Logo
Strategieën

Het verschil tussen inzetten op bekerwedstrijden en competitiewedstrijden


De verschillende strategieën die we gebruiken voor het inzetten op voetbalwedstrijden kunnen worden beïnvloed door het type wedstrijd dat op het programma staat. Teams kiezen vaak voor een compleet andere benadering voor een bekerwedstrijd in vergelijking met de competitie. De stunts van NAC Breda tegen PSV en AZ zijn daar recente voorbeelden van. 

In dit artikel leggen we je uit waar je rekening mee moet houden, wanneer je besluit in te zetten op een bekerpotje. Het maakt bijvoorbeeld nogal een verschil welke spelers er aan de aftrap staan. 

Ploegen die wij over het algemeen beschouwen als 'kleinere teams' kiezen er vaak voor om in de bekerwedstrijden belangrijke spelers rust te geven. Spelers die in de competitie niet vaak aan bod komen of jeugdspelers krijgen de kans zich te bewijzen.

Maar dit is ook per club verschillend. Een aantal clubs spreken de ambitie uit om de beker te winnen en nemen de wedstrijden heel serieus. De sterspelers van de ploeg worden in dat geval niet bespaard. Doe daar dus onderzoek naar. 

In Nederland is het KNVB Beker-toernooi de kortste weg naar Europa en dus lucratieve inkomsten. Maar in Engeland is het veel aantrekkelijker om hoger op de ranglijst te eindigen, dan een langdurig bekeravontuur. Daardoor wordt ook de Europa League, waar de beloningen scheef staan ten opzichte van de Champions League, ook door sommige teams niet serieus genomen. 

Voor een bekerwedstrijd is het daarom aan te raden je niet blind te staren op de favoriet en te kijken naar de intenties van de teams die tegenover elkaar staan. 

Inzetten op een gelijkspel 

Zoals we in de achtste finale van het KNVB Beker-toernooi hebben gezien, worden wedstrijden wel eens door strafschoppen beslist. In Engeland komt er een replay, wanneer er na de eerste wedstrijd geen winnaar is.

Voor de Engelse bekertoernooien geldt dat de underdog of het uitspelende team vaak, wanneer de stand er naar is, in het laatste gedeelte van de wedstrijd er een gelijkspel probeert uit te slepen. 

In de groepsfase van de Champions League of Europa League, kunnen teams ook blij zijn met een punt, in het geval ze bijvoorbeeld met een gehavend team aantreden of wanneer ze aan een gelijkspel genoeg hebben om door te gaan. 

Wanneer je ingezet hebt op een team kan het erg frustrerend zijn om te zien dat ze de bal rustig rondspelen met als doel een gelijkspel over de streep te trekken. Voorkom deze frustratie en overweeg daarom goed de scenario's voor bekerwedstrijden. 

Wat vind jij?

Wie wint dit seizoen de KNVB-beker?


Magie van het bekertoernooi

Bekertoernooien in binnen- en buitenland zijn vaak onvoorspelbare. Er zijn legio voorbeelden van wedstrijden waarin David door Goliath wordt verslagen. Voor spelers uit de lagere divisies vormt een wedstrijd tegen een Eredivisieclub of een team uit de Premier League het hoogtepunt van zijn carrière.

Zij zullen er alles aan doen om er een onvergetelijke avond van te maken. Dat lukt vaker niet dan wel, maar die ene keer dat het wel lukt, gaat ook meteen de geschiedenisboeken in. 

Bij topteams kan het ongrijpbare fenomeen concentratieverlies de kop opsteken. Voor gokkers die op zoek zijn naar 'zekere' weddenschappen worden de bekercompetities daardoor ook wel beschouwd als een mijnenveld. 

Topteams komen altijd bovendrijven 

Ondanks de mogelijke valkuilen en potentiële bananenschillen, nemen de grotere teams het bekertoernooi serieuzer naarmate ze dichter bij de finale komen. Dit resulteert normaal gesproken in in meer voorspelbare resultaten in de eindfase van het toernooi. 

In Engeland waren Wigan Athletic en Portsmouth twee verrassende winnaars van de FA Cup in de laatste twintig jaar. Beide teams waren toen wel actief in de Premier League. In Nederland konden FC Groningen, PEC Zwolle en Vitesse voor een verrassing zorgen in het afgelopen decennium. 

De League Cup geldt in Engeland als een minder prestigieus toernooi. Kleinere teams hebben in dat toernooi een grotere kans om te stunten. Dit jaar gaat de finale van de League Cup tussen Aston Villa en Manchester City. 

Dit moet je ook weten

Bekerresultaten kunnen ook een effect hebben op hoe een team presteert in de competitie. Statistieken hebben aangetoond dat een slechte bekerprestatie een negatief effect kunnen hebben op de prestaties in de competitie. Denk daarbij bijvoorbeeld aan PSV dat werd uitgeschakeld door NAC. 

Datum

1

X

2

19:45 Din 1 Dec 2020

ODIN '59

Volendam

19:45 Din 1 Dec 2020

VV Sliedrecht

Ijsselmeervog.

19:45 Din 1 Dec 2020

VV Staphorst

Zwolle

19:45 Din 1 Dec 2020

Scheveningen

Almere City

19:45 Din 1 Dec 2020

Barendrecht

Achilles Veen

19:45 Din 1 Dec 2020

DTS '35

Quick Boys

19:45 Din 1 Dec 2020

Rijnsburgse

Excelsior Maas

19:45 Din 1 Dec 2020

OFC

MVV

19:45 Woe 2 Dec 2020

HHC Hardenberg

Vitesse

19:45 Woe 2 Dec 2020

HV & CV Quick

NEC

19:45 Woe 2 Dec 2020

VV Capelle

Amsterdamsche

19:45 Woe 2 Dec 2020

SV DVS '33

Willem II

19:45 Woe 2 Dec 2020

VV UNA

Groene Ster

19:45 Woe 2 Dec 2020

SV Oss '20

VV Katwijk

19:45 Woe 2 Dec 2020

Kozakken Boys

Harkemase Boys

19:45 Woe 2 Dec 2020

Westlandia

VV SteDoCo

19:45 Woe 2 Dec 2020

SV TEC

Groningen