Logo
Voetbal voorbeschouwingen

Wordt Heerenveen-uit de laatste wedstrijd van Ten Hag als Ajax-coach? Dit zeggen de bookmakers


De toekomst van Erik ten Hag bij Ajax hangt aan een zijden draadje. De trainer vloog met Ajax uit het bekertoernooi door een 2-0 nederlaag op bezoek bij FC Utrecht. De Amsterdammers hebben last van een complete meltdown, die trainer Ten Hag wel eens de kop kan kosten. 

Direct na de winterstop werd het eerste uitduel verloren van FC Groningen. Vervolgens werd er wel gewonnen van PSV, maar was er het nodige aan te merken op het spel van de ploeg van Ten Hag. Dat hing ook samen met de afwezigheid van Hakim Ziyech en Quincy Promes. Om het aanhoudende blessureleed op te vangen werd Ryan Babel aangetrokken in de winter. Het jeugdproduct van de Amsterdammers heeft echt nimmer kunnen imponeren en staat alweer langs de kant met een blessure. Hij voegde zich in de lappenmand bij onder andere David Neres, waarvan nog niet bekend is wanneer hij zijn rentree kan maken. 

Het team van Ten Hag kampte in begin 2020 dus met aanvallende onmacht, maar de coach kreeg er in de afgelopen weken weer aanvallende opties bij. Zo stonden Promes en Ziyech voor het eerst sinds lange tijd tegen AZ weer aan de aftrap. Het gehoopte schockeffect bleef uit. Ten Hag werd door AZ-trainer Arne Slot tactisch overklast. De Alkmaarders vingen Ajax op bij hun eigen strafschopgebied, om daarna de bal te veroveren en zo snel mogelijk het spel naar voren te verplaatsen. 

Het leverde AZ een 0-2 overwinning op. Ajax bleef gedesillusioneerd, niet wetende hoe AZ zo makkelijk kon counteren. Woensdag volgde het volgende echec. Met op papier elf betere spelers op het veld dan de elf van Utrecht wist Ajax opnieuw bar weinig te creëeren en volgde weer een verliespartij. 

De statistieken van dit seizoen worden steeds pijnlijker voor de regerend landskampioen. Ajax verloor al negen duels in alle competities deze jaargang, dat is nu al meer dan in de twee voorgaande seizoenen. Toen verloor Ajax zeven en zes keer. Van de laatste vijf officiële wedstrijden gingen er vier verloren. De laatste keer dat dat gebeurde was in 2000. 

Door de crisis waar Ajax in terecht is gekomen, wordt er automatisch gekeken naar de positie van de eindverantwoordelijke: Erik ten Hag. Een eeuwenoud mechanisme, waar de Tukker zich ook bewust van zal zijn. Het historisch succesvolle seizoen 2018/'19 zal hem nog enig krediet geven, maar een nederlaag in Friesland zou wel eens tot ontslag kunnen leiden van de succestrainer. 

Dat de Ajax-leiding wispelturig kan ingrijpen bewees het ontslag van Marcel Keizer, twee jaar geleden rond de jaarwisseling. Keizer had destijds een hoger puntengemiddelde dan Ten Hag nu heeft. Edwin van der Sar en Marc Overmars zullen nu ook de druk gaan voelen van media, aandeelhouders en de zogenaamde vijfde colonne. 

De landstitel is nog niet uit zicht voor Ajax en dat houdt Ten Hag tot nu toe in het zadel. Met nog lastige uitwedstrijden tegen Feyenoord en Utrecht op het programma, zal het een nek-aan-nek race worden met AZ en wellicht nog Feyenoord en PSV. Elke misstap die de Amsterdammers nu maken, kan Ten Hag de kop kosten. 

Ondanks de dramatische vorm, Ajax verloor de laatste drie uitwedstrijden en wist al twee wedstrijden niet te scoren in de Eredivisie, hebben de bookmakers nog wel vertrouwen in een zege voor Ten Hag en zijn equipe. Een overwinning van de Friezen levert ruim vijf keer je inzet op. Ajax is met een gemiddelde notering van 1,6 de favoriet in het Abe Lenstra Stadion.