Logo
betting-nieuws

Gokbedrijven betalen recordhoogte aan boetes in 2019


De Kansspelautoriteit heeft in 2019 een recordbedrag aan boetes opgelegd aan gokbedrijven. In totaal ging het om een verdubbeling van het jaar ervoor. Er werd maar liefst voor 3,5 miljoen euro aan boetes opgelegd in 2019 door de toezichthouder.

Afgelopen jaar gingen tien gokbedrijven in overtreding. Ze boden online kansspelen, zoals blackjack en poker, aan. Op dit moment is het aanbieden van online kansspelen nog illegaal in Nederland. Bedrijven die zich niet aan de regels houden worden bestraft met hoge boetes.

Ook interessant

Om de gokbedrijven nóg meer af te schrikken heeft de Ksa de basisboete in maart van het vorige jaar van 150.000 euro naar 200.000 euro. Voorheen lukte het de toezichthouder niet altijd om de opgelegde boetes te incasseren. De buitenlandse gokbedrijven waanden zich onschendbaar in Nederland, maar nemen nu toch een andere houding aan, zo lijkt het. 

Nieuwe wetgeving

Dat heeft natuurlijk alles te maken met de nieuwe wetgeving voor online kansspelen die naar verwachting per 1 januari 2021 in werking treedt. De Wet kansspelen op Afstand is vorig jaar aangenomen door de Eerste Kamer. Het is nog wacht op groen licht van de Tweede Kamer. 

Wanneer de wet eenmaal in werking is getreden, gaat er veel veranderen voor online gokkers. De meesten spelen nu nog via een buitenlandse aanbieder en betalen geen belasting over hun gewonnen bedrag. Het is één van de dingen die gaan veranderen op de Nederlandse gokmarkt. Wil je meer weten over de nieuwe wet? Klik dan hier

Lubach maakt gehakt van Nederlandse loterijenstelsel  

Arjen Lubach maakte kortgeleden in zijn programma Zondag met Lubach gehakt van de Nederlandse loterijen. De Nederlandse staat is eigenaar van alle loterijen op de huidige markt. De enige online aanbieder van kansspelen in Nederland die daar ook een vergunning voor heeft is TOTO. 

Het kromme is dat de overheid aan de ene kant geld uitgeeft voor verslavingspreventie en aan de andere kant er miljoenen binnenstromen via de loterijen.