Logo
betting-nieuws

Coronavirus nadelig voor thuisspelende teams, want het thuisvoordeel maakt het verschil


Sportevenementen over de hele wereld staan zwaar onder druk door het verspreidende coronavirus. Meerdere voetbalwedstrijden in Europa worden in de komende week achter gesloten deuren afgewerkt. Een doodsteek voor het voetbal. Een bekende uitspraak luidt 'Football without fans is nothing' en daar sluiten wij ons volledig bij aan. 

Voor de thuisspelende clubs is de afwezigheid van de supporters extra nadelig en dit artikel leggen wij uit waarom.  

Komend weekend zijn de betaald voetbalwedstrijden in Noord-Brabant al afgelast. Het is een maatregel waar de KNVB de voorkeur aan geeft in plaats van wedstrijden zonder publiek af te werken. De kans is aanwezig dat in de komende weken meerdere wedstrijden uit de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie geen doorgang kunnen vinden door het coronavirus. 

Topaffiches als Paris Saint-Germain - Borussia Dortmund, Juventus - Lyon, Barcelona - Napoli en Bayern München tegen Chelsea worden allen zonder publiek afgewerkt in de komende dagen. Het is een doorn in het oog voor Manchester City-coach Pep Guardiola. De Spaanse succestrainer snapt als geen ander dat het voetbal gespeeld wordt voor de supporters. Hij ziet dan ook het liefst dat zoveel mogelijk wedstrijden worden uitgesteld, zo maakte hij duidelijk op de persconferentie in aanloop naar het duel met Arsenal. 

De supporters van Valencia maakten er dinsdagavond het beste van. Voorafgaand het Champions League-duel met Atalanta verzamelden zij zich in grote getalen voor het Mestalla om de ploeg een steun in de rug te geven. 

De steun van een kolkende massa in een stadion is iets ongrijpbaars. Spelers krijgen er een kick als een deinende massa begint te zingen en te springen. Dat gevoel is niet in percentage of cijfers uit te drukken, maar is er wel degelijk een verband tussen het thuisvoordeel en de winkans die dat oplevert. 

Waarom presteren teams beter in hun eigen stadion? Het veld, de bal en de weersomstandigheden zijn voor beide teams hetzelfde. Toch zijn er een aantal factoren die ervoor zorgen dat een team op vertrouwde grond een grotere winkans hebben. Verschillende studies bevestigen die stelling. 

Aan de hand van drie elementen leggen we het thuisvoodeel uit. 

De impact van het stadion en supporters 

Dit klinkt natuurlijk erg voor de hand liggend: speel je in eigen huis dan is het stadion voor het overgrote meerendeel gevuld met supporters die je proberen te helpen de wedstrijd te winnen. In persconferenties voorafgaand thuisduels kunnen trainers en spelers niet vaak genoeg benadrukken hoe belangrijk de steun van hun supporters in eigen stadion is. Ze zijn er zich terdege van bewust dat de sfeer in het stadion van invloed kan zijn op de uitslag. 

Een onderzoek toont aan dat er een correlatie bestaat tussen een grotere massadichtheid en betere resultaten. Hoe meer thuissupporters in het stadion, hoe groter de kans is dat het thuisspelende team ook wint. 

Met hun gezang en gejoel kunnen de fans een vijandige sfeer creëeren. Voetballers erkennen dat ze zich in sommige stadions geïntimideerd voelen daardoor. Het draagt bij aan het ontwrichten van het moreel van de bezoekers. Ze krijgen het gevoel dat er niets te halen valt.

Ook scheidsrechters zijn gevoelig voor de sfeer in een stadion. Engelse, Duitse en Turkse onderzoeken tonen aan dat scheidsrechters spelers van de uitploeg vaker bestraffen dan een speler van de thuisploeg. Met de komst van de VAR is het er niet per se eerlijker op geworden. De scheidsrechters kijken naar een schermen, moeten in een split-second beslissen en kunnen ook nog beïnvloed worden door de aanwezige menigte. 

