Logo
Strategieën

Analyse: hoeveel invloed heeft de VAR op de uitslag van een voetbalwedstrijd?


Gokkers willen graag weten hoe groot de invloed van de VAR is op de uitkomst van een voetbalwedstrijd. De VAR wordt steeds belangrijker in het internationale voetbal. In dit artikelen analyseren we wat de impact van de VAR is op doelpunten, penalty's en het thuisvoordeel. 

Bookmakers stellen dat de komst van de VAR het proces van het gokken tijdens de wedstrijd belemmert. Dit is al voorgekomen tijdens toernooi waar de VAR-technologie gebruikt wordt, zoals het WK, FA Cup en de UEFA Champions League. Wedkantoren klagen dat de VAR inconsistent is in meedere competities en dat er vaak een gebrek is aan duidelijke informatie over waarom de VAR ingrijpt en wanneer de VAR ingrijpt. Als gevolg hiervan is het voor bookmakers moeilijker geworden om hun live-noteringen goed in de markt te zetten. 

Er zijn veel online casino's die sportweddenschappen aanbieden, dus wanneer gokkers overstuur raken, heeft dit een negatieve impact op de gehele gokindustrie. Eén van de grotere Britse bookmakers, SkyBet, is gedwongen om gokkers erop actief op te wijzen dat ze niet moeten uitcashen. 

Waarom het zo moeilijk is om de invloed van de VAR te meten 

Het is moeilijk om de impact van de VAR op voetbalwedstrijden te meten. Gokkers hebben misschien het gevoel dat het thuisvoordeel voor een ploeg wegvalt door de komst van de VAR, maar dit is niet met cijfers te ondersteunen. Dat komt door een aantal belangrijke oorzaken. 

Er zijn nog te weinig wedstrijden afgewerkt waarin de VAR een rol had om een significant verschil aan te wijzen met wedstrijden uit het verleden. Daarnaast is het onbekend in hoeverre het thuisvoordeel te maken heeft met beslissingen van de scheidsrechter en in hoeverre beslissingen beïnvloedt worden doro bijvoorbeeld het publiek en de bekendheid met het stadion. 

Aangezien de kwaliteit van de selecties van de teams per seizoen verschilt, is het onwaarschijnlijk dat het effect vande VAR in de loop van het seizoen van grote invloed is op de resultaten. 

Ook interessant

Bovengenoemde obstakels maken het moeilijk om een rekenmethode te vinden waarmee de effecten van de VAR gemeten kunnen worden. Daarom is het verstandiger om je concentreren op dingen die in een wedstrijd kunnen gebeuren waar de VAR invloed op kan hebben. 

Rode kaarten als maat nemen om de invloed van de VAR te meten is moeilijk, omdat de VAR niet altijd gebruikt wordt wanneer een speler een tweede gele kaart ontvangt. Directe rode kaarten zijn ook relatief zeldzaam. 

De VAR wordt ook alleen gebruikt wanneer een buitenspelsituatie kan leiden tot een doelpunt of het weerhouden daarvan. Dit wordt beschouwt als een zeldzame gebeurtenis.

Het gebruik van thuis- en uitstrafschoppen

Eén van de meest ingrijpende beslissingen die een scheidsrechter kan nemen tijdens een voetbalwedstrijd is het geven van een strafschop. Het vergelijken van strafschoppen die worden gegeven aan thuis- en uitploegen kan een manier zijn om te kijken of de VAR een effect heeft op het thuisvoordeel.

Historisch gezien geven de scheidsrechters meer strafschoppen aan de thuisspelende ploeg dan aan de bezoekende partij. Het is echter moeilijk om te zeggen of het thuisvoordeel invloed heeft op de besluitvorming van de scheidsrechter of dat thuisclubs voor hun eigen publiek meer de aanval zoeken en daardoor de kans op een strafschop groter is. 

De VAR, strafschoppen en het thuisvoordeel in de Serie A  

Omdat de VAR betrekkelijk nieuw is in de voetbalwereld, zijn er weinig gegevens om vergelijkingen mee te doen. In de Serie A deed de VAR in het seizoen 2017/'18 haar intrede. Er is dus een volledig VAR-seizoen om te vergelijken met de voorgaande seizoenen in Italië. 

In het seizoen 2017/'18 in de Serie A werd er per 3.29 wedstrijden een beslissing gewijzigd door ingrijpen van de VAR. In totaal werden 59 strafschoppen, 16 rode kaarten en 42 doelpunten gewijzigd na tussenkomst van de VAR. 

Het introductieseizoen in de Serie A was in totaal het derde van onderen-seizoen waarin het minst aantal penalty's werden gegeven aan het thuisspelende team. Het seizoen ging de boeken in als de jaargang waarin de meeste penalty's werden toegekend aan de uitclub. 

Hoewel dit een kleine steekproef is het laat het zien dat de VAR het thuisvoordeel verzwakt, zeker wat betreft het toekennen van strafschoppen aan de thuisploeg. Thuisteams krijgen nog steeds meer penalty's toegekend dan de uitploeg, maar het verschil is siginificant kleiner geworden. 

Hoe heeft de VAR de strafschoppen voor thuisteams negatief beïnvloed?  

Het is moeilijk te zeggen wat de exacte reden is waarom de VAR een negatieve invloed heeft op een aantal strafschoppen voor de thuisspelende teams. Het kan zijn dat de scheidsrechter minder risico neemt, wetende dat de VAR meekijkt. Moeilijke beslissingen die in een fractie van een seconde gemaakt moeten worden kunnen beïnvloedt worden door het publiek. Daarom zou de scheidsrechter kunnen wachten op de VAR die een objectief oordeel kan vellen. 

Heeft dit een breder effect op het thuisvoordeel in het voetbal? 

Wanneer de disbalans van de toegekende strafschoppen te wijten was aan het thuisvoordeel die beslissingen van de scheidsrechter beïnvloedt, is het niet onredelijk om te suggereren dat hetzelfde kan gebeuren met buitenspelsituaties en rode kaarten op de lange termijn.

Tot op zekere hoogte verzwakt de VAR daarmee het thuisvoordeel. Maar hoe groot die invloed uiteindelijk zal zijn is lastig te voorspellen, aangezien de VAR niet voor elke beslissing wordt gebruikt. Er is een grotere streekproef nodig om echte conclusies te trekken over de mogelijke invloed van de VAR op wedstrijden. 

Ondanks het feit dat de analyse gebaseerd is op een klein aantal gegevens, kan gokkers dit helpen rekening te houden met het thuisvoordeel in wedstrijden waarbij een VAR aanwezig is. 

waarom-geduld-een-essentiele-eigenschap-is-voor-iedereen-die-succesvol-wil-zijn
wedden-voor-beginners

Waarom geduld een essentiële eigenschap is voor iedereen die succesvol wil zijn

Het beeld dat bestaat over professionele gokkers wordt vaak geromantiseerd door voorbeelden met...

Lees meer