Logo
Strategieën

Strategie: hoe zet ik in op bekerwedstrijden?


Waar ook in Europa zorgen de bekercompetities voor de grootste verrassingen. Het is voor de teams de snelste route naar Europees voetbal, maar toch wordt de competitie door de bovenste ploegen niet altijd serieus genomen. Dat is in het voordeel van de underdog. In dit artikel leggen we je uit hoe je het beste kunt inzetten op bijvoorbeeld de FA Cup of de TOTO KNVB Beker. 

Aan de hand van drie factoren zetten we uiteen hoe je succesvol kunt inzetten op een bekerwedstrijd. 

1. Begrijp het format van het bekertoernooi 


Dit lijkt misschien vanzelfsprekend, maar alle competities hebben verschillende regels. Deze regels zijn weer van invloed op de houding waarmee de teams het veld in gaan. De meeste bekercompetities hebben een knock out-format.

In Nederland gaat de knock out over één wedstrijd. In de FA Cup is dat alweer weer anders, waar twee wedstrijden moeten worden afgewerkt. Bij een gelijke stand na twee duels moet er een beslissingswedstrijd aan te pas in komen in het Engelse bekertoernooi. 

Bij een kwalificatieronde die over twee wedstrijden beslist wordt zal de uitspelende underdog zeer tevreden zijn met een gelijkspel om het vervolgens voor eigen publiek af te kunnen maken. Het zijn scenario's waar je rekening moet houden voordat je inzet. 

Wat vind jij?

Wie wint dit seizoen de TOTO KNVB Beker?


Daarnaast kunnen ook uitdoelpunten het verschil maken in bekertoernooien zoals de FA Cup. 

In drukke periodes met veel wedstrijden zullen de topteams, met hun grote selecties, een replay willen voorkomen. De Engelse topclubs streven er daarom naar om in de eerste wedstrijd al de basis te leggen voor de volgende ronde. Toch worden zij ook dan nog wel eens verrast door de strijdlust van een lagergeklasseerd team, waardoor een replay uitkomst moet bieden. 

2. Onderzoek de mentaliteit van de club 

In het moderne voetbal moeten de teams hun krachten verdelen over verschillende competities. Nummer één prioriteit is natuurlijk de competitie. Een team dat nét gepromoveerd is heeft maar één doel en dat is handhaving. Een bekertoernooi komt dan vaak ongelegen, aangezien de krachten van de spelers hard nodig zijn in de strijd tegen degradatie. 

De ambities van de clubs zijn dus van invloed op de houding van de teams in het bekertoernooi. Sommige selecties zijn zo groot dat team relatief eenvoudig de eerste rondes van het toernooi overleven. 

Een tip om erachter te komen wat de intenties zijn van een club in een bekertoernooi, is om de persconferenties in aanloop naar de bekerwedstrijden te volgen. Tussen neus en lippen door laten de trainers vaak weten of ze wel of niet met hun sterkste elf zullen starten. 

Sommige coaches zien de bekerwedstrijden als een ideale mogelijkheid om wissel- en jeugdspelers de kans te geven zich te tonen. Het resultaat van de wedstrijd verdwijnt daarmee automatisch meer naar de achtergrond. 

Een wedstrijd in de beker tegen een lagergeklasseerd elftal kan voor een club ook worden aangegrepen om de negatieve spiraal te doorbreken. De coach stelt zijn beste spelers op, waarmee de kans op een overwinning het grootst is. Een overwinning in het bekertoernooi kan het team weer vertrouwen geven voor in de competitie. 

Een andere factor waar rekening meegehouden moet worden zijn de historische ontmoetingen tussen clubs. Ook worden sommige teams bestempeld als echte 'cupfighters'. Deze teams zijn erop gebrand om dit stempel kracht bij te zetten in het bekertoernooi. 

3. Acties van bookmakers 

De bookmakers zijn zich terdege bewust van het onvoorspelbare karakter van het bekertoernooi. Gokkantoren passen daarom hun noteringen aan voor de bekerkrakers. De bookmaker houdt rekening met bepalende spelers die rust krijgen en het thuisvoordeel van de underdog.

In sommige kleine stadionnetjes kan het gaan spoken als er een tegenstander van formaat op bezoek komt. De grote club voelt zich dan ineens heel klein, waardoor de kans op een overwinning van de underdog groter is. Het is daarom van groot belang om je huiswerk goed te doen.

In onderstaande video zie je voorbeelden van de grootste verrassingen in de FA Cup.

In de eindfase van het toernooi is het raadzaam om acties van de bookmakers in de gaten te houden. Op de wedstrijden vanaf de kwartfinale wordt doorgaans vaker ingezet dan de duels eerder in het toernooi.

De bookmaker ziet de wedstrijden, waar de belangen groter zijn, als een ideale mogelijkheid om nieuwe klanten te lokken. Dat doen ze met acties die voor de gokker vaak erg aantrekkelijk zijn. 

analyse-hoeveel-invloed-heeft-de-var-op-de-uitslag-van-een-voetbalwedstrijd
Strategieën

Analyse: hoeveel invloed heeft de VAR op de uitslag van een voetbalwedstrijd?

De VAR wordt steeds belangrijker in het internationale voetbal. Gevoelsmatig wordt de uitkomst van...

Lees meer