Logo
wedden-voor-gevorderden

Waarom je niet altijd op je intuïtie moet vertrouwen


Veel gokkers vertrouwen op hun intuïtie of onderbuikgevoel als ze ergens op inzetten. Ze realiseren zich echter niet dat het vertrouwen op dit soort vuistregels en aannames, in de psychologie noemen we dit heuristiek, helemaal niet het gewenste resultaat hebben en juist kunnen leiden tot het maken van slechte keuzes

In dit artikel zetten we de meest voorkomende heuristieken op een rijtje en leggen we uit hoe je ze het beste kunt vermijden.

Er is natuurlijk een hele goede reden dat we als mensen vaak vertrouwen op heuristiek, misschien heb je een goed gevoel bij een bepaald getal en denk je dat het je ook meer opleverde in het verleden of doe je iets altijd op een bepaalde manier omdat het vertrouwd voelt, zonder dat bewezen is dat het ook daadwerkelijk werkt. Dit fenomeen is logisch te verklaren vanuit onze evolutie.

Onze voorouders kregen vroeger natuurlijk vaak te maken met complexe en levensbedreigende situaties en problemen en hadden dan niet de tijd om rustig alle mogelijkheden en uitkomsten te overwegen. Daarom ontwikkelden ze snelle methodes om met deze problemen om te gaan. De methodes die leken te werken werden generaties lang doorgegeven en dat zijn de heuristieken waar we nu nog steeds op vertrouwen, terwijl ze vaak niet de beste optie zijn.

Het referentie-effect, aanpassingsheuristiek of ankerheuristiek

Ankerheuristiek heeft te maken met het vermogen van mensen om het meest waarschijnlijk aantal/getal in een reeks in te schatten. Een voorbeeld hiervan is een groep mensen die moet raden hoeveel Afrikaanse landen er deel uitmaken van de Verenigde Naties. Voordat ze hun antwoorden mogen geven, krijgen ze een willekeurig getal (het anker) te zien, en wordt hen gevraagd of ze denken dat het aantal hoger, of lager dan het anker is.

Vervolgens mogen ze hun daadwerkelijke schatting maken, daarbij is dan vervolgens duidelijk te zien dat iedereen hierin beïnvloed is door het anker, ondanks het feit dat iedereen wist dat het hier ging om een willekeurig getal.

Ook interessant

De individuen die aan deze test deelnamen, verbinden dit anker dus als het ware aan hun schatting, terwijl het gaat om een totaal irrelevant en willekeurig getal. De reden hiervoor is niet zeker maar er wordt verwacht dat het komt doordat dit anker gezien wordt als een werkhypothese, een beginpunt waar men niet snel vanaf durft te wijken.

Dit is een fenomeen dat ook vaak misbruikt wordt in de wereld van marketing en zeker van belang is voor het gokken. Je moet als gokker dus altijd bedacht zijn op de zogenaamde ankers die vaak in formulering van weddenschappen gebruikt worden, en proberen te beseffen dat bijvoorbeeld handicaps of spreadwaarden je oordelen kunnen beïnvloeden zonder dat je het doorhebt.

Availability Bias

Dit psychologische verschijnsel is eenvoudig uit te leggen: mensen hebben de neiging om grotere waarde te verbinden aan gebeurtenissen die bij hen een grote indruk hebben achtergelaten, of die ze zich goed kunnen herinneren.

Een voorbeeld hiervan is dat mensen het risico op bepaalde traumatische gebeurtenissen, zoals aanslagen of aardbevingen, overschatten. Als ze een aardbeving of een aanslag op het nieuws zien, worden er meer verzekeringen tegen dit soort gebeurtenissen verkocht.

Ondanks het feit dat risico dat het gebeurt nog steeds laag is. Ook zijn mensen bereid meer te betalen om een specifieke verzekering af te sluiten, in plaats van een algemene verzekering waar bijvoorbeeld aanslagen en aardbevingen ook onder vallen.

Wat vind jij?

Ga jij altijd op je intuïtie af wanneer je inzet op voetbalwedstrijden?


Op het gebied van gokken werkt deze Availability Bias op een soortgelijk manier. Let erop dat je niet te veel waarde hecht aan recente resultaten of resultaten die je heel erg bijgebleven zijn. Bij het inzetten op voetbalwedstrijden is het bijvoorbeeld logisch dat je een wedstrijd met een hoge score beter voor hebt onthouden dan een 0-0 gelijkspel.