Nog een belangrijk onderdeel van het thuisvoordeel is het veld waarop gespeeld wordt. De lengte en conditie van het gras zijn afgestemd op het type spel van de thuisploeg. In de Eredivisie willen de topteams graag kort gemaaid grasmat. Daarop kunnen deze teams zo snel mogelijk de bal rond laten gaan. 

Kleinere teams maakt het daarom niet zoveel uit dat de grasmat in een wat slechtere conditie is, wanneer een topteam op bezoek komt. Een hobbelig veld helpt het betere team niet om in het ritme van hun positiespel te komen. De underdog beperkt zich meestal in dit soort wedstrijden tot verdedigen en het spelen van de lange bal. Een perfecte grasmat heeft dan niet de hoogste prioriteit.

Psychologische factoren

De mentale gezonheid van de huidige generatie voetballers wordt steeds belangrijker. Wanneer je spelers hoort praten over hun matchday-ervaringen, kun je een aantal trends ontdekken.

De aandacht voor het spelletje wordt ieder seizoen groter. Fans krijgen steeds meer toegang tot de spelers via social media en de meest nietszeggende wedstrijden worden gestreamd via het internet. Daarmee wordt automatisch de druk op de schouders van de spelers ook groter. Iedere fout kan worden uitvergroot. 

In de thuiswedstrijden willen de spelers vanzelfsprekend indruk maken op de coach, de familie en vrienden die op de tribune zitten en natuurlijk de trouwe supporters. De vertrouwde omgeving zorgt voor een hogere motiviatie. Ze gaan met een vastberaden gevoel het veld op. 

Naast de vijandige sfeer is het bezoekende team ook in het nadeel vanwege de lange reisafstand, die kan leiden tot vermoeidheid. 

Tactische factoren

De trainer past ook z'n tactiek aan voor een uitwedstrijd. Doorgaans nemen de uitploegen een wat meer afwachtende houding aan, om zo een idee te krijgen van hoe de thuisploeg speelt. Ze nemen niet te veel risico in de openingsfase. 

Het thuisspelende team heeft het psychologische voordeel en zoekt sneller de aanval. Het thuisteam probeert de tegenstander meestal al vroeg onder druk te zetten. Scoringskansen af te dwingen. De onophoudende druk moet er uiteindelijk voor zorgen dat het bezoekende team fouten gaat maken. 

Rekening houden met het thuisvoordeel bij het inzetten 

De impact van het thuisvoordeel is in de afgelopen jaren iets gedaald, maar toch blijft het een belangrijke factor bij het bepalen van de wedstrategie. Thuisteams scoren immers nog steeds meer doelpunten, geven minder weg en winnen gemiddeld ongeveer 50% van wedstrijden in hun eigen stadion. 

Het werkelijke voordeel is echter moeilijk meetbaar, omdat de competities en toernooien erg van elkaar verschillen. Zorg er daarom voor dat je rekening houdt met zoveel mogelijk factoren die kunnen leiden tot een groter thuisvoordeel en kijk naar de eerdere resultaten van de wedstrijd waar je op wil inzetten. 

Chelsea werd landskampioen in het seizoen 2016/'17 en scoorde dat jaar twee keer of vaker in 63% van hun thuiswedstrijden. Dat betekent dat je een enorm voordeel kunt halen als je speelt met een Aziatische handicap. 

Een trend die zich heeft ingezet in de topcompetities is dat er vaker gelijk gespeeld wordt in de grotere wedstrijden. Het thuisvoordeel lijkt in die wedstrijden meer naar de achtergrond te verdwijnen. Staar je dus niet blind op het thuisvoordeel in een topwedstrijd. Neem de tijd voor gedegen onderzoek en maak de juiste keuze! 

geluksvogel-wint-bijna-20k-met-slechts-een-pond-inzet
betting-nieuws

Geluksvogel wint bijna 20k met slechts één pond inzet

Het was afgelopen weekend weer raak aan de andere kant van de Noordzee. Daar pakte een Engelsman de...

Lees meer