Logo
Strategieën

Deze factoren zijn belangrijk bij het inzetten op vriendschappelijke wedstrijden


De Eredivisie-clubs hebben hun tenten opgeslagen in warme oorden om zich voor te bereiden op de tweede seizoenshelft. De trainingskampen staan in het teken van wedstrijdfit worden en het spelen van vriendschappelijke duels.

De oefenduels hebben vaak een onvoorspelbaar karakter. In dit artikel leggen we je uit waar je rekening mee moet houden, als je wil inzetten op vriendschappelijke wedstrijden. 

De Eredivisie wordt op 17 januari hervat met PEC Zwolle - FC Utrecht. In aanloop naar speelronde 19 werken de clubs een tweetal vriendschappelijke duels op hun kamp af. Het verloop van deze wedstrijden is moeilijk te voorspellen en daarom haken de meeste gokkers af bij oefenduels.

We zetten hieronder op een aantal factoren op een rij waar je rekening mee moet houden als je wilt inzetten op vriendschappelijke wedstrijden. 

De opstelling 

Voordat je je geld inzet op een wedstrijd moet je weten welke 22 spelers er in het veld staan. Het vergt vaak wat meer tijd om de opstelling te achterhalen bij een oefenwedstrijd dan bij een reguliere competitiewedstrijd. Meestal zijn de opstellingen voor de oefenduels wel te vinden op de social media van de desbetreffende clubs. 

Sturen de coaches hun beste elftallen het veld in of kiezen ze voor de wisselspelers of voor een mix van beide. 

Focus op de ruststand 

Met de opstellingen van beide teams bij de hand is het raadzaam om te focussen op de ruststand. De trainers willen vaak zoveel mogelijk spelers in actie zien tijdens een oefenwedstrijd.

Het kan dus zijn dat hij de eerste helft begin met de sterkste elf en in de rust tien spelers wisselt. De coach van de tegenstander kan het omgekeerde doen. Het team met het sterkste elftal is daarom minimaal een helft in het voordeel. Leg je focus dus daarom op de ruststand en zet niet in op de eindstand van het oefenduel. 

Rode kaarten 

Ja, ook tijdens vriendschappelijke duels gaan de spelers wel eens over de scheef, maar meestal zijn de gevolgen niet heel groot. Voor de wedstrijd kan afgesproken zijn dat wanneer een speler een rode prent krijgt, hij gewisseld mag worden voor een andere speler. Het blijft daardoor elf tegen elf. 

Wat vind jij?

Zet jij wel eens in op oefenwedstrijden?


Locatie

In de competitie kan het thuisvoordeel het verschil maken voor een team. Onthoud dat vriendschappelijke duels tijdens een trainingskamp op neutraal terrein worden afgewerkt.

Tijdens de zomerstop is er vaak nog wel publiek langs de kant te vinden, in de winterstop doorgaans niet. Het publiek kan dus geen invloed uitoefenen op de wedstrijd en er is ook geen sprake van een thuisvoordeel. 

Weerstand 

Het verschil in kwaliteit tijdens oefenduels kan heel erg groot zijn. Clubs hebben moeite met het vinden van een geschikte tegenstander. Ze spelen daardoor vaak tegen een team dat veel beter is of tegen een team dat juist slechter is. 

Maar het is niet verstandig om blind te varen op de namen van de clubs. De coaches van de grote clubs kunnen ervoor kiezen om de tweede granituur aan het werk te zetten. Daardoor wordt het verschil tussen de teams alweer kleiner. 

Zo komen we weer uit bij het punt van de opstellingen. Het is misschien wel de meest doorslaggevende factor wanneer je wil inzetten op oefenduels: check altijd de opstellingen voordat je inzet! 

strategie-hoe-zet-ik-in-op-bekerwedstrijden
Strategieën

Strategie: hoe zet ik in op bekerwedstrijden?

Waar ook in Europa zorgen de bekercompetities voor de grootste verrassingen. Het is voor de teams de...

Lees meer