Logo
betting-nieuws

Hoe de wijsheid van de massa kan helpen bij inzetten op sportweddenschappen


Wanneer je voor een lastig raadsel staat, mag je ervan uit gaan dat, hoe meer mensen je onderzoekt, hoe beter de oplossing zal zijn. Deze theorie staat beter bekend als de 'wijsheid van de massa'. Het is een effectieve manier om beslissingen die onzeker zijn. Bijvoorbeeld het inschatten van de uitslag van een voetbalwedstrijd. 

Het probleem bij deze theorie is dat de menigte zich soms gedraagt als een idiote kudde. Hoe kom je erachter of de massa de verkeerde dingen doet? 

De theorie van de wijsheid van de massa werd voor het eerst waargenomen in het begin van de 20ste eeuw. De eminente antropoloog, Sir Francis Galton, nam op een veemarkt deel aan een wedstrijd waar men het gewicht van een geslachte koe moest raden. Niemand raadde het juiste gewicht, maar Galton berekende dat de mediaan van de veronderstellingen binnen 0,8% van van het antwoord lag. De middelste schatting was volgens hem de stem van de massa. 

Wijsdom van de massa overstijgt een veel aspecten van normale besluitvorming. James Surowiecki onderzoekt in zijn boek uit 2004 dit onderwerp. Een fascinerende anekdote uit dat boek is het verhaal van de zoektocht naar de USS-onderzeeër, die in mei 1968 zoekraakte op de Atlantische Oceaan. 

De marine kon het wrak van de onderzeër lokaliseren binnen een straal van 20 mijl. Door de test van de collectieve wijsheid kreeg de marineofficier individuele inzichten van een gevarieerde groep mariniers. Deze collectieve informatie leidde tot een locatie op slechts 220 meter van het wrak. 

Hoe kan de wijsheid van de massa helpen bij het inzetten op sportweddenschappen? 

Net als bij het lokaliseren van een scheepswrak, kunnen de resultaten van sportevenementen niet vooraf al bekend zijn. Maar de wijsheid van de menigte kan een nauwkeurige beoordeling geven van een waarschijnlijke uitkomst.

De noteringen van de bookmaker laten zien hoe nauwkeurig de kansberekening van de massa kan zijn. 

Naarmate de markt meer in beweging komt, dat wil zeggen dat meer mensen weddenschappen plaatsen op een sportwedstrijd, beweegt de markt naar de meest nauwkeurige positie. De gemiddelde gok is nauwkeuriger en daarom gaan de noteringen omlaag. 

In het verhaal van de onderzeeër werd gebruikt gemaakt van expertise van deskundigen om het wrak te vinden. Bij het wedden op sportwedstrijden zijn het individuen, die niet allemaal over een deskundige achtergrond beschikken. Wat gebeurt er als minder goed ingevoerde gokkers mee worden gerekend tot de massa? 

Gedragsvooroordelen 

De gokkers die ervoor zorgen dat de markt in beweging komt beschikken over het algemeen over veel kennis en ervaring. Er is vaak een specifieke verdeling van groepen die een weddenschap plaatst.

Om daar in een inzicht in te geven zoomen we in op gedragsvooroordelen en hoe deze een rationele risicobeoordeling kunnen belemmeren. De oplettende gokkers zijn geneigd zo snel mogelijk te handelen, op het moment dat het grotere publiek, die vaak minder goed geïnformeerd is, pas inzet vlak voor aanvang van de wedstrijd.

Deze groep, die vlak voor aanvang inzet, kijkt meestal alleen naar welk team men het beste kent, heb ik vaker gewonnen met dat team en waar wedt de menigte op. Dit 'luie' onderzoek resultaat normaal gesproken in een lagere notering voor de favoriet. Het is een voorbeeld van hoe de theorie van de wijsheid van de massa wordt vervangen door de domheid van de kudde.

Om de domheid van de kudde te illustreren een voorbeeld uit 2012. Na het ontslag van Fabio Capello als bondscoach van Engeland, zetten gokkers enorme bedragen op de lage noteringen voor Harry Redknapp als opvolger van de Italiaan. De gokkers voorspelden dit op basis van berichten uit de media, maar die hadden het dit keer niet bij het rechte eind.

Niet Redknapp, maar Roy Hodgson nam het stokje over van Capello. Het is een bewijs dat de deskundigheid van de massa een belangrijke rol speelt. Vaar dus niet blind op de wijsheid van de massa, maar denk ook zelf na.  

De collectieve wijsheid is vaak een grote mate aanwezig bij gokkers die inzetten op voetbalcompetities, tennistoernooien of dartwedstrijden. Wereldwijde sporten waar veel informatie over bekend is. Er zijn tal van websites met statistieken, nieuws en historische context over deze sporten. 

Om waarde te vinden, kun je daarom beter op zoek gaan naar een nichemarkt, waar weinig over bekend is. De bookmaker zal hier automatisch ook minder informatie over hebben. Dat biedt kansen voor gokkers die grondig onderzoek doen en in staat zijn om informatie te herkennen, waarover de menigte niet beschikt.  

geen-voetbal-dan-kun-je-altijd-nog-op-het-weer-inzetten
betting-nieuws

Geen voetbal? Dan kun je altijd nog op het weer inzetten

Het is een fenomeen dat we in Nederland niet kennen, maar in Engeland is het razend populair:...

Lees meer