Logo
wedden-voor-beginners

Hoe Expected Goals kunnen helpen bij het inzetten op voetbalwedstrijden


Expected goals, het is een term waar je vast wel eens van gehoord hebt. Het voetbalplatform Tussen de Linies omschrijft expected goals als een statistische maat voor het verwachte aantal goals van een team of speler. In dit artikel leggen we uit hoe expected goals kunnen helpen bij het inzetten op wedstrijden.  

Wat zijn expected goals?  

'Hoe kan hij die missen?', of 'Deze moet er toch in', je hoort het jezelf zeggen wanneer je in het stadion zit of voor de televisie kijkt naar weer een gemiste kans. De frustratie over die blunders zijn vaak gerechtvaardigheid en ook uit te leggen aan de hand van expected goals. Met deze methodiek kunnen clubs voor de wedstrijd al deels het verloop van een wedstrijd voorspellen. 

Hoe werkt de methode en met welke factoren moet rekening worden gehouden? 

Allereerst wordt gekeken naar de afstand tot het doel en de hoek waarvan wordt geschoten. Maar het model is in de loop der jaren verder ontwikkeld en daarom moeten we nog een aantal factoren in ogenschouw nemen. Bijvoorbeeld of de speler kopte richting doel of schoot richting doel. Dat maakt nogal een verschil.

En was dit een rebound of vrije schietkans? Hoe kreeg de speler de bal aangespeeld; door de lucht, vanaf de flank, via een steekpass of een teruggetrokken voorzet? Ook moet worden meegenomen of de kans voortkwam uit open spel, een vrije trap, corner of vanuit een individuele actie. 

Wat voorspellen expected goals en hoe kan deze methode helpen?

Expected goals worden gebruikt om de uitkomst van een wedstrijd te voorspellen. Je probeert te voorspellen wat er gaat gebeuren in de komende wedstrijd. Normaalgesproken kijk je, voordat je inzet, alleen naar het aantal doelpunten voor en tegen en naar de blessuregevallen van beide teams. 

Door middel van expected goals probeer je de uitslag te voorspellen. Je onderzoekt de expected goals van de vorige wedstrijd. Aan de hand daarvan maak je een schatting of beide teams scoren en het totaal aantal doelpunten die in de wedstrijd gaan vallen. 

Je kunt deze methode ook gebruiken als je bijvoorbeeld wilt inzetten op het aantal corners. Het enige wat je daarvoor moet doen is het aantal verwachte schoten op doel berekenen. De kunst is om daarna in te schatten hoeveel van die schoten op doel worden verwerkt tot corner. Dat kun je doen door te kijken naar de reeds gespeelde wedstrijden. 

Hoe bereken je expected goals? 

We hebben uitgelegd wat expected goals precies zijn. Nu laten we zien hoe je expected goals kunt bereken. Er is goed nieuws en slecht nieuws. Het maken van een eigen xg-formule is een grote uitdaging. Of je moet zelf veel kennis hebben van progammering en statistiek en beschikken over een grote database van je favoriete competities om de xg zelf te berekenen. 

Gelukkig bestaan er duizenden websites die je kunnen helpen bij het berekenen van de xg. Een van de sites je kan help is Understat.com. De database van deze site wordt op dagelijkse basis geüpdated. Daar zet jij je eerste stappen voor het berekenen van het verwachte aantal doelpunten voor een wedstrijd. 


Een tweede factor waar je rekening mee moet houden, is dat er veel verschillende modellen bestaan voor het berekenen van de xg. Je kiest er eentje die het beste aansluit op jouw kennis. Naast de factoren die we in dit stuk al behandeld hebben, houden specifieke modellen ook rekening met bijvoorbeeld het weer, de manier van spelen van de tegenstander en fitheid van een team. 

Met deze handige tool kun jij op je jacht naar je winnende weddenschap. 

Hoe pas je xg toe in voetbalweddenschappen? 

Om je berekende xg toe te passen bij het inzetten op voetbalwedstrijd hebben we een geavanceerde kansenverdeling nodig, die ook wel de Possion-vergelijking genoemd wordt. Door de xg te koppelen aan de Poisson-vergelijking krijg je een redelijk goed beeld van hoe een wedstrijd zich gaat ontwikkelen. De possion-vergelijking is een bijzondere differentiaalvergelijking.

Of het je nou een wedstrijdverloop probeert te voorspellen of je live inzet, de ratio van de xg is een perfect hulpmiddel voor iedere gokker. Expected goals kunnen gebruikt worden voor het aantal doelpunten in de wedstrijd, corners, het aantal kaarten en zo nog een aantal speciale weddenschappen. Het kan gokkers enorm helpen bij het verslaan van de bookmakers, zeker voorafgaand de wedstrijd wanneer je nog geen goed beeld van de teams. 

Tijdens het live inzetten combineer je de xg met de wedstrijdstatistieken zoals het aantal schoten op doel. Op die manier wordt het moeilijk om een weddenschap te verliezen. 

dit-moet-je-weten-over-de-terugkeer-van-conor-mcgregor-in-de-ufc-kooi
betting-nieuws

Dit moet je weten over de terugkeer van Conor McGregor in de UFC-kooi

Conor McGregor maakt op zaterdag 18 januari zijn comeback in de UFC-kooi. De Ierse MMA-vechter kwam...

Lees meer