Logo
wedden-voor-beginners

Hoe groot is de invloed van scheidsrechters op voetbalweddenschappen?


Bij een voetbalwedstrijd is er één persoon die invloed op de uitslag kan uitoefenen, zonder de bal ook maar een keer te raken: de scheidsrechter. Door de komst van de VAR kan de scheidsrechter een nóg grotere impact hebben op een wedstrijd. Hoe belangrijk is de leidsman nu echt en moet gokkers kijken naar de statistieken van de arbiters voordat ze inzetten?

De meest directe invloed die een scheidsrechter kan hebben op een wedstrijd is door het toekennen van een strafschop. Daarnaast kan ook het wegsturen van een speler of het niet waarnemen van een rode kaart een impact hebben op het verloop van de wedstrijd en daarmee ook de uitslag. Tegenwoordig kunnen de fouten van de scheidsrechter gecorrigeerd worden door de VAR. Maar ook dat leidt vaak tot de nodige discussie.

De beslissingen van de scheidsrechters worden door de voetballiefhebbers altijd met een vergrootglas bekeken. Of hun beslissingen nu goed of fout waren, ze kunnen van grote invloed zijn op de weddenschappen die je geplaatst hebt. De statistieken van scheidsrechters uit de grote Europese competitie, zijn gelukkig voor de gokkers, overal te vinden op het internet. 

Op moment van schrijven gaat Dennis Higler bijvoorbeeld aan kop in de Eredivisie als het gaat om het aantal gele kaarten. Higler trok in de 15 Eredivisie-wedstrijden die hij floot al 57 een gele kaart en kende acht keer een strafschop toe. 

Met deze kennis in het achterhoofd kun je rekening houden bij het plaatsen van je volgende weddenschap. Doorgaans maakt de KNVB middenin de week de aanstellingen van de scheidsrechters bekend voor de eerstvolgende speelronde. Aan de hand daarvan kun je een inschatting maken hoeveel kaarten er gaan vallen en wat de kans is op het toekennen van een strafschop. 

Maakt de tijd van het jaar een verschil? 

De scheidsrechters worden voordat het seizoen begint uitgebreid gebriefd. Vaak wordt de nadruk gelegd op een bepaald spelelement waartegen strenger moet worden opgetreden. De ene keer is dat het vasthouden in het strafschopgebied, de andere keer tackles van achteren. 

Uit een studie van Pinnacle uit het seizoen 2017/'18 zien we dat het percentage gele kaarten in het begin hoger is dan halverwege het seizoen. Het laagste percentage gele prenten werd getrokken in de maand januari, waarna de maanden erop weer een lichte stijging waarneembaar was. 

Het onderzoek richtte zich op scheidsrechter die minimaal 100 wedstrijden hebben gefloten in de Premier League. Op die manier kon men tot een representatieve streekproef komen. Daarin werden ook strafschoppen meegenomen. 

Penalty's  

In de acht seizoenen die werden meegenomen in het onderzoek werd er gemiddeld een penalty per vier wedstrijd gegeven in de Premier League. Het toekennen van een strafschop is sterk afhankelijk van wie de man met de fluit is. Zo gaf Mike Dean een strafschop per 2,8 wedstrijden en Neil Swarbick per 6,2 wedstrijden. 

Om tot een meer nauwkeurige inschatting van de kans dat er een strafschop wordt toegekend te komen moeten ook de teams worden meegenomen. Zo kreeg Bournemouth in de afgelopen seizoenen gemiddeld een strafschop per 2,9 wedstrijden.

Speelde Bournemouth bijvoorbeeld tegen Watford, een team dat gemiddeld per 3,3 wedstrijden een penalty voor of tegen kreeg, en Mike Dean was de scheidsrechter, dan was de kans op een strafschop in deze wedstrijd al een stuk hoger, dan bij een gemiddelde andere wedstrijd. 

Thuisvoordeel 

Er is ook data beschikbaar per scheidsrechter of het thuisspelende team gewonnen, verloren of gelijk gespeeld heeft. De scheidsrechter is een nog een factor die mee moet worden genomen, wanneer je onderzoek naar het thuisvoordeel van een team. 

Uit onderzoek blijkt dat het thuisspelende team ongeveer 46% van zijn wedstrijden wint, maar de scheidsrechter hebben hier ook een invloed op. Op het moment dat Lee Probert arbiter was in de afgelopen acht seizoenen in de Premier League, won de thuisploeg 51,6% van de wedstrijden. Het percentage van Neil Swarbick was 39,3%. 

waarom-mike-dean-de-koning-van-het-scheidsrechterskorps-is
betting-nieuws

Waarom Mike Dean de koning van het scheidsrechterskorps is

In de ogen van de gemiddelde voetbalsupporter kunnen scheidsrechters weinig goeds doen. Ze fluiten...

Lees meer

Zoals bij elk systeem dat je gebruikt om tot een doordachte weddenschap te komen, hangen er mitsen en maren aan de statistieken van de scheidsrechters. Of een scheidsrechter nou wel of geen kaart geeft, de acties van de spelers op het veld hebben de grootste invloed op de uitkomst van een wedstrijd. 

Er hangt ook veel af van welke wedstrijden een scheidsrechter krijgt toegewezen. Daarnaast is de opstelling ook belangrijk om mee te nemen om te bepalen of het thuisspelende team gaat winnen. Echter kan een beetje onderzoek naar een scheidsrechter een groter inzicht geven in wat er tijdens een wedstrijd kan gebeuren.