Logo
betting-nieuws

'Nieuwe wet maakt weg vrij voor gokreclame in de Eredivisie'


Als één van de laatste landen in Europa komt er in Nederland een wet die online gokken legaal maakt. De komst van de Wet online kansspelen op Afstand brengt grote gevolgen met zich mee voor de speler. Op commercieel gebied kunnen bijvoorbeeld voetbalclubs profiteren door middel van reclame van gokkantoren die zich richten op de Nederlandse markt.  

Het is een beeld dat we tot nu toe alleen kennen van de Engelse, Spaanse en Belgische voetbalcompetities. Voetbalshirts waarop grote logo's zijn afgebeeld van bookmakers. Het verkracht misschien het shirt van de club, maar het brengt wel veel geld in het laadje. De Belgisch topclub Club Brugge ontvangt naar verluidt drie miljoen per jaar van het Zweedse Unibet. 

Eén van de bekendste voorbeelden dit seizoen is het shirt van West Ham United. Op het tenue van de Londenaren prijkt de naam Betway. De letter W gevolgd door de cijfers 88 op het Bordeaux-rode uniform van Aston Villa staan voor bookmaker W88, om nog een ander voorbeeld aan te halen. Tien van de 20 Premier League-clubs worden gesponsord door een gokkantoor. 

In Engeland zijn de bookmakers vervlochten met het voetbal. In de stadions bestaat er voor de fans de mogelijkheid om voor aanvang van de wedstrijd in te zetten op hun team. Bookmaker William Hill heeft een eigen gokkantoor in Stamford Bridge waar fans een 1, x of 2 kunnen invullen. 

Gaan we hier in Nederland ook naar toe wanneer de Wet online kansspelen op Afstand in werking is getreden? Nederland heeft niet een gokcultuur zoals we die in Engeland en in de Scandinavische landen kennen. Er zullen zich geen gokkantoren vestigen in de stadions van de Eredivisie-clubs, maar de invloed van de bookmakers op het Nederlandse voetbal zal wel groter worden, zo verwacht ook Tim Wilms, advocaat bij CMS. 

In zijn opiniestuk voor het Het Financieele Dagblad stelt Wilms dat er miljoenen aan sponsorinkomsten bijkomen voor het profvoetbal wanneer de wet in werking treedt. Daarnaast suggereert hij dat een aantal Nederlandse clubs al lucratieve contracten hebben afgesloten met gokkantoren. 

opmerkelijke-shirtsponsoring-van-paddy-power-maakt-tongen-los
nieuws

Opmerkelijke shirtsponsoring van Paddy Power maakt tongen los

Paddy Power is dit seizoen shirtsponsor van Huddersfield Town, de club die afgelopen seizoen...

Lees meer

"De professionele sportsector, en vooral het profvoetbal, zal naar verwachting extra miljoenen aan sponsorinkomsten van gokbedrijven verkrijgen", schrijft Wilms. 

Aan de sponsoring van voetbalcubs door de controversiële bedrijfstak kleeft ook een grote schaduwzijde. Er wordt in Engeland inmiddels kritisch gekeken naar de sponsoring van de bookmakers. Het aantal probleemgokkers is namelijk explosief gestegen. The Telegraph schreef in 2018 dat het land 430.000 probleemgokkers tegenover 280.000 in 2012. 

Wilms stelt daarom terecht de vraag of voetbalclubs, die tegenwoordig een grote maatschappelijke rol hebben, hun shirt moeten inzetten als reclamezuil voor een gokkantoor. 

Wat vind jij?

De nieuwe gokwetgeving is een goede ontwikkeling voor het Nederlandse profvoetbal