Logo
fotoreeks

Dit zeggen je voetbalschoenen over het type speler dat je bent


Voetbalschoenen, als echte liefhebber kun je er eigenlijk niet genoeg hebben. De één speelt op felgekleurde kicksen, om te provoceren, de tegenstander angst in te boezemen, om op te vallen. De ander houdt het liever bij bescheiden zwarte schoenen. We hebben hieronder uiteengezet wat je voetbalschoenen nou eigenlijk zeggen over het type voetballer dat jij bent. 

Top bookmakers WijWedden

0 1

Jacks.nl

Alg. ranking

0 2

Bet365

Alg. ranking

Je hebt je wedstrijdkloffie aangetrokken met daarover heen een trainingsjack en loopt richting het veld 4. Het eerste wat je doet voordat je aan de warming-up begint is het bestuderen van de tegenstander. Als eerste wordt er naar de schoenen gekeken. Welke kleur hebben ze? Welk merk? En is het een oud of nieuw model? 

"Nike, roze vapors, showmannetje", denk je bij jezelf. Het is altijd moeilijk in te schatten bij deze figuren hoe goed ze nou echt zijn. De roze kicksen kunnen een hoop verbloemen. Spot je een wat oudere speler met het shirt in de broek en daaronder een paar klassieke Copa Mundials, dan zou hij wel eens een aardig balletje kunnen trappen. 

In dit artikel proberen we een betekenis te geven aan de voetbalschoenen die worden gedragen in De Kelderklasse. 

We beginnen met de eerder genoemde Copa Mundials. Geliefd onder voetballers op het lagere niveau. Nog altijd één van de meest verkochte schoenen in den lande. 

De Copa Mundial staat synoniem voor de harde werker, de speler die nooit opgeeft en heel goed zijn eigen kwaliteiten kent. Meestal spelend op het middenveld, een type nummer zes. Ausputzer noemen ze hem ook wel. Iemand die de ballen kan afpakken, maar het spel ook weet te verplaatsen. Een speler op deze klassieke kicksen praat veel, deelt af en toe een koekie uit, weet daarentegen ook de rust te bewaren. Een ondergewaarde kracht. 

In het rijtje klassiekers mogen deze Umbro's niet ontbreken. Een speler op Umbro's geeft eigenlijk weinig om het schoeisel dat hij draagt. Hij wil gewoon lekker voetballen. Op welke plek maakt 'm eigenlijk ook nooit zoveel uit. Net als de Copa's veranderen de Umbro's ook niet. Een tijdloze schoen voor een tijdloze voetballer. De drager van Umbro's valt niet op door zijn verfijnde techniek en mooie passeerbeweging. Meestal krijgt hij één opdracht: mannetje uitschakelen en de bal inleveren. 

De Total 90's van Nikie: een meesterwerk van de schoenenfabrikant. Trek je deze sloffen aan, dan voel je je ook even Wayne Rooney of Wesley Sneijder. Je bepaalt het tempo van de wedstrijd, alhoewel er op sommige niveau's helemaal geen sprake is van tempo. Toch speel je met de waan dat je belangrijk bent. Deze schoenen geven je vleugels. Je legt de ballen met gemak over vijftig meter weg en bent de eerste kandidaat die achter de bal mag staan bij een vrije trap. 

Bedenk goed bij het aanschaffen van de Nike Mercurials: je moet presteren. Het dragen van deze kicksen brengt een zware last met zich mee. Dit zijn niet de schoenen van een rechtsback, maar van  de linksbuiten die binnendoor en buitenom kan passeren. Men verwacht dat je er ook nog minimaal 15 per seizoen inschiet. Eigenwijs, geniaal, brutaal, egoïstisch zijn een aantal eigenschappen waar je deze speler aan kunt herkennen. Teamgenoten hebben een haat-liefde verhouding met je. 

De PUMA Kings: schoen voor de absolute vedette. Een misschien wat luie 'nummer tien' mag dit stukje leer graag om zijn voeten binden. Het overzicht is aanwezig, maar het loopvermogen ontbreekt vaak. Dat wordt voor lief genomen door zijn teamgenoten, omdat hij met één pass een speler alleen voor de keeper kan zetten. Het gezeik over het trage omschakelen hoort er nu eenmaal bij. 

Met de geboorte van de Preditor Mania, een sublieme uitvinding van Adidas, ontstond ook de moderne nummer tien. Zie het als een evolutie van de PUMA King. De schoen wordt vaak in één adem genoemd met Zinedine Zidane. De bovenstaande schoen vormt het toonbeeld van een gouden generatie met spelers als Zidane, David Beckham, Alessandro del Pierro, Raul en Steven Gerrard. Kies je voor dit huzarenstukje van de sportgigant dan ziet de omgeving je als die all-rounder die kan tackelen, passen en óók kan scoren. De schoen voor de alleskunner. 

waarom-mike-dean-de-koning-van-het-scheidsrechterskorps-is
betting-nieuws

Waarom Mike Dean de koning van het scheidsrechterskorps is

In de ogen van de gemiddelde voetbalsupporter kunnen scheidsrechters weinig goeds doen. Ze fluiten...

Lees meer