Logo
wedden-voor-beginners

In de confirmation bias schuilt een groot gevaar voor de beginnende gokker


Je bent van plan om op team A in te zetten, maar door nieuwe informatie op te zoeken, besluit je toch op team B in te zetten. Wanneer je standvastig blijft en tóch blijft wedden op team A, dan ben je slachtoffer van je eigen confirmation bias. Dit kan schadelijk zijn voor je gok-avontuur.

De confirmation bias is de neiging om bepaalde resultaten te interpreteren als een bevestiging op jouw gemaakte keuze. In plaats van het objectief beoordelen van nieuwe informatie, zoeken we naar aanknopingspunten om onze eigen opvatting te bevestigen. De informatie die jouw opvatting negatief kan beïnvloeden, wordt genegeeerd. 

Dit is een probleem waar gokkers mee te dealen hebben. Vaak zonder dat ze het zelf doorhebben. De kunst is dan ook om de confirmation bias te omzeilen. Om de term een gezicht te geven lichten we een paar voorbeelden uit. 

Voorbeelden van confirmation bias

Als jij een vermoeden hebt dat je buurman zijn kinderen wel eens slaat, dan ga je rond vragen in de buurt of anderen dat ook denken. In plaats van je eigen theorie ontkrachten, zul je juist op zoek gaan naar bevestiging van die theorie.

Een ander voorbeeld is het werk van de politie. Zij worden getraind tegen de confirmation bias. Wanneer als je als onderzoeksteam vast blijft houden aan één mogelijk scenario, dan is de kans groot dat je eindigt op een dood spoor, of iemand onterecht vastzet. In dat geval moet het onderzoeksteam dus ook kritisch naar zijn eigen theorie kijken.

Voorbeelden van hoe krachtig de confirmation bias kan zijn is het ontkennen van de maanlanding, dat dee aanslag op de Twin Towers van 9 september 2001 een 'inside job' was en dat in het Amerikaanse Area 51 aliens leven. Mensen zoeken zelf een theorie bij deze gedachten. 

Het zit in de mens opgesloten dat ze bij een bepaald standpunt blijven, ook al wordt het tegendeel bewezen met objectieve informatie. 

vijf-tips-om-succesvol-te-zijn-bij-het-inzetten-op-voetbalwedstrijden
wedden-voor-beginners

Vijf tips om succesvol te zijn bij het inzetten op voetbalwedstrijden

Als beginnend gokker wil je niet in de meest voorkomende valkuilen trappen. In dit artikel zetten we...

Lees meer

Confirmation bias en sportweddenschappen 

Vertaald naar het inzetten op sportweddenschappen is het daarom belangrijk om te kritisch te kijken naar de beslissing die je gaat nemen. Kan ik mijn keuze onderbouwen met objectieve informatie of blijf ik net zo lang zoeken naar informatie die mijn keuze gaat bevestigen? Probeer jezelf af te vragen of er informatie beschikbaar is die jouw vermoeden ontkracht. Wanneer dat het geval is, zul je een andere keuze moeten maken. 

Je probeert natuurlijk altijd voor het eerste te gaan, maar dat klinkt misschien makkelijker dan gedacht. De bovengenoemde complottheoriëen zijn daar het perfecte voorbeeld van. 

Wat vind jij?

Heb jij wel eens last van je eigen confirmation bias?