Waarschijnlijk dat eerste, terwijl de kansen hierop echt niet hoger zijn. Bij het inzetten op voetbalwedstrijden hebben mensen ook de neiging om te overschatten hoeveel rode kaarten en penalty’s er gegeven worden, omdat dit over het algemeen gebeurtenissen zijn die je bijblijven in een wedstrijd. Deze waarde-inschattingen hebben dus allemaal invloed op de keuzes die je tijdens het gokken maakt, wees daarop bedacht.

Diversificatie

Deze vorm van heuristiek is dat mensen de neiging hebben veel gevarieerder te zijn in hun keuzes, als ze alle keuzes tegelijkertijd moeten maken. Terwijl ze juist weinig variatie aanbrengen als de keuzes achter elkaar in een reeks gemaakt worden.

Als iemand bijvoorbeeld vijf chocolaatjes uit een doos mag kiezen, zullen ze een veel bredere en gevarieerde selectie chocolaatjes kiezen dan wanneer ze er steeds één mogen kiezen.

In het gokken vertaalt dit zich dit in het feit dat gokkers de neiging hebben om meer te investeren wanneer er meer diversiteit in de kansen lijkt te zitten. Een voorbeeld hiervan zou zijn dat je de inzet gaat spreiden over een gelijkspel en winst voor de underdog terwijl het veel logischer is om gewoon op de thuisploeg in te zetten.

Soort

Wedstrijd

Suggestie

Gem. odd

Stemmen

Full Time Result

Guimaraes v Sporting

Sporting

2.83

5

Er is geen logische reden om meer diversiteit aan te brengen in je keuzes bij het inzetten, de enige reden om dit te doen is wanneer de Expected Value, hoger is.

Escalatie van verplichtingen of verzonken kosten

Deze heuristiek beschrijft hoe mensen zich verplicht voelen om een keuze te rechtvaardigen door de cumulatieve investering te verhogen, ondanks de potentiële kosten die opwegen tegen het potentiële voordeel. Dit wordt meestal beschreven als 'goed geld na slecht gooien'.

Een voorbeeld zou zijn om een film te bekijken die je niet leuk vindt, alleen omdat je al tijd en geld hebt geïnvesteerd in het bekijken ervan en daarom vastbesloten bent die investering te rechtvaardigen.

Vanuit een weddenschap-perspectief kan dit worden gezien wanneer gokkers door blijven gaan met een weddenschap die een grote kans heeft om hoge kosten te maken in plaats van een onmiddellijk, maar kleiner verlies te accepteren.

Mensen in deze situaties hebben de neiging om een irrationele vastberadenheid te tonen om hun oorspronkelijke beslissing te rechtvaardigen, in plaats van hun verliezen te beperken.

Representativiteit, of de Misvatting van de Gokker

Mensen zijn geneigd te geloven dat korte reeksen willekeurige gebeurtenissen representatief zijn voor langere reeksen, en negeren het feit dat deze gebeurtenissen statistisch gezien onafhankelijk zijn.

Voorbeeld: De misvatting van de gokker wordt ook wel de Monte Carlo Misvatting genoemd, omdat er in 1913 in een casino in Monte Carlo het balletje eens 26 keer achter elkaar op zwart kwam tijdens roulette. Na de vijftiende keer zwart begonnen gokkers zich op rood stapelden, ervan uitgaande dat de kansen van nog een keer zwart astronomisch klein werden. Dit illustreert een irrationeel geloof dat de ene spin op de een of andere manier de volgende beïnvloedt.

De misvatting van de gokker is nauw verwant aan de Hot Hand-misvatting, dit is het geloof in series van geluk of pech. Wanneer iemand een atypische opeenvolging van gebeurtenissen ervaart, geeft hij/zij hier een speciale betekenis aan zoals: Ik zit nu in een streak van geluk, of juist het tegenovergestelde: mijn geluk is op, ik zit nu in een reeks van pech.

Een onderzoek in de 1980’s bewees echter dat een basketbalspeler die een schot raakte, niet meer kans had om bij zijn volgende schot ook succesvol te zijn, het eerdere schot heeft geen invloed op de volgende.

Deze vorm van heuristiek is vooral relevant bij gokken voor willekeurige kansspelen zoals roulette, loterijen en dobbelspellen.

Mensen zijn geen machines, we proberen rationeel te zijn, maar onze instincten staan ??vaak in de weg. Dit kan kostbaar zijn voor gokkers, dus negeer zoveel mogelijk wat je gevoel zegt, tenzij het zegt dat het tijd is voor lunch.

hoe-expected-goals-kunnen-helpen-bij-het-inzetten-op-voetbalwedstrijden
wedden-voor-beginners

Hoe Expected Goals kunnen helpen bij het inzetten op voetbalwedstrijden

Expected goals, het is een term waar je vast wel eens van gehoord hebt. Het voetbalplatform Tussen...

Lees meer