten op sportwedstrijden is ook gewoon leuk. Het geeft een extra stukje spannning, wanneer je voor de buis gekluisterd zit. 

Je kunt de gokkers ook nog categoriseren in de zogenaamde 'experts' en de 'leken'. De experts lezen zich in, verzamelen informatie, en maken een weloverwogen keuze. De leek zet in voor het geluk op de korte termijn. Ze kijken kort voor aanvang van de wedstrijd naar de noteringen en besluiten dan een gokje te wagen. Dit pakt in de meeste gevallen verkeerd uit, maar dat maakt deze groep gokkers weinig uit, omdat ze er een pleziertje uit halen. 

Type A: de gokker die z'n eigen odds bepaalt 

Deze type maakt gebruik van de klassieke perceptie van een gokker. Men denkt het namelijk beter te weten dan de bookmaker. Door middel van relevantie informatie en strategieën probeert dit type de waarschijnlijkheid van een uitkomst met uiterste precisie te voorspellen. Ze hopen de bookmaker te verslaan met hun berekeningen. 

Ze laten de noteringen die de bookmaker voorschoteld volledig links liggen en gaan zelf aan de slag met hun eigen rekenmodellen. Daar rollen dan noteringen uit, die vergeleken kunnen worden met die van de bookmaker. Wanneer de gokker een hogere waarschijnlijkheid van een uitkomst heeft berekend dan de bookmaker doet geloven, hebben ze een voorsprong gevonden. Pas dan wordt er een weddenschap geplaatst. 

Deze benadering van weddenschappen vraagt om een hoog niveau van vaardigheden. Daarnaast moet de gokker ook beschikken over een stuk toewijding en wordt er geduld gevraagd om het gewenste resultaat te behalen. Het is mogelijk om resultaat te boeken met meerdere sporten, wanneer het model succesvol blijkt te zijn. Maar gokkers die onder deze categorie vallen focussen zich vaak op een specifieke sport of gokmarkt en maken daar hun specialiteit van. 

Dit type beweegt mee met wat er zich op de gokmarkt afspeelt. De bookmakers verzamelen steeds meer informatie. Je kunt als gokker van dit type niet achterblijven en steeds maar weer die traditionele handicap gebruiken. Om te concurreren met bookmakers en andere gokkers is het gebruik van data belangrijker dan ooit.

Type B: Het goede idee met een slechte uitvoering 

Het probleem van deze groep is dat ze denken dat ze deel uitmaken van bovenstaande categorie. Ze lijden aan zelfoverschatting en gaan daarom vaak de boot in. Dit type zijn de in de veronderstelling dat ze goed bezig zijn en schuiven hun verliezen vaak af op domme pech. 

Ook deze groep maakt gebruik van informatie en hun eigen rekenmodellen. Waar het voor hen fout gaat is de kwaliteit van de informatie en de hoeveelheid data die wordt verzameld. Ze hebben meestal weinig geduld en besteden daarom minder tijd aan hun onderzoek dan eigenlijk noodzakelijk is. Het type streeft er naar om een professional te zijn, maar zal met deze houding nooit dat niveau bereiken. 

Deze gokkers maken gebruik van een basis-analyse om bijvoorbeeld het aantal goals (over/under) te bepalen. Ze hebben een grote achterstand ten opzichte van de bookmakers en gokkantoren, die flink investeren in personeel en geavanceerde technologie om kansen te berekenen. 

Naast de bookmakers moet dit type het ook opnemen tegen gokkers die over grote datasets, meer ervaring en deskundigheid beschikken. 

Type C: de markt in je eigen voordeel gebruiken 

Het is aloude misvatting dat men verstand moet hebben van een bepaalde sport om winst te maken. Het idee dat kennis van een sport niet noodzakelijk is voor succes, wordt niet door iedereen ondersteund. Dit komt waarschijnlijk doordat sommigen deze informatie nodig hebben voor de manier waarop ze inzetten. De andere groep vertrouwt op de informatie, die alleen beschikbaar is via de gokmarkt. 

Dit type voert geen strijd met de bookmaker om wie het beste kan voorspellen. Ze weten dat de bookmaker voor hun kansenberekeningen beschikt over een constante stroom aan informatie. Dat maakt het haast onmogelijk om te winnen van de bookmaker, denken ze. 

Ze speuren de markten af op zoek naar ondoelmatigheden. Biedt de bookmaker een weddenschap aan voor het aantal doelpunten in een wedstrijd over 90 minuten, dan focust deze categorie zich op het aantal doelpunten in de eerste helft. Komen de odds voor deze weddenschap overeen met de noteringen voor het aantal doelpunten in de hele wedstrijd of laten ze een compleet ander beeld zien? 

Type D: speelt alleen voor de lol 

Het doel van veel gokkers is om geld te verdienen met het inzetten op sportweddenschappen. Er bestaat een groep die zich niet alleen focust op de uiteindelijke beloning. Dat wil niet zeggen dat ze niet genieten van de spanning van het potentiële winbedrag dat in het verschiet ligt of de pijn van verlies niet voelen. De emotie die komt kijken bij het gokken is juist één van de grootste drijfveren waarom ze inzetten. Ze doen het voor de kick.

Dit typ is er zich terdege van bewust dat de kans op succes heel klein is, gezien ze weinig onderzoek doen. Ze hebben weinig inzichten over de waarschijnklijke uitkomst van een sportwedstrijden, maar maken zich ook niet te veel zorgen over het potentiële winbedrag. 

Deze weddenschappen worden geplaatst voor dat extra stukje spanning bij een sportwedstrijden. Vaak wordt er ingezet op een team waarvan men denkt dat gaat winnen, zonder daar veel informatie over te hebben. Het inzetten heeft vooral als doel de spanning te verhogen. 

De bedragen waarmee wordt ingezet variëren dan ook heel erg. Er wordt met 0.50, 5.00, of 5.000 euro ingezet. Dit is afhankelijk van het inkomen van de gokker. Deze groep wordt ook gekenmerkt doordat ze vaak loyaal zijn aan dezelfde bookmaker vanwege de service. Ze vergelijken bijvoorbeeld niet de noteringen van de bookmakers met elkaar. 

Advies voor elk type gokker

Het kan gevaarlijk zijn om te denken dat je een type gokker bent, terwijl je eigenlijk tot een andere categorie behoort. Daarnaast is het ook gevaarlijk om te benadrukken dat het niet uitmaakt welk type je bent. Bovenal is het van evident belang dat je je geld op goede wijze beheert. Dat kun je doen door middel van een inzetstrategie te hanteren.

Ook is het belangrijk om te weten dat er louche personen actief zijn op de gokmarkten. Ze bieden weddenschappen aan voor hun eigen gewin. Hoewel deze aanbieders vaak snel te herkennen zijn, is er ook een groep mensen die wel van deze diensten gebruik maakt. 

Schaar jezelf niet in een bepaalde groep gokkers. Je zult eerder dicht in de buurt komen van een type, dan dat je aan alle eisen voldoet. Misschien val je net tussen twee categorieën in, wat heel goed mogelijk is. 

Wat vind jij?

Welke type gokker ben jij?