Logo
betting-nieuws

'Nederland moet schoolvoorbeeld van legalisering online gokken worden'


De Nederlandse Kansspelautoriteit wil dat de legalisering van het online gokken een schoolvoorbeeld wordt voor andere landen. De voorzitter van de Ksa, René Jansen, drukt vergunninghouders op het hart om zich verantwoordelijk te gedragen wanneer de markt open gaat. Naar verwachting treedt de Wet Kansspelen op afstand op 1 januari 2021 in werking. 

In de omringende landen, waar online gokken al gelegaliseerd is, stapelen de problemen zich op. Engeland heeft te kampen met een groeiende groep gokverslaafden. De National Health Service deed daar kortgeleden een oproep aan de gokbedrijven om te minderen met de verleidingstactieken om nieuwe klanten te werven. Ook in Italië en België is de reclame voor het online gokken aan banden gelegd, zo valt te lezen op de website van de Nederlandse toezichthouder. 

Nederland zit niet te wachten op eenzelfde problematiek en stelt zich daarom streng op tegenover de gokbebdrijven die willen toetreden tot de Nederlandse markt. Jansen wil voorkomen dat het openstellen van de gokmarkt onderwerp van nationale discussie wordt.

"Responsible gambling mag niet alleen een PR-slogan van aanbieders zijn; het zou deel moeten zijn van het bedrijfs-DNA van aanbieders van kansspelen, online en landgebonden. Hier hoort bij dat aanbieders zich zeer verantwoordelijk opstellen, niet de grenzen van wet- en regelgeving opzoeken; kortom geen enkele aanleiding geven tot maatschappelijke kritiek", aldus de voorzitter van de Kansspelautoriteit. 

Vanaf 1 januari 2021 kunnen naar verwachting geïnteresseerde partijen een aanvraag voor een vergunning indienen. Een half jaar later gaat de gokmarkt dan open, staat op de site van de toezichthouder. Wil je meer weten over de Wet kansspelen op Afstand? Klik dan hier

Wat betekent dit in de praktijk voor de speler? 

Het is straks niet meer mogelijk om onder een valse naam en met valse gegevens te spelen. De bookmaker vraagt bij registratie naast naam, e-mailadres, geboortedatum, geboorteplaats, telefoonnummer en rekeningnummer ook je burgerservicenummer. 

Alleen als deze gegevens correct worden ingevuld wordt je account geverifieerd en kunnen winsten worden uitbetalen. De toezichthouder kan met al deze gegevens controleren of men 18 jaar of ouder is. Ook komt er een register met personen die niet meer welkom zijn op goksites. Deze mensen zijn makkelijker te achterhalen, wanneer de toezichthouder over meerdere gegevens beschikt. 

Wat vind jij?

Door de Wet Kansspelen op Afstand wordt de gokproblematiek in Nederland alleen maar groter