Logo
betting-nieuws

Waarom Mike Dean de koning van het scheidsrechterskorps is


In de ogen van de gemiddelde voetbalsupporter kunnen scheidsrechters weinig goeds doen. Ze fluiten altijd tegen 'hun' club. Maar er bestaan uitzonderingen op de regel. Eén van de meest geliefde scheidsrechters uit het voetbal, zowel bij spelers als supporters, is Engelsman Mike Dean. We leggen in dit artikel uit wat hem zo populair maakt. 

Google op Mike Dean en je vindt meerdere lijstjes met tientallen hilarische fragmenten op het veld van de leidsman. Dean is op het voetbalveld een verschijning op zich. Je zou bijna haast een kaartje kopen voor het feit dat hij de man met de fluit is bij een willekeurige pot in de Premier League. 

Dean heeft meerdere kant wat hem zo'n bijzonder figuur maakt in de grootste competitie van de wereld: de Premier League. Miljoenen mensen van over de hele wereld kijken ieder weekend naar wedstrijden van het hoogste niveau in Engeland. De immense belangen die er op het spel hebben weinig tot geen invloed op de ontspannen houding van Dean. 

Zijn gelaatsuitdrukkingen, de manier van lopen, het voor de gek houden van spelers; wanneer Dean op z'n best is gaat hij de wereld over. Om een beeld te geven wat Dean zo anders maakt dan de doorsnee arbiter kun je onderstaande video bekijken. 

De video's onder de hashtag DeanoftheDay zijn mateloos populair. Het moge duidelijk zijn dat de Engelsman zich niet een keurslijf laat persen. Hij schaamt zich er niet er voor om even te laten merken dat hij de juiste beslissing heeft genomen, door bijvoorbeeld een gebald vuistje. Het gezanik van spelers zorgt rollende ogen bij Dean, wat weer hilarische beelden oplevert. 

Er zijn weinig liefhebbers die geen symptahie hebben voor Dean. Critici zullen zeggen dat hij zijn vak niet serieus neemt, maar de meerderheid behoort toch tot de Dean-fanclub. Zo ook het gezaghebbende BBC. Een jaar geleden schreef het medium dat Dean de meest vermakelijke man is uit de Premier League. Een oordeel waar wij ons helemaal in kunnen vinden. 

Dean zette vorig jaar Manchester City-spits Sergio Agüero nog op het verkeerde been. De Argentijnse superster van City maakte een hattrick tegen Chelsea en kwam na afloop de bal op halen bij Dean. De scheidsrechter wist dat Agüero naar hem toe zou komen voor de wedstrijdbal en dus verstopte hij de bal achter zijn shirt. Het zijn die kleine dingen die de sport zo mooi maken. 

We zullen in Nederland Bas Nijhuis nooit juichend op de tribune bij FC Twente zien staan. In tegenstelling tot Dean, die openlijk zijn clubvoorkeur laat blijken. Zo reisde hij vorig jaar met zijn club Tranmere Rovers, een club uit de League Two, mee naar een uitwedstrijd. Hij ging compleet uit zijn dak toen Tranmere Rovers de finale van de play-offs bereikte.  

Mike Dean is het levende bewijs dat scheidsrechters vooral zichzelf moeten blijven op én naast het veld. Door de komst van de VAR lijkt de druk op de leidsmannen alleen maar groter te zijn geworden. Spontaniteit valt weg en er wordt oeverloos gepraat over de mannen in het zwart. Dean is het voorbeeld van hoe een scheidsrechter respect afdwingt bij spelers, trainers en supporters. Het is misschien niet de meest normale manier, maar wel beter dan het soms krampachtige korps uit de Eredivisie.