Logo
nieuws

Zo mis je niets van de NFL Super Bowl 2020


De ontknoping van het NFL-seizoen staat weer voor de deur. Maandagnacht 2 februari staat de 54e editie van de American footballfinale tussen de kampioenen van de American Football Conference, Kansas City Chiefs, en de National Football Conference, San Francisco 49ers, op het programma oftewel de NFL Superbowl. In dit artikel leggen we uit hoe je één van de grootste sportevenementen live kunt volgen. 

Dit jaar strijden de Kansas City Chiefs en de San Francisco 49ers om de Super Bowl. De thuisbasis van de Miami Dolphins vormt het strijdtoneel. Het Hard Rock Stadium biedt plaats aan 65.000 toeschouwers. 

Kansas City Chiefs kan voor de tweede keer in de clubhistorie de Super Bowl winnen. De enige dat het team de finale won was in 1970. Op weg naar de NFL-finale rekende Kansas City in de play-offs af met Houston Texans en Tennessee Titans. In de reguliere competitie American Football Conference werd de finalist tweede achter de Baltimore Ravens. 

De kampioen van de National Football Conference, San Francisco 49ers, eindigde het reguliere seizoen als nummer één en versloeg in de play-offs de Minnesota Vikings en de Green Bay Packers. Het is alweer even geleden dat het team uit Californië voor het laatst de Super Bowl won. In 1989 mochten de San Francisco 49ers zich voor de laatste keer kampioen van de NFL noemen. Daarmee kwam er een einde aan de succesvolle jaren '80 waarin het team maar liefst vier keer de Super Bowl won. 

Wie treden er dit jaar op? 

Eén van de factoren die de Super Bowl zo bijzonder maakt is de halftime show. In de rust van de finale treden altijd artiesten op van het grootste kaliber. De optredens maken doorgaans de nodige tongen los. Dit jaar is het de beurt aan Jennifer Lopez en de Colombiaanse zangeres Shakira om het evenement muzikaal te omlijsten. 

Voor dat de finale begint klinkt het Amerikaanse volkslied in het Hard Rock Stadium. Demi Lovato heeft de eer om de The Star Spangled Banner ten gehore te brengen. 

Met meer dan 100 miljoen kijkers is de Super Bowl één van de best bekeken sportevenementen van de wereld. Adverteerders willen daarom een zo opvallend mogelijke commercial produceren rondom de shows. Daarvoor zullen de belangstellenden wel diep in de buidel moeten tasten. CBS, de Amerikaanse rechtenhouder, vraagt maar liefst vijf miljoen dollar voor een reclamespotje van dertig seconden. 

Hoe laat begint de Super Bowl en wie zendt het uit? 

De doorgewinterde fan van het American Football weet dat de finale van de Super Bowl altijd een nachtje doorhalen wordt. De finale in Miami begint in de nacht van zondag op maandag om 00.30 uur Nederlandse tijd. 

FOX Sports is de rechtenhouder van de Super Bowl in Nederland. De sportzender pakt groots uit voor de apotheose van het American Football-seizoen. Om 23.00 uur begint namelijk al de voorbeschouwing. Het spektakel wordt op maar liefst drie zenders uitgezonden. Op FOX Sports 1 en 4 kun je de Super Bowl met Nederlands commentaar volgen. FOX Sports biedt op kanaal 6 de mogelijkheid om de finale met Amerikaans commentaar te volgen. 

De Super Bowl is voor klanten van KPN gratis te zien, aangezien zij standaard FOX Sports 1 in hun pakket hebben. Mocht je geen abonnement hebben op FOX Sports of klant zijn van KPN, dan kun je een dagpas aanschaffen bij de betaalzender. 

Gratis kijken 

De Britse BBC biedt echter uitkomst voor liefhebbers die niet de beschikking over FOX Sports hebben. De Britse publieke omroep zendt het evenement ook uit op BBC TWO, die zender zit standaard in het pakket van alle Nederlandse kabelaars. 

In België zit de Super Bowl achter de betaalmuur van sportzender Eleven Sports. 

Livestreams 

De rechtenhouders uit binnen- en buitenland bieden ook livestreams aan. Via de app van FOX Sports is het mogelijk, mits je een dagpas hebt of abonnee bent, om het evenement te stream op je laptop of telefoon. 

De officiële website van de NFL biedt deze mogelijkheid ook aan. Tegen betaling kun je via de NFL naar de officiële stream kijken. 

De basisregels van NFL 

Om het evenement te kunnen volgen is het handig om de basisregels te kennen van de NFL. Voor de goed ingevoerde liefhebber van Amerikaanse sporten zal dit gesneden koek zijn, maar voor de leek onder ons zetten we hieronder de regels van de NFL uiteen. 

Ieder team heeft de beschikking over 46 spelers. Net als bij het voetbal wordt er met 11 spelers gespeeld verdeeld over de verdediging, het middenveld en de aanval. 

Het veld kent twee doellijnen die 100 yards uitelkaar liggen. Achter de twee doellijnen liggen twee end zones van ieder 10 yards lang. Aan het einde van de endzones staan aan weerszijden twee goal posts. Tussen die twee goal posts hangt op drie meter hoogte een tussenligger. 

Een NFL-wedstrijd duurt vier keer 15 minuten zuivere speeltijd. 

De spelers kunnen scoren door middel van een touchdown, fieldgoal en een safety. 

Fieldgoal 

Een fieldgoal levert drie punten. De speler dient de bal tussen de palen te schieten vanaf een veldpositie. 

Touchdown 

Er is sprake van een geldige touchdown wanneer een team de bal in het laatste veld weet te krijgen, oftwel de end zone. Dit levert zes punten op. Vanaf daar is er ook nog de mogelijkheid de bal tussen de palen te schieten voor een extra punt.

Safety

Het verdedigende team krijgt twee punten toegekend wanneer een speler in de eigen end zone wordt getackeld door het aanvallende team. Ook is het balbezit daarna voor het verdedigende team. 

Wat vind jij?

Wie wint de Super Bowl 2020?